Alles is groots in de NBA

Alles is groots in de NBA
 

Het scheelde een haar of de Roversvraag over de NBA was gecancelled. Niet vanwege de verschillende lagen van liefde in het Roversnest voor sportbeleving en USA!USA!USA! maar om hele andere redenen…

Voor de start van dit seizoen diende de NBA een nieuwe CAO af te sluiten. De clubeigenaren en de spelers waren het niet eens. Het punt was natuurlijk de verdeling van de circa 4 miljard die jaarlijks omgaat in de NBA. In de oude CAO kregen de spelers 57 procent van het geld dat bij de clubs binnenkomt door sponsoring, toernooien, catering, etc. De eigenaren, die de resterende 43 procent van deze inkomsten kregen, willen de komende jaren beduidend meer mee snoepen uit de pot en deden een voorstel van 50%-50%. Een lachertje vonden de spelers en het grote onderhandelen begon. Op de achtergrond waren er cijfers die de clubs steunden. Jaarlijks wordt er door de clubs in de NBA circa 300 miljoen verlies gemaakt en 22 van de 30 clubs kunnen geen zwarte cijfers schrijven. “Met die wetenschap” deden de clubs het voorstel aan de spelersvakbond om jaarlijks 800 miljoen dollar van het salaris in te leveren (gemiddeld 2 miljoen per speler). Maanden hebben clubs en spelers aan tafel gezeten, van tafel weggelopen en weer aangeschoven. Voorstel na voorstel werd door beide kampen afgewezen. Hoog spel werd gespeeld. De start van de nieuwe competitie werd met een maand uitgesteld, en met nog een maand. Het dreigde er naar uit te zien dat seizoen 2011-2012 nooit gespeeld zou worden en 4 miljard voor dit seizoen in lucht zou zijn opgegaan. Het was eerder gebeurd. Maar toen, eind november, was er het compromis: 49% naar de clubs, 51% naar de spelers. “Nou, vooruit..” zullen de spelers gedacht hebben en op eerste kerstdag, 161 dagen later dan gepland, begon de weg naar The Finals en haalde het Roversnest opgelucht adem.

De spelers zijn ook “groots” in het tonen van maatschappelijke betrokkenheid. In maart werd in Florida de 17 jarige Trayvon Martin, een “african-american teenager”, doodgeschoten. Trayvon wandelde ongewapend in een wonningcomplex in een van de betere buurten van Orlando naar de verloofde van zijn vader en droeg een “hoodie” (sweater met capuchon). Een burgerwachter vertrouwde het zaakje niet en volgde met een gun in zijn binnenzak de teener. Ze raakten in gevecht en uiteindelijk werd Trayvon in de borst geschoten. Toen de politie arriveerde beriep de burgerwachter zich op zelfverdediging. De burgerwacht werd niet gearresteerd omdat het in Florida legaal is om uit zelfverdediging dodelijk geweld te gebruiken. Voor veel Amerikanen is het 1 moord uit zelfverdediging op een african-american te veel. Meer dan 1,3 miljoen mensen ondertekenden online een petitie waarin wordt opgeroepen de dader alsnog te vervolgen. En toen vonden de NBA spelers het ook tijd om van zich te laten horen…en de wereld leerde Trayvon kennen.

De burgerwachter is inmiddels opgepakt als verdachte en de commandant van de politie is tijdelijk op non-actief gesteld tot duidelijk wordt wat er met de zaak gaat gebeuren. Vraag 33 luidt: welke club wint The NBA Finals en welke club verliest The NBA Finals? Voor de Roverrookies, The Finals wordt gespeeld tussen de kampioen van de Eastern Division tegen de Western Division. Zowel in East als West zijn 7 van de 8 teams al geplaatst voor de play-offs. In East strijden Milwaukee en Philadelphia om de laatste plaats en in West Phoenix en Utah. Meer info is te vinden op onze evenementenpagina.

Gepubliceerd op 24/04/2012
Aangepast op 24/04/2012
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
28 april 2012 om 14:56:09
Wow! Ik ben zeer geinteresseerd in een verslag. Wil ook de trip ooit wagen naar een wedstrijd basketball met alles erop en eraan!
Robbie van den Bos
28 april 2012 om 12:22:12
zo! JALOERS!!!
Jan Dave Vermeulen
28 april 2012 om 10:40:40
Nou ben ik "toevallig" vandaag in miami, we hebben kaartjes kunnen bemachtigen voor the heat tegen the knicks... Game 1 play offs.
Kijken of Lebron James echt zo goed is....
Robbie van den Bos
25 april 2012 om 13:54:09
De 16 clubs die zich hebben geplaatst voor de play-offs zijn bekend:

East:
Atlanta Hawks, Boston Celtics, Chicago Bulls, Indiana Pacers, Miami Heat
New York Knicks, Orlando Magic en Philadelphia 76ers

West:
Dallas Mavericks, Denver Nuggets, Los Angeles Clippers, Los Angeles Lakers, Memphis Grizzlies, Oklahoma City Thunder, San Antonio Spurs en Utah Jazz

In The NBA Finals neemt de kampioen van East het op tegen de kampioen van West. Welke club zal dat gaan winnen?

Namens het Roversnest,