Lenting versus Vermeer

Lenting versus Vermeer
 

Het Spaanse Terrassa is het decor voor de finale van onze roverskonock-out! De dames van Argentinië strijden met het team van Oranje om de gouden hockeyplak van het wereldkampioenschap. Duco Vermeer en opperrover Rob Lenting doen dat namens de Rovers.

Voor de vierde keer in de geschiedenis van het WK Hockey staan de dames van Nederland en Argentinië tegenover elkaar in de Finale. De laatste confrontatie werd in 2010 gewonnen door de Zuid-Amerikanen. De Argentijnse ploeg nam toen voor de tweede keer in haar geschiedenis het goud mee naar huis. Oranje, dat de andere twee finales won, heeft tot op heden al elf keer op de hoogste trede gestaan tijdens een WK en speelde de laatste zeven WK’s in de eindstrijd.

 

 

Hoe anders is het voor Duco en Rob die beiden voor de eerste keer mogen dromen van een heuse roverstitel. De Utrechtenaar speelt pas zijn tweede roversseizoen en kan in de reguliere competitie nog geen potten breken. Lenting, grondlegger van het spel, heeft ook een lege prijzenkast. In zestien seizoenen heeft hij vaak mogen ruiken aan twintig punten, was zes keer in de top tien terug te vinden, maar heeft nog geen zilverwerk in handen gehad. Vandaag in het Spaanse Terrassa ligt zijn kans: de kortste weg naar een prijs!
Om 21:30 uur staan Nederland en Argentinië aan de afslag. Wie wint het wk-goud, wie pakt de roversknock-0ut en wie zendt als eerste in? De deadline ligt tot na de wedstrijd.

 

De halve finale

 

Het hoogtepunt voor het Nederlands voetbal was dit seizoen natuurlijk te beleven in Tirana. Feyenoord deed voor het eerst in twintig jaar een gooi naar een Europese beker en dat vroeg om onze volle aandacht. Met veel pijn in het hart konden we zien dat het AS Roma van Jose Mourinho te sterk bleek voor de wonderformatie van Arne Slot. Ongeacht die mogelijke uitkomst was het op voorhand natuurlijk ondenkbaar dat Feyenoord met z’n triomftocht door Europa niet een centrale plek verdiende op onze roverskalender. De finale van de Champions League zou uiteraard sneuvelen.

 

 

In de schaduw van Tirana kruisen de gladiatoren van Real Madrid en Liverpool op 28 mei evengoed de degens in Stade de France. Het belooft een prachtige wedstrijd te worden en zonder de prestaties van Feyenoord was deze tweestrijd zeker een kalendervraag waardig geweest! Alle schijnwerpers zullen echter niet alleen gericht zijn op Salah, die in 2019 nog met een heuse ippon uit de wedstrijd werd gesmeten door Sergio Ramos, maar ook op de halve eindstrijd van de KO in roversland. Het deelnemersveld is inmiddels gereduceerd tot vier Rovers: Bart van der Heijden, Jeffry Stoutjesdijk, Duco Vermeer en opperrover Rob Lenting maken hun opwachting in de ring. Wie wint de cup met de grote oren? Is het Real Madrid dat zijn veertiende titel mag noteren of kan Liverpool de beker voor de zevende keer meenemen naar de industriestad? De loting is te zien in het filmpje.

 

De deadline voor inzenden ligt na de wedstrijd, dus voor de rover met stalen zenuwen: pas inzenden tijdens of na de wedstrijd zou kunnen! Maar ja, wie is er dan als eerste…

 

De kwartfinale

 

 

Ziel in de Kuip

 

De Kuip is het mooiste stadion van Nederland. Het stadion werd ontworpen door architect Leendert van der Vlugt, van architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt. In 1935 werd er begonnen met de bouw; de opening was op 27 maart 1937.

Een doorlopende, rondgaande tribune was nieuw in die tijd. Engelse stadions hadden ook grote tribune-bouwwerken, maar altijd als vier blokken langs het veld, met open hoeken. Stadion Feyenoord is overal gekromd, ook aan de lange zijde, zodat een echte kring/kuip ontstaat.

 

Het gebruik van staal en glas maakt het geheel licht en luchtig. Beton was sterk in opkomst, maar zou niet zulke slanke spanten hebben opgeleverd. Vanaf het veld lijkt de tweede ring zelfs te zweven.

 

De trappen aan de buitenzijde zijn opvallend, maar niet brekend gemaakt. In feite bestaat elk trappenhuis uit twee complete, in elkaar gevlochten trappen. Het lijkt op de DNA-structuur met een dubbele helix, die grappig genoeg pas 16 jaar later werd ontdekt.

Drie keer waren er plannen om het stadion te slopen. Zo was er tijdens de Tweede Wereldoorlog een dringende behoefte aan hoogwaardig staal. Staal was de kern van het stadion, en dus werd het doelwit. Er werd gelogen tegen de Duitsers over de hoeveelheid staal in De Kuip verborgen zat.

 

In 1984 wilden de gemeenten Rotterdam en Amsterdam de Olympische Spelen van 1992 naar Nederland halen. Er waren plannen voor een nieuw Olympisch Stadion dat precies op de plek van De Kuip zou moeten komen. Uiteindelijk mocht Barcelona de Spelen organiseren.

 

Betonrot in de jaren 90 zorgde ook voor stress in Rotterdam. Hierdoor kwam de optie het stadion te slopen wederom op tafel, maar uiteindelijk werd een renovatie uitgevoerd. Zo bleef De Kuip fier overeind. En dan nu plannen voor een nieuw Feyernoord stadion. Feyenoord-city.

Ergens tussen de stalen constructies van het oude stadion aan de Maas, moet zich de ziel van Feyenoord schuilhouden. Een ziel die zich moeilijk laat vangen, moeilijk laat vertroetelen ook.

 

De ziel zit hem in de spandoeken die er ooit hingen, zoals ‘Jorien, dan verkoop je toch gewoon je boot?’ en ‘Feyenoord Forever, Cruijff Never’. De ziel zit in ontelbare lijven waarop de contouren van de lichtmasten zijn getatoeëerd.

 

De ziel van de club en haar stadion houdt zich ook schuil in specifieke geluiden. Vak S dat een optrekkende brommer nadoet wanneer Gerard Meijer met een waterzak het veld in sprint. Het klaterende applaus voor Willem van Hanegem, maakt niet uit wanneer of waarom.

 

Gejuich als de lichtkrant een achterstand van Ajax vertelt. De stem van stadionspeaker Peter Houtman, die bij ieder tegendoelpunt steeds zwaarder klinkt en iedereen in rouw dompelt. De roffelende voeten bij de vrije trappen van Pierre van Hooijdonk en van hoge damesgilletjes bij de eerste glimp van John de Wolf op het veld.

De ziel van het stadion huist ook in geuren. In de laaghangende wietwalmen op de tribunes achter het doel. In de bierlucht bij succes en de geur van rookbommen bij teleurstelling. In de onovertroffen aroma van een natte, vers gemaaide grasmat.

 

Er zijn op de tribunes huwelijken gesloten en minstens zo veel ontbonden. Er zaten hoogzwangere vrouwen en mensen op de rand van de dood. Er is angst gescheten en er heeft euforie geheerst. Het bood troost aan zonen die as van vaders hebben verstrooid.

 

Zondag speelt aartsvijand Ajax de bekerfinale tegen PSV. Pijnlijk. Daar is de Kuip dus ook goed voor. Tussen 1970 en 1976 en vanaf 1989 wordt de KNVB bekerfinale in Stadion Feyenoord gespeeld.

Op weg naar onze eigen bekerfinale luidt de vraag: wie wint de KNVB-beker? PSV of Ajax?

 

Een zinderend slot!

 

Op zondag 12 december is de absolute apotheose van het formule 1-seizoen én Max Verstappen start vanaf pole position! In Abu Dhabi staat op de slotdag van het kalenderjaar niets minder dan de wereldtitel op het spel. Verstappen lijkt zijn huid op het circuit van Yas Marina op z’n minst duur te verkopen aan de krachtigere motor van Mercedes. In de laatste kwalificatie was onze landgenoot weliswaar bijna vier tienden sneller dan zijn Britse rivaal, maar wellicht dat het een tactische zet is van de Duitse renstal: een beetje zand in de ogen en de motor van Red Bull strooien.

 

Onder toeziend oog van minimaal 28 rovers, die voorafgaand aan de titelrace in Zoetermeer elkaar de loef zullen afsteken in een kart, zal Hamilton alles op alles zetten om zijn achtste wereldtitel in de wacht te slepen. Verstappen gaat voor zijn eerste en kan, als Nederlander, geschiedenis schrijven! Wie wordt in de hitte van het Midden-Oosten wereldkampioen in de Formule 1? Aan de laatste 16 rovers in de KO de keuze…

Wie deelt de volgende dreun uit?

 

32, zoveel Rovers zijn er nu nog in de race. Stapje voor stapje komen we dichterbij de felbegeerde KO titel. Deze ronde doen we geen beroep op atletisch- of motorvermogen, maar zetten we de bovenkamer aan het werk. Wie wordt er wereldkampioen schaken, de huidige kampioen Magnus Carlsen of zijn uitdager Ian Nepomniachtchi?

 

Nepomniachtchi won afgelopen april het kandidatentoernooi en mag zich nu gaan opmaken voor het WK in Dubai. Nog heel even mocht onze landgenoot Anish Giri dromen van de titelstrijd, maar hij kwam helaas een puntje tekort. De winst van Nepomniachtchi zal Carlsen extra op scherp hebben gezet, want Nepomniachtchi is 1 van de weinige spelers tegen wie hij een negatief record heeft (1-4). De schaakwereld verwacht dan ook een pot waar de vonken vanaf zullen vliegen.

 

Het WK duurt van 26 november tot en met 15 december, maar mocht er een speler eerder 7.5 punten hebben behaald, dan is hij de winnaar. Het evenement is online uitermate goed te volgen (bijvoorbeeld bij chess.com/tv of Youtube) en elke pot wordt uitgebreid geanalyseerd. Wil je meer weten over beide kemphanen, op chess.com vind je twee mooie profielen.

 

Know The Challenger: Ian Nepomniachtchi

Know The Champion: Magnus Carlsen

 

Voor het eerst de ring in: wint Oranje de kwalificatiepoule voor Qatar?

 

Afgelopen zaterdag wisten we het zeker. Oranje gaat lekker in het najaar in het prachtige Qatar meespelen om de wereldtitel. Kat in ‘t bakkie. Maar dat was buiten de veerkrachtige Montenegrijnen gerekend, want met twee treffers in de laatste tien minuten bliezen zij de eerste beoogde Knock-Out vraag weer nieuw leven in.

Nadat we in de voorronde afscheid genomen hebben van een groot aantal rovers, is het peloton teruggebracht tot 64 man. Het plan is simpel: we gaan net zo lang door tot er nog maar eentje overeind staat. En of je overeind blijft, hangt in dit geval af van de mannen van Louis van Gaal. Zou toch wel lekker zijn als die in ieder geval overeind blijven. Toch? Of ga je voor een deceptie en kies je gewoon voor eigen gewin, omdat je zeker weet dat Blind er dinsdag tegen de Noren wel weer eentje laat binnenkoppen? Hadden we misschien toch beter Koeman aan zijn contract kunnen houden?

 

Of ben je nog altijd vol vertrouwen en ga je, op twee fronten juichend, staan voor oranje? Klap je voor Memphis als hij, op weg naar de titel van topscorer aller tijden in een oranje shirt, opnieuw de Nederlandse leeuwen bij de hand neemt? Wat je ook beslist, doe het snel. Want als je te laat bent in de Knock-Out heb je helemaal niks te kiezen. Dus: wint oranje de poule?

 

De Voorronde: Wat wordt de eindtijd van Rover Jörn?

 

De Marathon van Rotterdam is natuurlijke de mooiste in zijn soort! De massa atleten en amateurs aan de start op de Coolsingel, het zonnetje aan de lucht, de Erasmusbrug als eerste horde en met een beetje geluk Lee Towers om de eerste meters te begeleiden.

 

Dit jaar vormt echter niet het voorjaar maar de aankomende herfst het decor van de snelste marathon van Nederland. Het zou dus zomaar kunnen dat het lentezonnetje deze editie plaatsmaakt voor een gure wind en flinke buien. De atleten zullen, net als ons rovers, zowel de thermometer als de luchtvochtigheid goed in de gaten houden. In ieder geval één rover doet dat met meer dan gemiddelde aandacht.

Jörn te Kloeze staat zondag bij weer of geen weer aan de start! En waar de eindtijd bij de topatleten ons een stap dichter bij de winst van die felbegeerde bol kan brengen, kan de eindtijd van onze eigen Jorn ons loodsen naar de eerste ronde van de Knock-Out. Om tot 64 deelnemende rovers te komen in deze afvalrace, wordt de prestatie van Jörn onze benaderingsvraag.

 

Voorspel Jörns eindtijd zo goed mogelijk en een plek in de eerste ronde wordt voor je gereserveerd! Uiteraard gaan we ervan uit dat er één rover zijn voorspelling naar de hand zal zetten, maar dat nemen we op de koop toe. Voor de rest van de roversgilde lijkt een geïnteresseerde blik op de site voldoende houvast te geven. Voorspel zijn eindtijd in uu:mm:ss.

 

Succes!

 

Hoe werkt de Knock-out?

Nog niet eerder met de KO van doen gehad? Het principe is simpel: de competitie start met een benaderingsvraag om het roverskaf van het koren te scheiden. Dit jaar kiezen we dus voor de eindtijd van Jörn te Kloeze op de Rotterdam Marathon van aanstaande zondag. De 64 rovers die dat het beste doen, die gaan door naar de eerste ronde.

 

Door loting worden er dan 32 koppels gevormd. Op basis van het knock-out principe zal ieder koppel uitvechten wie doorstroomt naar ronde 2. Er vallen 32 rovers af en er gaan dus 32 rovers door. Daarna volgen ronde 3, de kwartfinales, de halve finales en ten slotte de finale.

Een typische KO-vraag is bijvoorbeeld The Boat Race in Londen, maar iedere finale leent zich in principe voor de Rovers-KO. Zolang er maar twee antwoorden mogelijk zijn. De vragen zijn geheim, je ontvangt mail zodra een Rovers-KO is gekozen. Degene die dan als eerste reageert, heeft de eerste keus. De ander kiest automatisch het overgebleven antwoord.

 

Het kan dus lonen om na ontvangen van de mail al je bezigheden te laten vallen en direct in te zenden. Weet geen van beiden de deadline te halen, dan bepaalt het lot de winnaar.

 

Maar nu eerst de benaderingsvraag. Wat wordt de eindtijd van Jörn te Kloeze in Rotterdam in uren:minuten:seconden?

 

Inzendingen (snelste 10 – uitgeschakeld):

Jeroen Lenting 02:07:34 Antony Groen 03:12:15
Olaf van der Kraaij 02:08:50 Cahit In 03:12:25
Johan Jansen 02:34:18 Jan Wegman 03:15:10
Marc Hoogstrate 02:46:46 Machiel Smit 03:15:15
Martijn Bruggeling 02:54:06 Juroen Koene 03:15:49

 

Inzendingen (geplaatst voor Knock-out fase):

Bart Kraaijeveld 03:18:34 Sebastiaan Harmsen 03:50:00
Evert-Jan Verschuren 03:21:33 Hans van der Heijden 03:50:01
Willem Jan Suithoff 03:24:22 Bart van Pruissen 03:50:21
Mark Bruijnen 03:24:24 Paul Steijger 03:50:51
Michel van Vugt 03:25:44 Jorn van der Bie 03:50:52
Marco Willemsen 03:25:58 Brian Heijkoop 03:51:24
Theo Jelijt 03:27:34 Leon Weltings 03:51:33
Duco Vermeer 03:30:03 Rob Lenting 03:51:42
Lucas Versantvoort 03:30:24 Sven Meijerink 03:52:31
Bart Denissen 03:31:11 Jeffry Stoutjesdijk 03:52:45
Eddy Appeldoorn 03:34:56 Koen Scheurwater 03:52:46
Rob de Queljoe 03:35:14 Alex Kroon 03:52:47
Marijn Nijssen 03:35:26 Karsten van der Kraaij 03:52:47
Jasper van Roekel 03:36:33 Rein van Leeuwen 03:52:47
Patrick Hack 03:36:50 Gino d’ Onorio 03:53:30
Jan Brehm 03:37:18 Leen Veldhuijzen van Z 03:53:39
Ron Buijs 03:38:05 Ronald Laureijsen 03:53:48
Mauring Lindenburg 03:40:34 Wim van der Male 03:53:53
Nico de Groot 03:41:12 René van der Voordt 03:54:00
Randy van den Broek 03:42:36 Bart Dorresteijn 03:54:31
Kee-Hoei Tan 03:42:54 Gommert Leune 03:55:01
Bastiaan Boschker 03:43:00 Jörn te Kloeze 03:55:06
Paul Sondermeijer 03:45:00 Ilja Flem 03:55:55
Joost van Eijk 03:45:12 Jan Kueter 03:56:15
Sinclair Bischop 03:46:44 Henk de Graaf 03:56:45
Ivo Kloet 03:48:15 Leon Lindenhoff 03:57:14
Antoine Schoutens 03:48:26 Erik Pijl 03:58:08
Badr Nouhaili 03:49:20 Martin Monster 03:58:19
Michael Mastenbroek 03:49:33 Hans Schoemaker 03:58:30
Bart van der Heijden 03:49:47 Stephan Schilder 03:58:34
Roland Rijsdijk 03:49:59 Robbin Zuiker 03:59:22
Peter van Rossem 03:50:00 Jelle Meens 03:59:43

 

Inzendingen (de langzaamste 26 – uitgeschakeld):

Rolf Pijsel 03:59:50 Joris Laureijsen 04:20:10
Herman Slootweg 03:59:59 Wilko Smit 04:21:05
Kees Boshuijer 03:59:59 Helmer Molenaar 04:21:22
Angelo Vedder 04:00:00 Ton Cabaret 04:26:33
Robbert van de Griendt 04:00:53 Marco Sodderland 04:27:33
Yuri Bouwman 04:01:01 Henry van Wijk 04:28:52
Pieter den Hartogh 04:02:03 Marius Vrolijk 04:30:00
Martin Delsman 04:08:03 Juliano Alberici 04:30:30
René Kool 04:12:15 Hein Tool 04:30:45
Ruud Schot 04:13:00 Mario Mansveld 04:34:34
Ed van Bruggen 04:15:00 Rob Langermans 04:36:18
Luc van der Wal 04:15:00 Toby Hobbelman 04:45:45
Robin Vollebregt 04:15:00 Henry Blijleven 04:50:22
 
 

De Vragen

Voorrondes
1.
Eindtijd Jorn te Kloeze
03:38:27
Uitgeschakelde Rovers  (69)
Alex Koelhof
Angelo Vedder 04:00:00
Antony Groen 03:12:15
Bart Govers
Cahit In 03:12:25
Christian Ecker
Ed van Bruggen 04:15:00
Eddy Moolenschot
Eric Visser
Ernst van Eijk
Fatih Kahyaoglu
Gerard van der Veen
Gerard van den Baard
Gert-Jan Fernhout
Hein Tool 04:30:45
Helmer Molenaar 04:21:22
Henry Blijleven 04:50:22
Henry van Wijk 04:28:52
Herman Slootweg 03:59:59
Ibrahim Eljilali
Jan Wegman 03:15:10
Jeroen Kloet
Jeroen Lenting 02:07:34
Jochem van Dijke
Joey Niemantsverdriet
Johan Jansen 02:34:18
Joris Bakker
Joris Laureijsen 04:20:10
Juliano Alberici 04:30:30
Juroen Koene 03:15:49
Kee-Seng Tan
Kees Boshuijer 03:59:59
Kenny Fiegel
Luc van der Wal 04:15:00
Machiel Smit 03:15:15
Marc Hoogstrate 02:46:46
Marc den Hoed
Marco Sodderland 04:27:33
Mario Mansveld 04:34:34
Marius Vrolijk 04:30:00
Mark Berbée
Marnix Overzier
Martijn Bruggeling 02:54:06
Martin Klijn
Martin Delsman 04:08:03
Michiel Oosterhoff
Nik Koene
Olaf van der Kraaij 02:08:50
Pascal Walgien
Pieter den Hartogh 04:02:03
Ralph Bouwman
René Kool 04:12:15
Rob Langermans 04:36:18
Robbert van de Griendt 04:00:53
Robbie van den Bos
Robert Rinkema
Robin Vollebregt 04:15:00
Rolf Pijsel 03:59:50
Rombout Wesseling
Ruben Schoon
Ruud Schot 04:13:00
Sander Kavelaar
Sjaak van der Linde
Timo Waardenburg
Toby Hobbelman 04:45:45
Ton Cabaret 04:26:33
Wilko Smit 04:21:05
Wouter van Dam
Yuri Bouwman 04:01:01
Finales
1.
Wint oranje de poule?
Ja
Uitgeschakelde Rovers in deze 1/32-finales
Antoine Schoutens Nee
Badr Nouhaili Nee
Bart Dorresteijn Nee
Bart Denissen Nee
Bart Kraaijeveld Nee
Bart van Pruissen Nee
Bastiaan Boschker Nee
Eddy Appeldoorn Nee
Joost van Eijk Nee
Jorn van der Bie Nee
Kee-Hoei Tan Nee
Lucas Versantvoort Nee
Marco Willemsen Nee
Marijn Nijssen Nee
Mark Bruijnen Nee
Martin Monster Nee
Michel van Vugt Nee
Nico de Groot Nee
Patrick Hack Nee
Paul Steijger Nee
Paul Sondermeijer Nee
Peter van Rossem Nee
Randy van den Broek Nee
René van der Voordt Nee
Rob de Queljoe Nee
Roland Rijsdijk Nee
Ron Buijs Nee
Sebastiaan Harmsen Nee
Sinclair Bischop Nee
Sven Meijerink Nee
Willem Jan Suithoff Nee
Wim van der Male Nee
2.
Wie wint het WK schaken?
Carlsen
Uitgeschakelde Rovers in deze zestiende finales
Erik Pijl Nepomniachtchi
Evert-Jan Verschuren Nepomniachtchi
Gino d' Onorio Nepomniachtchi
Gommert Leune Nepomniachtchi
Hans Schoemaker Nepomniachtchi
Henk de Graaf Nepomniachtchi
Ilja Flem Nepomniachtchi
Jan Kueter Nepomniachtchi
Jan Brehm Nepomniachtchi
Jelle Meens Nepomniachtchi
Karsten van der Kraaij Nepomniachtchi
Leon Lindenhoff Nepomniachtchi
Mauring Lindenburg Nepomniachtchi
Rein van Leeuwen Nepomniachtchi
Stephan Schilder Nepomniachtchi
Theo Jelijt Nepomniachtchi
3.
Wereldkampioen F1?
Max Verstappen
Uitgeschakelde Rovers in deze achtste finales
Alex Kroon Lewis Hamilton
Brian Heijkoop Lewis Hamilton
Hans van der Heijden Lewis Hamilton
Jasper van Roekel Lewis Hamilton
Jörn te Kloeze Lewis Hamilton
Leon Weltings Lewis Hamilton
Michael Mastenbroek Lewis Hamilton
Ronald Laureijsen Lewis Hamilton
4.
Wie wint de KNVB-beker?
PSV
Uitgeschakelde Rovers in deze kwartfinales
Ivo Kloet AJAX
Koen Scheurwater AJAX
Leen Veldhuijzen van Zanten AJAX
Robbin Zuiker AJAX
5.
Liverpool of Real Madrid
Real Madrid
Uitgeschakelde Rovers in deze halve finales
Bart van der Heijden Liverpool
Jeffry Stoutjesdijk Liverpool
6.
Winnaar WK Hockey Dames
Nederland
Uitgeschakelde Rovers in deze finale
Rob Lenting Argentinië
Winnaar
Duco Vermeer
 
 
Gepubliceerd op 20/10/2021
Aangepast op 17/07/2022
Auteur: Roversnest