Alleen maar nette cricketers

Alleen maar nette cricketers
 

Fijn om er een nette sport bij te hebben zonder schwalbes, scheldkanonnades en natrappen.

Er is een umpire (geen scheids) en die kan niet eens echt straffen. Daarnaast wordt hij geassisteerd door een feilloos geïmplementeerd VAR systeem dat is opgebouwd uit hotspot (infrarood), snicko ( geluid) , hawkeye (ball tracking) en gewoon beeld (herhaling). Nooit twijfel en voor verrassingen hoef je dan ook niet naar cricket te kijken.

Verder hebben de spelers nette kleding aan met een spencer en drinkt men thee in de pauze. Op de tribune slechts handgeklap en champagne.

Alhoewel

De eerste supportersrellen waren in 1967 in stadion Eden Gardens in India. Er waren 80.000 kaartjes verkocht terwijl er maar 59.000 plaatsen waren. Toen het publiek het veld op werd geduwd greep de politie hardhandig in en er ontstond een veldslag op de tribunes en het veld met veel gewonden.

In 1978 (West-Indië tegen Australië) was er nog een serieuze rel, toen het publiek woest werd na een scheidsrechtersbeslissing (beide teams waren het wél met de beslissing eens). In no-time werden bergen troep op het veld geflikkerd, waarop de politie ingreep en spelers in veiligheid bracht. Veelal brak onrust uit na slecht spel van één van de teams, er was nooit/weinig sprake van rellen tussen supporters onderling. In 1996 is er nog een Indiaas stadion in de brand gestoken, later alleen nog maar af en toe wat supporters die het veld op rennen.

Dikke spelers

Cricket staat al niet bekend om de heftige inspanning, maar een aantal topspelers gaf ook niet echt het beste voorbeeld. De 2 toppers zijn Dwayne Leverock (Bermuda)  127 kg en Rahkeem Cornwall (West Indies) 140 kg. Beide speelde voor hun nationale team mét dat gewicht. Leverock als bowler en Cornwall als batsmen. Nog een mooi voorbeeld is David Boon, een dikkerd die openlijk toe gaf erg lui te zijn en weinig wilde bewegen in het veld. Hij werd ook vaak gespot met blikken bier. Ondanks dat was hij een van de beste batsmen van Australie all time. Je kan ook eens Googlen op Merv Hughes, Allan Lamb, Shane Warne (‘s werelds beste spin bowler) hebben geen van all turnlichamen…

Fitheid

Van cricketers is bekend dat ze tijdens het wedstrijdseizoen aan fitheid verliezen. Dat komt doordat een ‘test-series’ in totaal 5 x 5 dagen duurt. Een OD (One Day game) duurt een hele dag. Als een speler Internationaal speelt, plus de eigen county-competitie, T20 toernooi en nog een beker-toernooi dan is er tijd nodig voor recuperatie en dan wordt er minder intensief getraind. Er zijn ook spelers die in onze winter naar Australië vertrekken om nog een competitie mee te doen.

Laat onverlet dat er de laatste jaren veel meer aan krachttraining en fitheid wordt gedaan dan in de tijd van David Boon. Voorbeelden van de fitste spelers zijn Virat Kohli, Faf du Plessis, Ben Stokes.

Drinks

Voor de spelers alleen maar thee en limo… maar voor de fans een walhalla. Het is de normaalste zaak dat er drank en voedsel  mee een stadion ingenomen kan worden, wel met een limiet. Het is dan ook een bekend geluid om 11:30 (start of play 11u) als er allemaal champagnekurken op de tribune ploppen. En dat is dan naast de pints, curries, pish&chips , hamburgers die je in het stadion kan kopen. Op het chique Lords kan je picknick manden bestellen voor het daarvoor gereserveerde picknick veldje (dit veld is mooier gemaaid dan de tuin van Huis Ten Bosch). Oftewel een dage cricket kijken is echt en dagje uit. Met je vrienden de hele dag slap lullen en beetje eten en pints drinken. Let maar eens op bij een cricket wedstrijd dat de ‘crowd’ duidelijk luidruchtiger is aan het einde van de dag. Groot nadeel van de grote pints is wel dat je de helft van de tijd naar oud-engels porselein staat te kijken…. Daarom hebben ook veel toeschouwers een rood ‘oortje’ in met radio-commentaar (jaja cricket wordt live op radio verslagen, de hele dag…!! BBC 5 live) om nog iets van de wedstrijd mee te krijgen…

Cricket wins!

Gepubliceerd op 31/05/2019
Aangepast op 01/06/2019
Auteur: Randy van den Broek