A walk in the park

A walk in the park
 

Van 19 februari tot en met 2 april wordt voor de tiende keer het WK Cricket georganiseerd. Ruim anderhalve maand lang zoekt de rode bal de wicket en lopen batsmen zoveel mogelijk rondjes. Rover Pieter-Jaap Zijlstra is een echte cricket-fan en denkt terug aan een mooie dag in juni…

Van 19 februari tot en met 2 april wordt voor de tiende keer het WK Cricket georganiseerd. Ruim anderhalve maand lang zoekt de rode bal de wicket en lopen batsmen zoveel mogelijk rondjes. Het publiek drinkt thee en pakt een broodje uit de picknickmand. De wedstrijden worden gespeeld in India, Bangladesh en Sri Lanka. Cricket staat voor het eerst op de roverskalender. En terecht, want de sport zet de elite sportwereld in vuur en vlam. Van Australië tot India, van Pakistan tot Engeland en van Ierland tot de West Indies. En Nederland mag ook meedoen, voor de derde keer zijn we erbij. De vragen? Welk land wordt wereldkampioen met bonuspunten voor de juiste verliezend finalist en wat presteert Nederland in de groepsfase? Vooral de Oranje getinte vraag is interessant, want er zijn veel combinatie denkbaar. Alleen alle zes de ‘toto-uitslagen’ goed levert punten op!

Rover Pieter-Jaap Zijlstra was erbij toen het Nederlands team de cricketwereld in 2009 deed verbazen. In de openings-wedstrijd van het WK Twenty20, de verkorte versie van het traditionele cricket, versloeg Oranje het grote Engeland in Londen. Pieter-Jaap heeft goede herinneringen aan die bizarre middag in juni en denkt voor ons nog een keer terug. “Het zou een makkie worden”, meldde de BBC aan de vooravond, “a walk in the park.” Wat vooraf als echt onmogelijk werd beschouwd, dat gebeurde: Nederland won van Engeland in het eeuwenoude Lords stadion in Londen, het mekka van het cricket. Kunnen The Dutch Lions een soortgelijke stunt uithalen op het komend WK in Zuidoost-Azië? Engeland, Brits (of West) Indië, Zuid Afrika, India, Bangladesh en Ierland zijn achtereenvolgens de tegenstanders.

Daar zaten we dan, in de vroege ochtend geland op Gatwick, snel naar het hotel gereden en daarna de eerste de beste pub binnen. Vandaag ging het gebeuren, CRICKET IS COMING HOME! Uitgedost met oranje puntmutsen of hoedjes en oranje regenjassen trokken we naar Lords Cricket Ground. Het walhalla van de cricketwereld. Cricketfans zijn nette mensen, er wordt niet geschreeuwd en een buitenproportioneel deel heeft een dubbele voornaam. Doorgaans wordt er ook niet gezongen in een cricketstadion, maar met een klein bakkie op, konden wij het niet laten. ‘Het is stil aan de overkant’ en ‘It sucks to be English’, schalden van onze tribunes. De laatste bal was ongemeen spannend. Nederland had nog 2 runs nodig, er hing namelijk een stunt hing in de lucht. Hij hing er niet alleen, het geschiedde. (zie actuele links voor beelden van de laatste 3 minuten van de wedstrijd).

De Engelse kranten kopten de volgende morgen op de voorpagina’s: “The Dutch played total cricket” en “Oranges and Lemons”. Het was echt een sensationele overwinning geweest die de cricketwereld op haar grondvesten deed schudden. Na afloop van de wedstrijd dromden familie en fans om de spelers heen, in de miezerregen net buiten de hoge poorten van het stadion. “Het is een droom”, riep Pieter Seelaar, een van de batsman en in `t dagelijks leven een student van 21. “Dit is echt ongelofelijk, niet te bevatten. We speelden in Lords en we hebben gewonnen!” Andere spelers hadden tranen in hun ogen. Ook Engelse cricketfans mengden zich enthousiast onder de Nederlanders en feliciteerden ons van harte. In kroegen kregen we flessen champagne aangeboden en werd er geproost op The Dutch Lions. We sloten de avond af in het hotel van de Nederlandse cricketspelers. Tot diep in de nacht hebben we met de heren cricketeers de historische overwinning gevierd. Een onvergetelijke avond. Misschien was het feest een verklaring waarom Nederland later die week kansloos verloor van Pakistan.

Maar hoe werkt het spelletje nu eigenlijk? Voor een leek misschien best ingewikkeld. Daarom hieronder een poging het uit te leggen. Cricket wordt gespeeld door twee teams. Elk team bestaat uit elf spelers. Zover nog niet zo moeilijk. De sport wordt gespeeld op een ovaalvormig veld met een rechthoekige ‘pitch’ in het midden. Aan ieder uiteinde van de pitch staat een ‘wicket’. Een wicket bestaat uit 3 paaltjes, ‘the stumps’, met daar bovenop 2 dakjes, worden ‘thé bails’ genoemd. De wedstrijd bestaat uit twee helften, waarin de beide teams om de beurt ‘batten’ of ‘fielden’. Batten betekent dat je aan slag bent. Twee spelers van een team proberen zo veel mogelijk runs te maken. Fielden betekent dat alle spelers van het team het scoren van runs probeert te verhinderen of de spelers die aan slag zijn ‘out’ te maken. Vergelijkbaar met honkbal. De fieldende partij heeft een aantal ‘bowlers’ die om de beurt een bal in de richting van een wicket gooien. Gaat de wicket om, dan is de batsman uit. Achter de wicket zit de wicketkeeper, hij is ook één van de fielders. De rest van de fielders staat verspreid over het veld. Voor het wicket staat een batsman die de aangegooide ballen probeert weg te slaan. Als de bal wordt geraakt, dat zetten de beide batsmen het op een lopen. Als ze allebei het andere wicket bereiken, is er een run gescoord. En als ze nog een keer lopen twee, of drie, net zo lang totdat de bal weer terug is bij de bowler.

De aanvoerders van de 16 deelnemende landen op het WK 2007.

…Gaat een batsman uit, dan wordt deze vervangen door een volgende batsman. Een team mag ‘batten’ totdat er geen tweetal meer over is. Op dat moment roept de scheidsrechter ‘all out’ en is het pauze. De rollen draaien om, de ‘fielders’ gaan ‘batten’ en andersom. In traditionele wedstrijden, zoals gespeeld op het WK, worden twee innings gespeeld, dus iedere speler is twee maal batsman totdat hij ‘out’ wordt gespeeld. Het team dat uiteindelijk de meeste runs heeft gescoord is de winnaar.

Het is in theorie mogelijk om gelijk te spelen, a draw genoemd. In het traditionele cricket is een gelijkspel erg zeldzaam. Twee teams spelen gelijk wanneer binnen een gestelde tijd (50 overs) niet alle spelers van een team zijn ‘out’ gespeeld. Op het WK van 2007 speelden van alle wedstrijd alleen Ierland en Zimbabwe gelijk, in 2003 alleen Sri Lanka en Zuid-Afrika. ‘No Result’ is ook mogelijk in het cricket. Een wedstrijd kan in ‘No Result’ eindigen door bijvoorbeeld hevige regenval (WK 2003: Bangladesh-West Indies en Zimbabwe-Pakistan). In beide gevallen kregen de betrokken team dezelfde punten als bij een gelijkspel toegekend. Toen de Engelse spelers zich in de wedstrijd tegen Zimbabwe onveilig voelden en zich terugtrokken, werd de ‘No Result’ wedstrijd voor Engeland als verloren beschouwd. Wat zal er gebeuren als de Nederlanders (of de tegenstander) worden geveld door een collectieve voedselvergiftiging? De punten die in de stand worden toegekend is voor de Glazen Bol bepalend of een ‘No Result’ als gelijkspel, als verliespartij of als winstpartij zal worden geteld. Neemt niet weg dat een gelijkspel nog altijd zelden zal voorkomen.

Vraag 24: Welke land wordt wereldkampioen? En welk land verliest de finale (bonus)? Een rover heeft alleen recht op bonuspunten wanneer de hoofdvraag (wereldkampioen cricket) ook goed, dus alleen de verliezend finalist juist voorspellen levert geen punten op. Vraag 25: wint of verliest Nederland haar 6 groepswedstrijden (of speelt gelijk). Alle vragen apart inzenden, alleen punten voor de rovers die alle zes ‘toto-uitslagen’ goed hebben voorspeld. Wellicht een reële kans op 20 punten. We zijn op de helft! Deadline aanstaande vrijdag!

Gepubliceerd op 12/02/2011
Aangepast op 12/02/2011
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
3 april 2011 om 00:21:18
India is in eigen land voor de tweede keer wereldkampioen cricket geworden. De laatste titel dateerde van 1983. In de finale werd Sri Lanka ruimschoots verslagen, India had nog 6 wickets over.

De titel van India is in roversland slechts 0,4 punten waard, Sri Lanka als verliezend finalist leverden 8 rovers nog 1,2 bonuspunten op. Onze leider in de Glazen Bol en de leider in de strijd om de rovershoed waren erbij. Zowel Paul Steijger als Jeroen Kloet konden punten bijschrijven.

Verder 1,6 punten voor Fred Vos, Mark Bruijnen, Maurits Vegter, Roel Reisma, Ruud van Egmond en Wim van der Male.
Rob Lenting
30 maart 2011 om 23:07:00
India heeft zich in een volgepakt en kolkend stadion te Mohali geplaatst voor de finale door aartsrivaal Pakistan met 29 runs te verslaan. In de eindstrijd wacht Sri Lanka dat gisteren Nieuw-Zeeland versloeg.

De finale wordt aanstaande zaterdag gespeeld. India zou het eerste land in de geschiedenis van het wk cricket kunnen worden dat op eigen bodem de wereldtitel wint.

Rob Lenting
30 maart 2011 om 10:45:47
Sri Lanka laat Nieuw-Zeeland kansloos in de eerste halve finales. Vandaag the clash tussen gastland India en Pakistan.

In roversland vielen weer twee kanshebbers op een schep punten af. Alleen Martin Vrijmoed maakt nog kans op een mooie beloning van 10,9 punten als Sri Lanka wereldkampioen wordt door Pakistan in de finale te verslaan. Pakistan kampioen en Sri Lanka verliezend finalist is niet gekozen (was 12 punten waard geweest!).

Een goede voorspelling inclusief juiste bonusvraag levert 2 punten op in de strijd om de rovershoed. Wereldkampioen India (Sri Lanka verliezend finalist) of Sri Lanka kampioen (India verliezend finalist) kan interessant zijn voor onze hoedenjagers.

Hoed-koploper Jeroen Kloet maakt nog kans op 2 punten. Pieter den Hartogh, Mark Bruijnen, Maurits Vegter en Ruud van Egmond zijn ook nog in de race voor een dubbel punt.

Tot slot maakt de leider in de Glazen Bol, Paul Steijger, een goede kans op 1,6 punt. Als India kampioen wordt en Sri Lanka de finale verliest, dan neemt Steijger ook virtueel de leiding weer in handen.
Rob Lenting
27 maart 2011 om 11:38:29
En waart is nog altijd met een d.

De halve finales worden gespeeld op 29 en 30 maart, de finale is op 2 april.
Rob Lenting
27 maart 2011 om 11:36:19
Afgelopen zaterdag is de grootste verrassing op het WK cricket getekend. Nieuw-Zeeland heeft Zuid-Afrika naar huis gestuurd en een plaats in de halve finales veroverd. Na de uitschakeling van aartsrivaal Australie zal de overwinning van de Kiwi s extra zoet smaken.

In de halve finale is Sri Lanka de tegenstander. Engeland maakte geen kans, Sri Lanka had liefst 10 wickets over. Eerder plaatsten gastland India en Pakistan zich al bij de beste vier van de wereld. De wedstrijd tussen de hete buurlanden zal niet bepaald een vriendschappelijk treffen worden, de twee landen leven al jaren op gespannen voet en cricket is in de regio volkssport nummer 1. Scheidsrechters succes!

Welke rovers maken nog kans op een respectabel aantal punten?

Olaf van der Kraaij zal juichen na kampioenschap voor Nieuw-Zeeland: 10 punten waard.

Martin Vrijmoed hoopt op een titel voor Sri Lanka met als bonus Pakistan verliezend finalist: 10,9 punten.

Jeroen Lenting, zit trouwens vaak dichtbij een mooie klapper, zal duimen voor India als kampioen maar vooral voor Nieuw-Zeeland als verliezend finalist: beloning 10,4 punten.

Sri Lanka (verliezend finalist India) is 2,6 pnt waart, en India (Pakistan) levert slechts 1,6 punten op.
Rob Lenting
24 maart 2011 om 18:39:55
De Aussies zijn naar huis. In New Delhi was gastland India oppermachtig, India hield 4 wickets over. In de eerste halve finale is Pakistan tegenstander.

Met de uitschakeling van Australie is de laatste kans op 20 punten vergaan. Sinclair zit nog altijd goed in het zadel voor 12,5 punten.

Een handvol rovers hopen op een finale India-Sri Lanka. Is nog mogelijk.

Morgen Nieuw Zeeland-Zuid Afrika, overmorgen Sri Lanka-Engeland.
Rob Lenting
23 maart 2011 om 14:09:32
De kwartfinalisten op het wk cricket zijn bekend. Sterker nog: vandaag spelen Pakistan en West Indies de eerste wedstrijd met inzet een plek bij de beste 4 van de wereld. Morgen staat de kraker India-Australie op het programma, waarmee de meest gekozen finale tot het land der onmogelijkheden is verbannen.

Nog 1 rover maakt kans op de felbegeerde 20 punten. Olaf van der Kraaij heeft Nieuw Zeeland als wereldkampioen met verliezend finalist Australie als bonus. De twee landen kunnen in theorie elkaar in de finale treffen!

Sinclair Bischop heeft de beste papieren voor een mooie beloning. Zoals vaker in de nog korte geschiedenis van de glazen bol. Pakistan (wereldkampioen) en Zuid-Afrika als verliezend finalist is 12,5 punten waard en geen ondenkbaar scenario.

Sterker nog:
Pakistan baarde in de voorronde opzien door Australie de eerste nederlaag in 6 jaar toe te brengen. Zuid-Afrika heeft zijn kracht getoond door favoriet India te verslaan. Zuid-Afrika lijkt een makkelijker programma voor de boeg te hebben. Nieuw Zeeland in de kwartfinale en mogelijk daarna Engeland of Sri Lanka in de halve finale.

Opmerkelijk: Zuid-Afrika (wereldkampioen), Pakistan (verliezend finalist) is niet gekozen en was 11,7 punten waard geweest.
Rob Lenting
18 maart 2011 om 17:51:13
Nederland verliest alle 6 haar wedstrijden op het WK cricket. Ook Ierland is te sterk in een wedstrijd met veel runs. Oranje begon met batten en kwam tot een zeer acceptabel aantal van 306 runs. De bowlers konden echter het Ierse slaggeweld niet stoppen. Met vier wickets over haalden de Ieren met gemak 307 runs.

In groep A zijn de kwartfinalisten al bekend, in de groep van Nederland zal Engeland, Bangladesh, West Indies of India morgen worden uitgeschakeld. Voor gastlanden India en Bangladesh dus een belangrijke dag.

20 rovers voorspelden een vrijwel kansloos wk cricket voor Nederland. Alleen tegen Engeland had Oranje serieus kans op een goed resultaat. Fred Vos en Fatih Kahyaoglu zijn eindelijk van de 0 verlost en Kees Boshuijer sloop met 1 punt beloning de top 5 binnen.

Ron Buijs heeft zijn zesde punt in de strijd om de rovershoed te pakken. Hij heeft Jeroen Kloet van de eerste plaats verdrongen.
Robbie van den Bos
16 maart 2011 om 09:56:56
Nederland verliest ook de vijfde wedstrijd tegen Bangladesh. Sinclair Bischop hoop op een regenbui voor de laatste wedstrijd tegen Sri Lanka. Een draw levert hem 20 punten op! Verliest of wint Nederland worden het een saaie 1.0 of 1.1 punten.
Rob Lenting
9 maart 2011 om 17:17:19
Nederland heeft ook haar vierde groepswedstrijd op het WK cricket verloren. Gastland en topfavoriet India hoefde niet voluit te gaan en won met vijf wickets. Na 189 runs was Oranje all out, India vond het aan 191 runs genoeg en had toen nog vijf wickets over.

14 maart speelt Nederland wedstrijd 6 tegen Bangladesh. Een interessante pot, want er maken nog altijd 3 rovers kans op 20 punten en dat zal na deze match tot eentje zijn gereduceerd. Jeroen Lenting, Sam Lenting of Sinclair Bischop, ze hebben alle drie een ander resultaat ingevuld.

Groep A:
1. Nieuw Zeeland 4-6
2. Pakistan 4-6
3. Australie 3-5 (morgen Australie-Zimbabwe)
4. Sri Lanka 4-5
5. Zimbabwe 3-2
6. Canada 4-2
7. Kenia 4-0

Groep B:
1. India 4-7
2. Engeland 4-5
3. West Indies 3-4
4. Zuid-Afrika 3-4
5. Ierland 3-2
6. Bangladesh 3-2
7. Nederland 4-0

De eerste vier van iedere groep plaatsen zich voor de kwartfinales.

Rob Lenting
4 maart 2011 om 15:40:25
Na de derde nederlaag van Oranje op het WK cricket maken nog 3 rovers kans op 20 punten.

Jeroen Lenting, Sam Lenting en Sinclair Bischop hopen waarschijnlijk alledrie dat Nederland ook de vierde wedstrijd tegen India verliest (9 maart) en dat Ierland in de laatste groepswedstrijd tegen kleinduimpje niet verder komt dan een gelijkspel

In dat geval brengt Bangladesh-Nederland op 14 maart de beslissing over het hoogst haalbare in de glazen bol, het opperste genot, 20 punten!

- Nederland wint, hiephiephoera voor Jeroentje,
- Nederland verliest, in de gloria voor Sinclair,
- gelijkspel, de voltreffer is voor vader Sam.

Maar eerst nog India-Nederland, aanstaande woensdag in Delhi.
Rob Lenting
4 maart 2011 om 15:31:14
Het Nederlands elftal heeft ook zijn derde wedstrijd op het WK cricket verloren. Zuid-Afrika, nummer 2 op de wereldranglijst, had geen kind aan de amateurs uit ons kikkerlandje. De Villiers en Amla sloegen een century (meer dan 100 runs), de republiek won met liefst 231 runs. Een onwaarschijnlijk pak rammel dus voor Oranje.

In Groep B voert Zuid-Afrika ongeslagen de ranglijst aan. India (1 verliespunt na gelijkspel tegen Engeland) en de West Indies (2 verliespunten) staan er ook goed voor. India speelt morgen tegen de amateurs van Ierland. De Ieren versloegen gisteren verrassend de Engelsen.

In Groep A zijn Pakistan en Australie nog ongeslagen. Sri Lanka en Nieuw-Zeeland glippen waarschijnlijk mee naar de laatste 8.

De eerste vier van iedere groep plaatsen zich voor de kwartfinales.
Rob Lenting
1 maart 2011 om 10:01:27
WEST INDIES GEEN KIND AAN ORANJE (NOS.NL)

Het Nederlandse cricketteam heeft het sterke optreden op het WK tegen Engeland geen passend vervolg kunnen geven. West-Indies was in India in het tweede duel van Oranje oppermachtig en won met 215 runs.

Aanvoerder Peter Borren won de toss en liet zijn ploeg beginnen met fielden. Het slaggeweld van de West-Indies, die het toernooi waren begonnen met een zware nederlaag tegen Zuid-Afrika, bleek echter moeilijk te beteugelen. De teller hield pas stand bij 330 runs.

Aan bat begon Oranje dramatisch. Alleen Tom Cooper (55 runs) hield lang stand, maar Ryan ten Doeschate (zeven runs) en Bastiaan Zuiderent (slechts 1 run) konden alweer snel de kleedkamer opzoeken. Met een hattrick in de 32ste over maakten de tweevoudig wereldkampioen het karwei vlotjes af.

De hattrick, zelden te bezichtigen op een WK, kwam op naam van bowler Kemar Roach, die met drie opeenvolgende ballen de wickets van Pieter Seelaar, Bernard Loots en Berend Westdijk pakte.

Nederland speelt donderdag in Mohali in India de derde groepswedstrijd tegen Zuid-Afrika.

Engeland en Bangladesh speelden een dag eerder in een spectaculair duel gelijk. De eerste draw, zeer zeldzaam, op dit WK cricket.
Rob Lenting
22 februari 2011 om 20:45:35
De Volkskrant, 22 februari

HET GROTE ENGELAND SCHRIKT

NAGPUR - Het Nederlandse cricketelftal heeft zijn openingswedstrijd van het WK in India verloren, maar met ere. Oranje kon het net niet bolwerken tegen de Engelsen, maar joeg de gelouterde profs wel danig schrik aan. Pas in de voorlaatste over boog bowler Bernard Loots voor het slaggeweld van Ravi Bopara, die vier ballen nodig had om zestien runs te laten noteren.

Nederland begon met batten en kwam in 50 overs tot het glorieuze totaal van 292 runs voor het verlies van zes wickets. Ryan ten Doeschate, sinds jaar en dag professional in Engeland, sloeg een century. De grote man van Oranje ging uiteindelijk met 119 naar de kant. Tom Cooper (47) en Peter Borren (35) waren eveneens behoorlijk productief. Engeland stelde er uiteindelijk 296/4 tegenover (48.4 overs) en won met zes wickets.

Ten Doeschate werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Als slimme hard-hitter maakte hij indruk met onder meer negen vieren en drie zessen. (redactie 1000rovers: een vier = de bal rolt uit het veld; een zes = de bal gaat het veld uit zonder de grond te raken).

Gebrek aan ervaring brak uiteindelijk op, maar opnieuw werd duidelijk dat Nederland geenszins uit de toon valt op een WK.
Jan Wegman
22 februari 2011 om 13:22:30
Nederland is nu bezig! Doet het waanzinnig goed. Via voormalig Rover, Deux Hovingh die in Londen werkt, begrijp ik dat de Engelsen al zenuwachtig worden. Ten Doeschate staat al boven de 100 runs! Mensen volg het deze middag; een stunt is op komst!
Rob Lenting
21 februari 2011 om 17:25:54
Artikel De Volkskrant, 19 februari.

De Johan Cruijff van India heet Sachin Tendulkar. Cricketer van beroep, 37 jaar, verafgood door een half miljard Indiers die hem liefkozend hun Little Master noemen. Zijn huis in Mumbai is een bedevaartsoord. Over straat kan hij al jaren niet meer. Zelfs niet vermomd.

Cricket is in India volkssport nummer 1. Overal, op scholen, op elk braakliggend veldje, in elke straat wordt door kinderen cricket gespeeld. In de sloppenwijken doen boomtakken dienst als wickets, een stuk hout als bat. De bal is van stof verhard met koeienmest. Cricket is een sociaal bindmiddel, cricket is de springplank naar een welvarend bestaan. Het aantal cricketers wordt geschat op zo n 100 miljoen. Het aantal fans schommelt rond de half miljard.

India is het walhalla van het cricket. Door de massieve aanhang in Zuid-Oost Azie (India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka) is het qua kijkcijfers op televisie de op een na populairste sport. Toch is het cricket in hooguit tien landen een sport van betekenis; met Engeland, Australie, Zuid-Afrika en de West-Indies naast de Aziatische grootmachten als smaakmakers. De andere landen spelen in het wereldcricket de rol van kaboutertje, met Nederland als kleinduimpje.
Rob Lenting
21 februari 2011 om 17:16:03
Uitslagen dag 2 WK Cricket:

Groep A:
Nieuw Zeeland wint nipt van Kenia met 10 wickets
Sri Lanka verpulvert Canada met 210 runs!

programma vandaag: titelverdediger Australie tegen Zimbabwe

Groep B:
programma dinsdag: Nederland-Engeland.

Actuele links: aardige interview met Jeroen Smit waarin veel moois van het cricketspel aan bod komt. Een aanrader!

http://nos.nl/video/220440-jeroen-smits-te-gast-bij-studio-sport.html
Rob Lenting
19 februari 2011 om 23:36:11
De kop is eraf, het WK Cricket is gestart. India versloeg in Mirpur in de openingswedstrijd Bangladesh met 84 runs. Duidelijke cijfers dus.

Dinsdag trapt Nederland in dezelfde groep af tegen Engeland. De eerste 4 van 7 ploegen plaatsen zich voor de kwartfinales eind volgende maand.

Morgen in groep A 2 wedstrijden: Nieuw Zeeland-Kenia en Sri Lanka-Canada.
Paul Steijger
15 februari 2011 om 10:28:22
Pffff ingewikkeld hoor dat cricket voor iemand met maar één voornaam....