Alaska in de ban van de Iditarod

Alaska in de ban van de Iditarod
 

Rover Yuri Bouwman is gek op husky’s. Speciaal voor hem staat dit jaar de Iditarod op onze kalender. Over een afstand van ongeveer 1800 km en onder barre weersomstandigheden rennen de honden zich het ongans. Met achterop de musher, die bevriest!

Rover Yuri Bouwman is gek op husky’s. Speciaal voor hem staat dit jaar de Iditarod op onze kalender. Over een afstand van ongeveer 1800 km en onder barre weersomstandigheden rennen de honden zich het ongans. Met achterop de musher, die bevriest! Een team bestaan uit een slee met daarvoor minimaal 12 en maximaal 16 honden, in ieder geval 6 daarvan moeten de finish bereiken. De teams zijn 9 tot 15 dagen onderweg, in ijzige kou en met stemmen in het hoofd. Zaterdag gaan 78 combinaties van start, het merendeel geboren en getogen in Alaska, maar er doen ook Canadezen, Noren, een Zweed en zelfs een Australische musher mee.

De eerste Iditarod werd in 1973 gehouden. Een uitdaging onder het mom ‘wedden dat ik het langer vol kan houden dan jij!’ Het was een succes, de dorpen in het koude Alaska liepen uit. De race ontwikkelde zich in korte tijd tot de grootste lange-afstand-sledehonden-race ter wereld. In 2011 hadden de honden van John Baker (foto) een snelle tred wat naast de overwinning een recordtijd van 8 dagen, 19 uur, 46 minuten en 39 seconden in de boeken bracht. Vanaf 2012 is Dallas Seavey de jongste musher allertijden die de race gewonnen heeft. Seavey is de derde generatie in zijn familie om te racen in de Iditarod. In de race waren ook Mitch Seavey, Dallas ‘vader en winnaar van de 2004 race, en Dan Seavey, Dallas’ grootvader en een van de organisatoren van de eerste races.

De teams moeten zich vaak een weg banen door sneeuwstormen met whiteout omstandigheden, temperaturen ver onder nul en stormachtige wind, die kan leiden tot een gevoelstemperatuur van -73°C. Het parkoers van de Iditarod loopt van Willow door de Rainy Pass van de Alaska Range in het dunbevolkte binnenland, en dan langs de kust van de Beringzee, om uiteindelijk te eindigen in Nome in het westen van Alaska. De route baant zich een weg door het ruwe landschap van de toendra en sparren bossen, over heuvels en bergpassen, en over rivieren.

Dit jaar ligt er zelfs in grote delen van Alaska maar weinig sneeuw. Is dat een voor- of een nadeel met het oog op de stopwatch? Wie zal het zeggen. Aanstaande zaterdag klinkt in ieder geval het startschot en anderhalve week later wordt de finish verwacht. Welke musher wint de Iditarod 2015 met als bonusvraag de winnende tijd? Om het makkelijker te maken, je mag er een halve dag naast zitten.

Iditarod 2014 . Lekker Amerikaans! Deadline 6 maart aanstaande!

Gepubliceerd op 03/03/2015
Aangepast op 06/07/2018
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
25 maart 2015 om 20:11:47
March 18, 2015 10:33 AM

DALLAS SEAVEY WINS THIRD IDITAROD IN 4 YEARS

NOME ALASKA - Dallas Seavey has won his third Iditarod dog sled race in the last four years, beating his father to the finish line early Wednesday.

Seavey came in under the city of Nome s famous burled arch finish line to wild applause from fans lining the street. He was presented $70,000 and the keys to a new pickup for winning the race.

An exhausted Seavey, who also won the 1000-mile Iditarod Trail Sled Dog Race in 2012 and 2014, petted and hugged his dogs as he crossed the finish line, later saying: -It takes a whole team to get us here.-

A total of 78 mushers began the race March 9. Eight scratched, and one was disqualified. Two dogs have died in this year s race.

Rover Yuri Bouwman deed meer dan een week lang vurig en live verslag op de roversgroepsapp. Meer dan 1000 appjes zijn er aan de mooie bijzondere hondenrace besteed. Tactiek, techniek, wat-als-scenario s en uitleg over verplichte 24 uurs stop, waar de leiders en waar de werkers lopen.

Iets meer dan 8,5 dag klaarde de winnaar het klusje. Rovers Fernhout, Kueter, Visser en Den Hartogh pakten de punten. Niet veel punten maar wel trotse punten. Volgend jaar Iditarod 2016, schrijf maar op.