De laatste 40 punten van 2010!

De laatste 40 punten van 2010!
 

In november nog twee deadlines. Het WK roeien in het mystieke Nieuw Zeeland en de Grand Prix van Brazilië in het kleurrijke Sao Paolo. Het zijn de twee laatste kansen op punten in 2010…

Vanaf 30 oktober aanstaande glijden in Lake Kapiro de snelste roeiers ter wereld het water in. Kapiro is een klein plaatsje in het meest noordelijke puntje van Nieuw Zeeland. Verder weg kan niet. In de vroege morgen trekt dauw op de rivier Rangitane een mystieke deken over de vallei, een verdwaalde haan kukelt de atleten wakker, na een set push-ups staat een meergranenontbijtje klaar. Roeien is niet voor mietjes, ze gaan vroeg uit te veren, dat kan niet anders. Techniek, kracht en uithoudingsvermogen gaan hand in hand en daar hoort een Spartaanse leefstijl bij. Roeispanen geselen het water, juiste timing is essentieel om de snelheid erin te houden. Kolossale schouderpartijen verplaatsen liters water, na 800 meter schreeuwen de spieren al om zuurstof. “Dames we zijn nog niet op de helft”, roept het eigenwijze haast gewichtloze figuurtje aan het roer. De Glazen Bol is erbij, dat mag duidelijk zijn. Op 1 november gaan de langste boten met plaats voor 8 roeiers het water in. De ‘acht met’ is zonder twijfel het koningsnummer. Welk land wint goud op WK roeien? Let op: de winnaar bij de dames en heren worden gevraagd, alleen beiden goed levert punten op.

De deelnemende boten zijn niet of moeilijk te vinden op internet. Het is ons in ieder geval niet gelukt. De roeiers die op het laatste wereldkampioenschap (2009), de laatste Olympische spelen (2008) of de drie wereldbekerwedstrijden van dit jaar in actie kwamen, deze boten zijn in de antwoordenlijst op een rij gezet. Keuze genoeg. Vanaf vandaag kan er worden ingezonden.

Een aantal kilometers verderop, in het Braziliaanse Sao Paolo, gillen vanaf 5 november de Formule 1 motoren. Zonnestralen verwarmen het asfalt, schaars geklede dames kleuren de pitstrook en Caribische gezelligheid vult de tribunes. Jammer voor de dromers onder ons: er zijn geen tickets meer te krijgen. Vanaf maart reist het formule 1-circus over de wereld voor een serie grand prix’ die meetellen voor de wereldtitel. Via Bahrain, Australië en Maleisië vlogen de race-auto’s naar Europa en via Canada terug naar Azië. Dit weekend staat de GP van Zuid-Korea op het programma, maar over twee weken wordt het voor de rovers pas interessant. Dan staat de GP do Brasil op de kalender. Waarom extra aandacht voor GP op Interlagos te Sao Paolo? En niet voor de meer aansprekende races op Monte Carlo, Silverstone of de Hockenheimring? Timing. In november en december is er een gebrek aan roverswaardige topsport, er valt zo een angstvallige gat in het najaar. De GP do Brasil past nog een beetje in de leegte en moet het gure herfstweer, het aarzelend begin van de winter een beetje helpen negeren. De vraag is makkelijk: welke coureur wint? Deadline 4 november aanstaande.

Sebastian Vettel.

Gepubliceerd op 23/10/2010
Aangepast op 23/10/2010
Auteur: Roversnest