De Cauberg in regenboogkleuren

De Cauberg in regenboogkleuren
 

Limburg is het decor voor het wereldkampioenschap op de weg. Ieder jaar is het een bijzondere dag wanneer de gladiatoren op het stalen ros om de regenboogtrui strijden. Ruim 100 rovers hebben gekozen, het belooft spannend te worden op de Cauberg…

Limburg is dit jaar het decor voor het wereldkampioenschap op de weg. In september is het ieder jaar weer een bijzondere dag wanneer de gladiatoren op het stalen om de regenboogtrui gaan strijden. Als de hoofdprijzen van het wielerseizoen in Milaan, Roubaix, Oudenaarden, Luik, Parijs en Londen al zijn verdeeld, dan kruipen de beste wielrenners ter wereld in het najaar nog een keer op de fiets voor een rit over 267 glooiende kilometers op en rond de Cauberg. Elf keer moet Neerlands bekendste berg worden beklommen. Anderhalve kilometer voorbij de top is de finishlijn getrokken waar eer en glorie liggen te wachten. Ruim 100 rovers hebben gekozen en mogen hopen op punten in de achtervolging op onze eigen gladiator: Michiel Oosterhoff.

Negen Nederlanders gaan er voor eigen publiek een mooie race van maken. Dat hebben Robert Gesink en Niki Terpstra (foto) in ieder geval beloofd aan Dione de Graaf, nog altijd met voorsprong de meest sexy vrouw van de sporttelevisie. In een gezellig kasteeltje nabij de finishplaats Berg en Terblijt ziet vooral Terpstra er scherp en ontspannen bij. De vrolijke rouleur uit Krommenie heeft al een wereldtitel op zak. Vorige week rolde hij met zijn ploeg OmegaPharma-Quickstep als rapste over het parcours. Onze titelverdediger Patrick Peeters heeft Terpstra gekozen, net als debutant-rover Remko van Scheltt en wielerkenner Henk Harrevelt, die altijd Nederlandse renners steunt. Lars Boom en Bauke Mollema zijn 20 punten waard, zodat slechts 5 van de 104 rovers een oranje getinte keuze hebben gemaakt.

De Nederlanders hebben ook geen absolute titelfavoriet in de ploeg. Jan Raas won in 1979 in Valkenburg, Joop Zoetemelk was de laatste Nederlandse wereldkampioen in 1985. De ogen zijn vooral gericht op de Spanjaarden van de Belgen. Philippe Gilbert is topfavoriet. De kopman van BMC toonde grootse vorm tijdens de ploegentijdrit, won twee etappes in de Ronde van Spanje en is meester in het explosieve klimwerk wat nodig is om de Cauberg te bedwingen. Zijn landgenoot Tom Boonen heeft ook een scherp aangezicht en is een belangrijke troef mocht er een grote groep naar de finish rijden. Tom zal dan vooral moeten afrekenen met Peter Sagen en Edvald Boasson Hagen, meestal de beste sprinters na een race over geaccidenteerd terrein. En de Spanjaarden dan? Met Alberto Contador als meesterknecht worden Alejandro Valverde of Joaquim Rodriguez in stelling gebracht. Mocht een van de favorieten in de late zondagmiddag trots de regenboogtrui aan de wielerwereld tonen, dan hoeft onze leider Oosterhoff zich nog geen zorgen te maken.

Wielrennen is mooi, wielrennen is prachtig. Ondanks het gedoe rond doping blijft het spel op asfalt met wind en hellingen miljoenen mensen boeien. Het zal druk zijn op de Limburgse wegen. Het eerste uur zal er snoeihard gereden worden en uiteindelijk rijdt er een kopgroep van 10 man weg. Tegen 12 uur neemt het peloton massaal een plaspauze en is de kopgroep gevlogen. De vraag zal zijn: welke landen hebben de eerste slag gemist? Het mooie van wielrennen is dat er altijd ploegen zijn die geen renner mee hebben in de eerste serieuze kopgroep. Als de piemels in de berm van de weg zijn drooggeschud, pakken de 10 koplopers meer dan vijf minuten. De schade moet worden gerepareerd door de slapers, meestal slapen de Nederlanders mee. In de finale wordt de kopgroep teruggepakt en na ruim 6 uur koers begint het spel opnieuw.

Ondanks het voorspelbare verloop van de late zondagmiddag in september kruipen we toch weer achter de buis. Logisch: het wordt spannend. Altijd! En laten we hopen: Terpstra plaats de definitieve demarrage, de favorieten twijfelen. De Ollanders slaan de handen stuk op de oranje Boels-reclameborden, emotie, de tranen rollen over de wangen. Het WK-gevoel, dat moet je meemaken. Vandaag kan het. Tip: stem af op Canvas! En na de finish snel terug naar de guitige Dione.

Gepubliceerd op 23/09/2012
Aangepast op 23/09/2012
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
23 september 2012 om 19:15:46
nrc.nl 23 september

Philippe Gilbert heeft vandaag de wereldtitel wielrennen bij de mannen gewonnen. De Belg was vooraf al topfavoriet voor de 267 kilometer lange race door LImburg. Hij maakte zijn status dus waar. Het is de eerste wereldtitel voor Gilbert.

De 30-jarige Gilbert sloeg het beslissende gat op de laatste beklimming van de Cauberg. De Noor Edvald Boasson Hagen werd tweede, voor de Spanjaard Alejandro Valverde. De Nederlander Lars Boom eindigde knap als vijfde.

Gilbert was ook bij de rovers favoriet en 22 rovers mogen 0,9 punten bijschrijven. Onder hen Robbie van den Bos die na 6 goede antwoorden dit seizoen nadrukkelijk in de race is voor de hoed. Mario Mansveld gaat momenteel aan kop.

In de stand voor de wielerrover hebben 8 rovers na 2 vragen de maximale score van 2 punten. OmegaPharma-Quickstep won de ploegentijdrit en zorgde voor het octet voor het eerste punt. Benjamin de Witte won vorig seizoen met 3 punten de historische wielerfoto.

Op naar de NBA. Eind volgende week inzenden!