De Zevenhuizerplas in Hawaii

De Zevenhuizerplas in Hawaii
 

De heldendaden van Maurits Vegter en al die andere Rovers die op 28 augustus de Rottemeren zijn ingedoken heeft het Roversnest geïnspireerd tot een nieuw evenement. Ironman Hawaii, de koningstriatlon.

Het Roversnest vindt dat het weer eens tijd is voor iets vreemd, iets nieuws, iets geks. De heldendaden van Maurits Vegter en al die andere Rovers die op 28 augustus de Zevenhuizerplas zijn ingedoken heeft het Roversnest geïnspireerd. Uithoudingsvermogen, het gevecht met de vergankelijkheid en de verloren persoonlijkheid die na de finish pas weer wordt terug gevonden. Een triatlon, dat is het geworden, maar dan wel gelijk de meest tot de verbeelding sprekende triatlon die er te vinden is: Ironman Hawaii. De origine van deze prestigieuze koningstriatlon is ontstaan door een combinatie van drank en zon. Op een broeierige zomeravond op Hawaii in de jaren 70 was er onder invloed van Rum Punch een verhitte discussie ontstaan tussen atleten van de Mid-Pacific Roadrunners en de Waikiki Swim Club over welke atleten een beter conditie hebben: zwemmers of hardlopers. Een toevallige passant van de Amerikaanse Marine, commander John Collins, volgde onder een palmboom de discussie met belangstelling. Met een grote grijns bracht hij het clubje sportfanaten in verwarring door een Sports Illustrated er bij te halen waarin werd beweerd dat niemand minder dan onze Vlaamse vriend en befaamd wielrenner Eddy Merckx de hoogst gemeten zuurstofopname ooit op zijn naam had staan. Dus waarom zou een wielrenner niet over de beste conditie beschikken?

De discussie duurde voort, het glas werd bijgeschonken en diep in de nacht was er nog maar een uitweg om uit de discussie te komen: een weddenschap. Afgesproken werd dat drie bestaande lange afstandswedstrijden op Hawaii gecombineerd zouden worden tot 1 wedstrijd met deelname van atleten van elke discipline: de Waikiki Roughwater Swim (3.86 km), de Around-Oahu Bike Race (185.07 km) en de Honolulu Marathon (42.195 km). De uiteindelijk winnaar van deze race zou zich, terecht, de Ironman mogen noemen. De atleten en commander Collins scharelden nog wat schatjes op om de nacht op passende wijze te eindigen en doken vol zelfvertrouwen het bed in. Niet veel later, op 18 februari 1978, gingen 15 atleten van start om de eerste Hawaii Iron Man te volbrengen. 11 daarvan haalden de finish.

Inmiddels is de Ironman Hawaii uitgegroeid tot een waar spektakel. Er is ruimte voor 1800 atleten en de startbewijzen worden verdeeld door een loting onder de tienduizenden aanmeldingen en 24 kwalificatiewedstrijden voor de echte ijzervreters. Van de 1800 atleten zijn er dit jaar 68 heren die serieus meedoen om de titel. Deze heren staan op de antwoordenlijst. Aantrekkelijk om punten te sprokkelen met Craig Alexander maar met een andere atleet lonken de 20 punten. Om tot een onderbouwde keuze te komen is op de website een link te vinden naar de eindtijden van de nummers 1,2 en 3 van alle 24 kwalificatiewedstrijden in 2010 en de einduitslagen in 2007, 2008 en 2009. Op Hawaii schijnt de zon en smaakt de Rum Punch prima.

Gepubliceerd op 27/09/2010
Aangepast op 27/09/2010
Auteur: Roversnest
 
 
Bastiaan Boschker
6 oktober 2010 om 23:25:11
Leuk die deelnemerslijst mijmerend door te nemen. Hoe heeft de flight attendant Heini Jaako-Blunder uit Finland kunnen trainen, de werkloze Ryan Barnett heeft zeker voldoende kunnen trainen en rusten, fire fighter Jeffrey Capobianco zal voor hetere vuren hebben gestaan dan de Iron man, wat zal lifeguard Andres Alejandro Cuello doen als bij het zwemmen de 75-jarige Harriet Andersson (retired) een hartaanval krijgt, zal nutrionist Alison Caiafa werkloos worden als zij een hongerklop krijgt, kan je Fitness Consultant Cherie Touchette nog serieus nemen als zij de finish niet haalt, en zal Kathi Best als massage therapist na het finishen haar massage kunnen waarderen.
Karsten van der Kraaij
30 september 2010 om 23:04:38
Lekker zo doorgaan Wilko! Als jij volgend jaar met onze triatlon hebt meegedaan, praten we verder.
Wilko Smit
29 september 2010 om 21:56:44
Gek, Karsten staat niet in de lijst van deelnemers. Klopt dat? Nu weet ik niet wie ik moet kiezen.