Biatlon siblings Sloof geven gouden tip

Biatlon siblings Sloof geven gouden tip
 

Nog 3 nachten slapen heren rovers! Dan wordt de eerste gouden medaille in Sochi uitgereikt. De winnaar van de 10 km sprint biatlon zal worden gehuldigd. Welk volkslied zal klinken? We vroegen het de familie Sloof!

Nog 3 nachten slapen heren rovers! Dan gaan 88 biatleten van start voor de 10 km sprint. Op lange latten over besneeuwde hellingen met aan beide kanten honderden groene dennenbomen. In de verte klaagt een eland. Hij schopt verveeld door het bos en wacht op de bronstijd. Geduld is een schone zaak, de koeien zijn pas weer geil in september. De sportmannen verstoren de rust. Hijgend steken ze de stokken in de harde sneeuw en klauteren de sportmannen naar boven. Piepend snellen ze naar de schietbaan, melkzuur neemt voorrang op zuurstof, er moet 5x worden geschoten. “De hartslag moet naar beneden, het is echt geen doen zo”, roepen stemmen in het hoofd van de eerste biatleten. Het vizier gaat schokkend heen en weer, de ademhaling is nog onvoldoende onder controle. De keel doet pijn, het glas in het vizier is beslagen, even verderop worden de eerste schijfjes geraakt door de concurrentie. Een licht klokgelui als een schot van een buks wordt een paar tellen later gevolgd door een blikgeluid. Klik tik raak, klik tik raak, klik tik raak, klik tik raak, klik tik raak, geweer op de rug en weer weg. Een misser betekent een strafronde lopen, twee missers twee rondjes extra, drie missers een drama!

Biatlon is vooral populair in Scandinaviƫ, Duitsland, Frankrijk, Italiƫ en Rusland. De winnaar van de eerste gouden medaille zal daarom hoogstwaarschijnlijk een biatleet uit een van deze landen zijn. Topfavoriet is de Fransman Martin Fourcade (foto), maar op het WK won Emil Hegle Svendsen alle gouden medailles. Maar hoe staat het eigenlijk met de biatlon-sport in Nederland?

Chardine was de eerste in de geschiedenis die voor Nederland een mondiale medaille veroverde in het biatlon. Ze woont met haar twee broers Joel en Lucien in Zweden en gaat de komende jaren proberen de aansluiting met de wereldtop te vinden. In Sochi zijn ze nog niet van de partij, maar wie weet wappert de Nederlandse vlag wel in 2018 bij de finish in het biatlonstadion van Pyeongchang! Op zoek naar de gouden tip benaderde het Roversnest de beste biatlon-familie van Nederland voor een interview. En met succes. Het werd een skypeinterview vanuit een hotelkamer in Nove Mesto (Tsjechie) waar het EK Biatlon onlangs werd gehouden. Bekijk en de eerste vraag kan met enige kennis van zaken worden ingevuld. Succes.

Gepubliceerd op 05/02/2014
Aangepast op 05/02/2014
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
16 februari 2014 om 19:14:39
8 februari 2014

Ole Einar Bjoerndalen heeft in Sotsji een historische gouden medaille behaald op de biatlon. De 40-jarige Noor pakte zijn zevende gouden plak en wordt hiermee de meest succesvolle biatleet uit de geschiedenis van de sport.

Bjoerndalen was de beste op de 10 kilometer sprint. Hij gleed in 24.33,5 als snelste over het parcours. Een misser in de tweede en laatste schietronde maakte de finish nog spannend. De Oostenrijker Dominik Landertinger schoot foutloos en kwam daardoor slechts 1,3 seconden tekort voor het goud. De Tsjech Jaroslav Soukup pakte brons.

12 rovers schreven door de prestatie van de oude geslepen Noor 1,7 punten bij. Robin Haan was de ongelukkigste rover van de dag. De boomlange derde jaars rover had 20 punten binnen handbereik, maar Landertinger ging net niet snel genoeg. Erg jammer voor Robin.
Rombout Wesseling
6 februari 2014 om 21:43:08
De gouden tip: veel Sotsji feitjes zijn te vinden op.................
http://www.metronieuws.nl/dossier/olympische-winterspelen-sotsji/