Dit jaar de motoren in Dakar

Dit jaar de motoren in Dakar
 

Na enkele jaren het volgen van de trucks in Dakar gaat de Glazen Bol dit jaar over op de motoren. Een keuze op Coma of Despres lijkt een zekerheidje maar nieuwe reglementen zorgen ervoor dat vanaf 2011 alle professioneels rijden op een motor met een gelijke cilinderinhoud. Lees verder…

Na enkele jaren het volgen van de trucks in Dakar gaat de Glazen Bol dit jaar over op de motoren. Eigenlijk was het een beetje saai bij de trucks. Het Russische Team Kamaz domineert de boel al jaren met af en toe een Hollandse vlam in de pijp. Het Roversnest hoopt dat het bij de motoren een stuk spannender is. Natuurlijk, ook bij de motoren zijn er giganten maar het leger outsiders is een stuk groter dan bij de trucks. De twee grote kanshebbers op de motor zijn de Fransman Cyril Despres (zie foto) en de Italiaan Marc Coma. Despres rijdt voor het Red Bull Team en heeft in 2005, 2007 en 2010 Dakar gewonnen. Coma is kopman van het MRW Rally Factory team en heeft in 2006 en 2009 Dakar gewonnen. Een keuze op een van deze motorcoureurs lijkt een zekerheidje maar nieuwe reglementen zorgen ervoor dat vanaf 2011 alle professioneels rijden op een motor met een gelijke cilinderinhoud (450cc).

De kansen van Lopez Contardo, Duclos, Fretigne, Pisano, Viladoms, Casteu, Rodirugues, Bethys, Verhoeven en Boano zijn door de wijzigingen in de regels aanzienlijk toegenomen. En wie weet is er zelfs een dark horse die in 2011 zo maar als winnaar opstaat op de Zuid Amerikaanse wegen. Bevrijd van beperkingen crost de grote onbekende coureur onbevangen over de wegen van Buenos Aires tot aan de uiterste noordelijke regio’s van ArgentiniĆ« en Chili bij de Boliviaanse en Peruaanse grens. Bij de San Francisco Pass tussen Chili en ArgentiniĆ« (zie foto) rijdt hij op 4.726 meter boven de zeespiegel. En daar op die hoogte zal hij loskomen van zijn motor en heel even zweven. Door het gebrek aan zuurstof zullen hallucinerende visoenen voor hem verschijnen waarin de enige rover die in hem gelooft met een Glazen Bol in zijn handen achterop de motor zit als hij als winnaar terugkeert in Buenos Aires…

Gepubliceerd op 13/12/2010
Aangepast op 13/12/2010
Auteur: Roversnest
 
 
Ilja Flem
17 januari 2011 om 22:02:18
Inderdaad niets aan. Saaie winnaar die Coma. Jammer inderdaad dat Verhoeven de verkeerde afslag nam. Weg spanning. Wat zou David Fretigne hebben gedaan als hij niet geblesseerd was? Een ding is zeker als we volgend jaar weer dezelfde roversvraag krijgen dan neem ik samen met Hugo Fretigne als eindwinnaar.
Robbie van den Bos
15 januari 2011 om 21:32:03
Inderdaad Ralph, Coma pakt de winst.

Gelijke motorcilinderinhoud of niet, Coma en Despres komen bovendrijven. Teleurstellend, wij hadden wat spannenders verwacht. Coma is nog even geholpen door onze landgenoot Verhoeven die bij een van de etappes bij de derde zandduin naar links ging in plaats van rechts en Despres in zijn kielzog meenam. Anyhow, 18 rovers pakken 1.1 punt.

Namens het Roversnest,
Ralph Bouwman
15 januari 2011 om 13:17:33
denk dat het beslist is
Jeroen Kloet
7 januari 2011 om 20:20:18
kom op Despres , ga die Coma voorbij.....ik wil die HOED !
Hugo Brants
5 januari 2011 om 18:38:35
Laten we helder zijn. Ik sla mezelf hier voor de kop. Zo ga ik mijn ultieme levensdoel nooit bereiken :)
Robbie van den Bos
4 januari 2011 om 11:48:27
Ja beetje balen, was op het net achteraf allang bekend maar de deelnemerslijst op www.dakar.com hield hem er maar op en ja, onze spelregels zijn heilig, alleen officiele bronnen gebruiken we. wel zo handig en duidelijk maar soms krijg je dan dit soort zaken.

Namens het Roversnest,
Hugo Brants
3 januari 2011 om 08:24:26
Struin je het hele internet af voor een leuke naam........Vegeet je op die naam zelf te zoeken :(. En vind je als eerste.............:
Geblesseerde David Fretigne vervangen. Artikel van 10 november.
Ik ben er voor dat sukkels strafpunten worden toegekend. What a prick (moi) :)

P.S. En ik kon een glimlach niet onderdrukken bij het zien van de Schanzhelden met Schlierenzauer.. Er bestaat dus toch een God...