De Britten op drie in het medailleklassement

De Britten op drie in het medailleklassement
 

Het gerucht gaat dat Rob Lenting fraude pleegt. Dat hij onder twee namen jacht maakt op de Glazen Bol. Johan de Witte, zijn schoonvader is spé, zou alleen op papier meedoen. “Niets van waar!” beweert Lenting. “Ik zet de Britten op drie”, roept Johan…

Kopje koffie, krantje, een cracker met pure hagelslag, de computer aan. Zo start de dag. Terwijl Chet Baker Farewell San Fransisco inzet, wordt een blik in de virtuele wereld van de Glazen Bol en de 1000 rovers geworpen. Zo zou de dag moeten beginnen. Buiten vechten meeuwen om een stuk meergranenbrood. Het is een mooi schouwspel hoe de vogels spelen met de wind, elkaar krijsend pijn willen doen voor een stukje deeg. Ze zullen niet te ver gaan in hun ijver, er is gelukkig geen wapenwedloop in de dierenwereld, want anders zouden de kanonskogels vroeg of laat doel missen en de ruiten aan diggelen schieten. In de sport is het niet anders. Mensen strijden zonder kogels, laten hun tanden zien, slaken een noodkreet, maken het elkaar elke vier jaar extra lastig en waar mogelijk wordt vals gespeeld. Vaak een prachtig schouwspel.

Het is ineens over met de idylle. Op pagina 14 van de Volkskrant staat een stukje van een alinea groot in de rechter onderhoek: ‘Lenting beschuldigd van fraude in roverstocht’. Halverwege het artikel staat gelukkig dat het om een gerucht gaat, maar toch. Een verhaal als dit is niet goed voor de geloofwaardigheid van de Glazen Bol en de 1000 rovers. We vragen rover Rob Lenting om uitleg. “Niets van waar”, briest een van de grondleggers van het spel, “In mijn ijver om mijn schoonvader te betrekken bij de 1000 rovers heb ik hem inderdaad lid gemaakt. Johan houdt van een feestje. Hij is oprecht geïnteresseerd in mensen, stelt graag vragen aan vreemden. Het is een nieuwsgierig man. Eén nadeel: hij geeft totaal niet om sport.” Dat lijkt wat problematisch. Roven naar de Glazen Bol zonder dat sport zo nu en dan extase brengt, is moeilijk voor te stellen.

Het wordt tijd om Johan de Witte zelf eens op te zoeken. Hij woont in Zwijndrecht met een mooi uitzicht op het Balkengat. Johan is druk aan het beeldhouwen. Schort voor, klei masseren, op de sokkel voor hem staat een enorm wild paard. Met grove vegen geeft hij de robuustheid van het dier aan. “Ja, ik was in het begin niet enthousiast”, bekent hij, “regelmatig heeft mijn dochter Mick zich ermee moeten bemoeien, anders had ik veel vragen gemist.” Terwijl hij rustig zijn grijze baard strijkt, kijkt hij ons doordringend aan: “Op het hoogtepunt van mijn sportcarrière had Ernst Happel niet langer vertrouwen in mijn prestaties. Een pokdalig minkukel stond voortaan linksbuiten. Een tijd lang heb ik nog geloofd in een transfer, maar geen enkele club van naam zat voldoende bij kas. Een halve eeuw lang heb ik dat verlies weggedrukt en dan rakelt Rob onwetend met subtiele -of beter geformuleerd- mierzoete chantage die Vergangenheit wieder voll ins Erinnerung.” Johan kan een glimlach niet onderdrukken. Een mooie uitleg, maar het gerucht is niet ontkracht. Sterker nog, het lijkt erop dat dochter Mick een rol speelt en vrouwen mogen absoluut niet meedoen aan de roverstocht.

“Slechts in het besef mijn kind van fraude te kunnen schonen, heb ik geen andere keuze dan een steviger grip op de Glazen Bol te verkrijgen. De 10 Olympische vragen zijn met uiterste precisie en oog voor detail ingevuld. De achtervolging is ingezet”, stelt Johan met opgeheven vuist. “De Finnen gaan het helemaal maken bij het langlaufen en Yuko Kavanuti heeft de mooiste naam dus kan niet verliezen bij het kunstrijden. Groot-Brittannië gaat voor een grote verrassing zorgen. Zij worden derde in het medaille-klassement.” Waarmee het bewijs misschien wel is geleverd dat er van enig overleg geen sprake kan zijn geweest. De Britten wonnen in de 20 voorgaande winterspelen sinds 1924 in totaal 8 gouden medailles, een aantal dat in Vancouver alleen niet genoeg zal zijn voor een rol van enige betekenis in het medaille-klassement. De zes grote wintersportlanden Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk, Rusland, Verenigde Staten en thuisland Canada winnen naar verwachting de meeste medailles. De Glazen Bol vraagt om de juiste volgorde van de top 3. Een interessante vraag, want er zijn veel combinaties mogelijk. Nog even en het gaat beginnen. Eindelijk!

Gepubliceerd op 12/02/2010
Aangepast op 12/02/2010
Auteur: Roversnest
 
 
Jeroen Kloet
20 februari 2010 om 01:29:52
Nou, vooruit dan maar heer van den Bos,

uw uitnodiging klinkt mij als muziek in de oren. Ik laat mij graag, onder het genot van een mooi glas rosé, het tegendeel bewijzen van mijn stelling. Het zou mij echter verbazen als ditmaal mijn analystische blik mij in de steek zou laten. Ik verwacht dan ook dat u aan de lippen zult hangen van de heer de Witte, uzelf volledig verliezend hierin, waardoor iedere vorm van autoomie van uw persoon verloren zal gaan.
U bent gewaarschuwd.
Robbie van den Bos
17 februari 2010 om 16:53:17
Geachte heer Kloet,

Ik weet niet of u enig verstand heeft van de psyche van de mens maar dit spelletje is gemaakt voor neuroten, zoals u, zoals ik. Niets zo fijn als onze dagelijkse vraag naar zingeving effectief te beantwoorden met www.1000rovers.nl.

Gelukkig is mijnheer de Witte onder ons. Met zijn dromerige blik en die paar simpele woorden brengt hij de 1000rovers naar het niveau waar ik mij thuis voel. Waar mijn identiteit los staat van mijn voorspelling, waar ik zomaar een Britse schrijver kan aanhalen of kan reageren op een overigens prachtig Grieks mythologisch verhaal. Heerlijk.

Mijnheer de Witte, met wie ik binnenkort eens een glas rose ga drinken, nodigt uit tot inspirerende ontmoetingen achter het beeldscherm. Ook u, meneer Kloet, wordt uitgenodigd.
Jeroen Kloet
17 februari 2010 om 00:40:10
Tot mijn spijt kom ik telkenmalen tot de conclusie dat mijn ingezonden stukjes enige typfouten danwel grammaticale onjuistheden bevatten. Mijn excuses heer van den Bos cq heer de Witte, het zal weldra beter gaan. Ik wil u beiden vragen vooral op de inhoud te reageren en niet op dergelijke vormfouten.

met vriendelijke groet,
Jeroen Kloet
Jeroen Kloet
17 februari 2010 om 00:26:26
Ik kan het toch wederom niet laten om een reactie te plaatsen op de reactie van dhr de Witte aangaande de scherpe waarneming van de heer van den Bos.
Voor diegenen die zich verwonderd afvragen hoe het toch mogelijk is dat twee heren van stand zich zo aan elkaar analyses vergapen wil ik u wijzen op het Grieks mythologisch verhaal van Narcissus en Echo.
Narcissus, een jonge halfgod, werd vervloekt en geraakte verliefd op zijn zelfbeeld in de spiegeling van het water voor hem. Hij geraakte hier nooit meer los van en stierf een eenzame dood aan het water. Echo, de vrouw die hem lief had, stierf ook een eenzame dood. Hij kon haar liefde nooit beantwoorden. Alleen door het herhalen van zijn stemgeluid kon zij hem bereiken : de narcistische collusie.
De narcistische collusie : Een wederzijdse spiegeling van elkaars superioriteitsgevoelens die beiden doet stijgen tot grote hoogten, maar.....onbewust hun onderliggende onzekerheid verbloemt. Zodra één van beiden stopt met spiegelen zal de collusie echter al snel ontaarden in een razernij van één van beiden, onherroepelijk leidend tot de ondergang van beiden.

Vervang Narcissus voor dhr de Witte en Echo voor de heer van den Bos en ziedaar...de geschiedenis herhaalt zich.....
Ilja Flem
16 februari 2010 om 22:43:14
“There is only one thing in life worse than being talked about, and that is not being talked about” (Oscar Wilde).

Ik zie het helemaal voor me. Na de WK voetbalfinale neemt Mijnheer de Witte de glazen bol in ontvangst dankzij goud van Andrea Fischbacher (5 punten), de zilveren medaille van de Hollandse bobbers (een 20 punter!!) en de juiste voorspelling van het OS medailleklassement NOR-USA-GBR (12,5 punten). Ilja eindigt, ondanks de 20 punter Chelsea-Portsmouth, wederom als 2e en de inmiddels zwaar verslaafde Jeroen Kloet wordt 3e.
Maar ach, …. die avond drinken we allemaal een flink aantal glazen Rosé en al onze roversvrouwen zullen het sportief opvatten dat het weer wat later is geworden.

"Women love us for our defects. If we have enough of them, they will forgive us everything, even our gigantic intellects" (Oscar Wilde)
Johan de Witte
16 februari 2010 om 21:12:17
Nog nooit heeft iemand op grond van dubieuze Lenting informatie zo'n vlijmscherpe analyse van mijn persoon c.q hoedanigheid aan de wereld toevertrouwd, mijnheer van den Bos. Buitengewoon scherp waargenomen! Gelijk een Hercule Poirot ontbloot u mijn karakter in het aangezicht van 1000 rovers. Reik mij een 'reddingboei', vraag ik u waarachter ik nog schuilen kan. Overigens complimenteer ik u met de treffende omschrijving, in kwestie onderlinge communicatie met uw roversvrienden. Evenwel beschouw ik nervositeit in de sportwereld als een 'drug' waarmee scoren in de lijn ligt.

U bent welkom in mijn wondere wereld, mits u geen bezwaar heeft tegen een glaasje Rosé, en allez slecht dan wanneer mijn lief het sportief zal opvatten als het eens wat later wordt.

Jeroen Kloet
16 februari 2010 om 20:26:03
Heer van den Bos,

kunt u mogelijk iets specifieker zijn wie u allemaal wel niet schaart onder het neurotisch volk waar u over spreekt in uw reactie ?
Vind ik altijd beetje eng, van die mensen die meteen iemand boven het gepeupel plaatsen op basis van een foto en een leuk verhaaltje !
De tussenstand van de glazen bol doet mij vermoeden dat deze verafgoding toch wel wat misplaatst is momenteel.....

Gegroet,

een neuroot
Robbie van den Bos
16 februari 2010 om 12:27:55
het glaasje rose tijdens een picknick, de zomerhoed, het gestyleerde baardje, de dromerige blik, een subtiele zelfreflectie en een dodelijke lichtzinnige analyse, ook nog eens een onnavolgare logica achter de voorspellingen

we hebben hier te maken met de oscar wilde van de 1000 rovers, een dandy, onaantastbaar en ongrijpbaar staat hij boven het neurotisch geneuzel van het roverspleps

geachte mijnheer de witte, neem ons mee in uw wonderlijke wereld!
Jeroen Kloet
15 februari 2010 om 21:51:58
Tja.....nog geen halve dag na mijn vorige reactie en daar ik zit ik dan alweer in zak en as....
En maar schreeuwen toen Carlo Janka zich naar beneden wierp tijdens de afdaling. De bui, die Didier Defago heet, begon al steeds dreigendere vormen aan te nemen. En jawel....misgegokt. Ik had die andere Zwitserse kwibus moeten kiezen...oh,oh,oh. Daar gaat m'n klassement. Het wordt mij inderdaad ook direct duidelijk dat al die tienden punten sprokkelen allemaal wel leuk is maar dhr Oosterhoff laat zien hoe je vanuit het niets ineens 10 punten scoort !
Tja, zoals ik al zei.....ik spreek voor mijn beurt. Maar weer even zwijgen voorlopig.....
Jeroen Kloet
15 februari 2010 om 13:54:50
Nou, beste mensen. Ik spreek, zoals gebruikelijk, voor mijn beurt en realiseer me dat ik hier later keihard op afgerekend kan worden maar ik begin toch steeds meer verslaafd te raken aan het gevoel dat zich opdringt zodra je bijvoorbeld zo'n Hannah Kearney ziet winnen !!!!!
Heb me een tijdje zitten verdiepen in het freestyle skiën en kwam toen met deze vondst uit de hoge hoed. Als die dan ook nog blijkt te kloppen dan begin ik steeds beter te begrijpen hoe gokverslaving nu eigenlijk werkt in ons brein. Wat een kick, wat een rush !!!!
Het is daarom ook dat ik me zo goed kan voorstellen dat onze Lent de zucht niet kan weerstaan naar meer. Zoals uit de reacties tot op heden wel blijkt van dhr de Witte en dhr Lenting lijkt er toch wel degelijk iets gaande daar. Waar rook is, is vuur....Een wel zeer toepasselijk spreekwoord nu met de olympische vlam in ons achterhoofd. Het doet mij dan ook deugt om te zien hoe serieus deze competitie genomen wordt. Het feit dat er direct een kruisverhoor volgt van bovenaf zodra er maar enige belangenverstrengeling wordt vermoed binnen de competitie is een zeer goede zaak. Niet alleen wordt de competitie hier 'schoner' van maar ligt verslaving bij bepaalde lieden ook minder op de loer.....
Johan de Witte
14 februari 2010 om 13:44:04
Rob: hou alles tegen wat mijn kant opvliegt. Wanneer er onverhoopt dingen vleugels krijgen op jouw vensterbank, bel dan even, we komen dan meteen en nemen hulp mee. Vleugels krijgt alleen Fischbacher.
Rob Lenting
14 februari 2010 om 12:24:37
Pa! Sorry, ik had graag gezien dat het anders had gelopen, maar geloof me, ik werd door angst overmand. De adem werd me ontnomen toen de hoge raad van de glazen bol lastige vragen stelde. Twee bloeddorstige hyena's belden aan mijn deur, de toon bepaalt de muziek en voor Gods zaak: ze neurieden deuntjes van Marilyn Manson!

De een had een lange staart en rode ogen, de kleinste van de twee een lach die me deed herinneren aan Woofdram. Wat moest ik? 'De Britten op drie' zag ik als enige uitweg, een voor de hand liggend voorbeeld om mijn onschuld te bewijzen. Voor ik er erg in had, sprongen de twee op de vensterbank, kregen ze vleugels en vlogen ze de Maas op richting Zwijndrecht.

Andrea Fischbacher heb ik natuurlijk niet genoemd. Geniaal! Dan hadden ze vast gedacht, zij is ingefluisterd. Johan, de Super G, daar ga je punten op scoren, ik ben jaloers. Zeker nu Lindsey Vonn vanwege een blessure haar rechterschoen niet meer past. Wie anders dan Andrea gaat er donderdag met het goud aan de haal?

Sportliefhebber of niet, 1 ding heb je helder voor de bril. 20 punten haal je alleen door niet geplaveide paden te bewandelen. En lukt het niet, het roversfeest aan het einde van de rit, maakt alles goed. Proost!

Johan de Witte
14 februari 2010 om 10:49:11
Een 20 punter

Eens de sensatie van de grasmat en nu met betrekking tot mijn Britse keuze, door salonjournalist Lenting in zijn artikel beoordeeld als "nauwelijks te hebben overwogen", valt een oud sportman in het bekende zwarte gat. Een verwerpelijke journalistiek, welke bij arbitrage twijfelloos zal worden teruggefloten. Dat mijn expertise met spot wordt afgeschilderd, tackelt mijn zelfvertrouwen."Afwijken vergt juist courage, oogst bewondering en ligt langszij Roversmentaliteit", aldus Ilja Flem.
Afijn dat Kramer geen Brit is en Eddie de Eagle niet meer mee doet was mij even ontgaan. Ik leef in die andere wereld dan de sportwereld, niettemin sta ik in de Glazenbolarena op de mat voor een 20 punter!

johan de witte
Jeroen Kloet
14 februari 2010 om 10:47:28
Tegenwoordig moet je oppassen met wat je schrijft. Voordat je 't weet heb je een klacht aan je broek en zit je 'in court' , maar helemaal verbazen doet dit artikel mij toch weer niet.
Zoals dhr Lenting zelf al aangeeft in zijn reactie is de vader van Mick niet echt een sportfanaat. Met andere woorden....zowel dochterlief als Lentlief zullen menigmaal deze bovenste beste man moeten herinneren/influisteren/adviseren e.d. om de antwoorden bijtijds in te sturen. Dan is het uiteraard niet ondenkbaar dat er sprake is van 'enige' beïnvloeding bij het kiezen van de antwoorden door onze Lent.
Je hoeft geen psycholoog te zijn om te begrijpen dat, indien deze bovenste beste man ook nog gaat winnen aan het eind, er nog een 'eindafrekening' vereffend dient te worden (zo werkt dit nu eenmaal met onze psyche, voor niets gaat de zon op). We moeten er dus niet vreemd van op staan kijken dat, als deze beste man er met de prijzen vandoor mocht gaan, er op het huisadres van de Lent binnen afzienbare tijd ineens een pracht van een nieuwe vloer komt te liggen. Of nog beter....de Lent en partner ineens in gloednieuwe outfits zijn te bewonderen.
Hoezo, geen beïnvloeding van de competitie ????? Ik ga mijn advocaat eens raadplegen......
Ilja Flem
13 februari 2010 om 00:17:32
Beste Mijnheer de Witte, Mr. Kramer is toch geen Brit en Eddie de Eagle doet ook al jaren niet meer mee. Maar heb bewondering voor rovers die gaan voor 20 punters.

Ik heb er zelf een goed gevoel over. 9 zekerheden en 1 kans een 20 punter.

Let the games begin.