All I know is, you mess with me, you got problems!

All I know is, you mess with me, you got problems!
 

Voor de ene Rover is American football het kleine broertje van rugby, verpakt in een reclameblok. Voor de ander en 400 miljoen fans over de wereld is het een sport die qua spektakel vrijwel geen gelijke kent.

Op zondag 7 februari 2018 vindt in San Francisco de 50ste editie van de Super Bowl plaats. Maar voordat de felbegeerde Vince Lombardi Trophy ten hemel kan worden gehesen moeten de 12 overgebleven teams hun weg vechten door de loodzware play offs. Geen gedoe met laffe best-of series, nee gewoon gelijk knock-out structuur, winnaars verliezen niet.

Ook dit jaar weer verhalen en kanshebbers genoeg. Zo begon het reguliere seizoen stormachtig. Een van Amerika’s grootste sporticonen, future hall of famer Tom Brady (overigens ook de echtgenoot van topmodel Gisele Bündchen, je kan het slechter doen in het leven) kreeg voor zijn aandeel in de affaire deflate-gate een schorsing van 4 wedstrijden aan zijn broek. In een 243 pagina dik rapport werd bewezen geacht dat hij medeschuld had aan het bewust minder hard (laten) oppompen van de wedstrijdballen. Vlak voor de start van het nieuwe seizoen lukte het peperdure advocaten echter de persoonlijke straf voor Brady nietig te laten verklaren. De US $ 1.000.000 boete en het verlies van twee draftround picks voor de Patriots bleven onverminderd staan. De Amerikanen waren benieuwd, wat zou deze hele affaire voor gevolgen hebben voor het spel van de verdedigende Super Bowl kampioen? Nou dat hebben ze geweten. De Patriots en met name Brady hielden een ware strafexpeditie. De eerste 10 wedstrijden resulteerden in een 10-0 record. De uitwerking van deflate gate was daarmee helder, de Patriots zijn op een missie om de wereld te laten zien dat zij ook zonder fratsen de Super Bowl kunnen winnen. Verbaas je niet als 7 februari Brady weer met de MVP titel aan de haal gaat.

Een minder grote kanshebber voor de eindwinst, maar toch ook eentje met een mooi verhaal zijn de Houston Texans. Zoals jaar in jaar uit gebruikelijk is, gaat in de media de meeste aandacht uit naar de quarterback. Maar bij de Texans speelt een defensive end die hier in het jaar 2014 (bijna) eigenhandig een einde aan maakte, J.J. Watt (number 99). Deze speler wist met zijn defensieve spel zo dominant aanwezig te zijn dat er zelfs veelvuldig stemmen opgingen om hem MVP te kronen. Ongehoord voor een defensieve speler die geeneens de play offs wist te halen. Zo goed is de beste man dus. Ook dit seizoen leidt hij de NFL weer in het aantal sacks. Mogelijk kan hij zijn team op sleeptouw nemen. Voor wie daar aan twijfelt: .

Gepubliceerd op 04/01/2018
Aangepast op 06/07/2018
Auteur: Roversnest