De Blois, een leuke blaag met lef in zijn donder!

De Blois, een leuke blaag met lef in zijn donder!
 

Snowboarder Glenn de Blois heeft de wereldbekerwedstrijd in het Italiaanse Valmalenco gewonnen. Hij is daarmee de eerste Nederlander in de geschiedenis die dit lukt. De Blois gaf hiermee gelijk zijn visitekaartje af voor de aanstaande WK in het Zweedse Idre Fjäll.

Wel eens van Glenn de Blois gehoord? Eerlijk zeggen! De Blois is een 25-jarige Nederlander, een echte vreemde eend in de bijt, die zich dapper staande weet te houden tussen de beste snowboarders uit de traditionele Alpenlanden, Amerika en Canada. De Blois verraste zaterdag door als eerste Nederlander een wereldbeker op Olympische discipline Cross te winnen.

Hij hield Eliot Grondin, een absolute grootmeester op het board, knap achter zich. John Volkers schreef afgelopen weekend een mooi stuk over in de Volkskrant.

 

Zijn voormalige coach Pepijn van Schijndel had zijn ogen niet droog kunnen houden. De Blois, een leuke blaag met lef in zijn donder, wint de SBX en mag naar de Winterspelen over een jaar in Beijing. Een ongelooflijk bericht toch? “Pepijn heeft altijd volgehouden dat ik het kon”, vertelt De Blois vanuit de auto op weg naar zijn ‘basis’, een huis in het Tiroolse wintersportdorp Aschau. “Daarom moest hij ook huilen op het moment dat hij hoorde van mijn overwinning in Italië.”

Tegenwoordig luistert de snowboarder naar Mario Fuchs. De Blois heeft een plaatsje kunnen kopen in het nationale team van Zwitserland. Hierdoor kan hij rond wedstrijden een beroep doen op twee Oostenrijkse servicemannen en een materiaalspecialist uit Slovenië.

 

“Voorheen maakte ik mijn boards zelf klaar. Nu waxen zij voor mij. Ik had echt supermateriaal tot mijn beschikking bij mijn wedstrijden in Valmalenco.” Zonder goed materiaal is het nog moeilijker zo niet onmogelijk om de strijd met de wereldtop aan te gaan.

 

De Blois is op het board inmiddels zijn Zwitserse kompanen ver voorbij. Hij staat eerste in het wereldbekerklassement; de Zwitsers op de plaatsen 17, 28 en 29. Ze hebben hem op de schouder geslagen, toen hij zaterdag de wedstrijd naar zijn hand zette. “Iedereen vond het prachtig dat ik had gewonnen. Alle teamgenoten, maar ook concurrenten die weten hoe lastig het is zoiets vanuit Nederland te bereiken. Dat ’t dan toch is gelukt. Daar krijg je respect voor.

Geboren en getogen in het tuindersdorp De Lier stond hij op zijn 12de voor het eerst op een plank in de sneeuw. Acht jaar later, toen nog met Van Schijndel als coach, haalde hij in 2015 tijdens zijn tweede wereldbeker-wedstrijd meteen de Big Final. Hij werd zesde.

 

Een seizoen op het snowboard kost gauw 35 duizend euro. In de beginjaren financierde hij zijn carrière door in de zomer keihard te werken. Hij gaf surfles aan het strand van Ter Heijde en in de avond bakte hij pizza’s in een restaurant. ‘Ik werkte ook in de kassenbouw. Dat is lichamelijk zwaar. Klus hier, klus daar. Verdien je gauw tien of vijftien mille mee. Er is altijd werk.”

Die zesde plek zette De Blois aan het denken. Als hij minder zou werken en meer zou kunnen trainen? Met hulp van de Nederlandse Ski Vereniging, de bond betaalde fors mee in het trainingsprogramma, is het ticket voor de Olympische Spelen al binnen.

 

Dat is natuurlijk wel heel relaxt. Op het gemak voorbereiden in de Zwitserse sneeuw. In China zitten alle Olympische accomodaties nog op slot, het WK is daarom komend weekeinde in het Zweedse Idre Fjäll. De Blois maakt het niet veel uit. Hij zit er goed bij. Rovers, we gaan hem zeker volgen! Of niet?

Gepubliceerd op 02/02/2021
Aangepast op 03/02/2021
Auteur: Roversnest