Een andere kijk op IKEA

Een andere kijk op IKEA
 

De Super G is een vreemde discipline bij het alpine skiën. Het is geen afdaling, geen reuzenslalom, misschien van allebei een beetje. Het gaat snel, het is gevaarlijk, dus Lindsey Vonn staat vooraan. Al denkt Michiel Oosterhoff daar anders over…

De Super G is een afdaling met bochten. Er is een groter hoogteverschil te overbruggen dan bij de reuzenslalom maar er zijn minder poortjes gestoken dus minder bochten te maken. Er wordt snelheid en techniek gevraagd. Als het snel gaat en een beetje gevaarlijk is, dan staat Lindsey Vonn vooraan. De 25 jarige Amerikaanse heerst dit seizoen in het wereldbekercircuit op de snelle nummers. De schone blondine (vooruit, hieronder nog 1 foto dan) heeft een indrukwekkende erelijst. Vonn won sinds 2004 maar liefst 30 wereldbekerwedstrijden, waarvan 9 keer een Super G, vijf keer het eindklassement en ze werd vorig jaar twee keer wereldkampioene (afdaling en Super G). Op de Olympische Spelen wilde het echter nog niet lukken. In 2002 werd Vonn een keertje zesde, in Turijn (2006) bleek een zevende plaats het hoogst haalbare. Een valpartij tijdens de eerste training op de Olympische piste was de oorzaak van een uiterst teleurstellende Spelen. In Vancouver moet het dus gaan gebeuren.

Lindsey Vonn is er klaar voor en hoopt op 3 gouden medailles. Ze is topfavoriet voor onze Super G, dat weet iedereen. Michiel Oosterhoff denkt daar anders over. Titelverdediger, houder van de Glazen Bol, de man met geestverruimende blik en mooie schaterlach bovendien, gunt ons een blik in zijn kaarten. “Geheime besprekingen op de Rotterdamse Maaskade met vriend Rob Lenting hebben hun vruchten afgeworpen”, belooft Michiel, “misschien is de fantasie naar een blonde Zweedse, die met stralend witte glimlach haar skibril op haar roze mutsje zet, te groot geweest of waren het de voorbijglijdende duwbakken op de rivier die ons inspiratie gaven, niet Lindsey Vonn maar Anja Paerson gaat de Super G winnen!”

Paerson is een van de meest ervaren waaghalzen bij de vrouwen. De vrolijke Zweedse werd al in 2001 voor het eerst wereldkampioene op de slalom en er volgde daarna nog 6 wereldtitels. Bovendien heeft Anja de smaak van een gouden Olympische medaille al eens mogen proeven. Dat helpt. “Lindsey zal zenuwachtig zijn en onder de druk bezwijken”, weet Michiel, “daarnaast hoop ik dat Anja ons weer met een glimlach langs de IKEA doet rijden.” Of zelfs naar binnen doet gaan. Een wandeling door het meubeloerwoud met op elke hoek een in geel en blauw geklede boswachter die enthousiast kan vertellen over keukenkastjes of schemerlamp is leuk. Naast de Zweedse ballen en de overheerlijke DAIM-taart maken de namen van de IKEA-spulletjes een bezoek de moeite waard. Speciaal voor alle aanstaande vaders: Bestae, Billy, Ektorp, Framsta, Benno, Laxvik, Ivar, Aspvik, Ekby Hensvik, Friel, Dalom, Klingsbo, Malm, Aneboda, Aspelund, Floro, Engan, Heimdal, Leirvik en tot slot de mooiste: Hopen. Anja is ook bij IKEA te koop. Hopen is een bedframe. Anja is een kussen en kost 2 euro 99.

Anja. Lekker dromen over weg zwiepende poortjes, het gekraak van de ski-schoenen en opstuivend sneeuw. Let eens op de harde ijsballetjes die loskomen wanneer Anja voorbij snelt en langs de zonnige sneeuwhelling stuiterend naar beneden rollen. Langzaam tot stilstand. Hoe lang zullen ze daar blijven liggen?

Gepubliceerd op 08/02/2010
Aangepast op 08/02/2010
Auteur: Roversnest
 
 
Michiel Oosterhoff
10 februari 2010 om 13:50:53
Net terug van de Ikea,

Moeders met kinderen, vaders met kinderen, moeders met dochters en opa's en oma's. Vrouwen van middelbare leeftijd die niet mobiel zijn opgevoed en te hard en verstaanbaar door de Ikea galmen...:ben bij de IKeaaa, ff n kasje kooope....Het was alsof ik de super G in de Haarlemse Waarderploder beleefde, slalommend tussen banken bedden en langzaam lopende mensen. Focus op de finish, de kassa, snel pinnen en mijn oog gericht op de klok, 22 minuten, een mooie tijd, armen omhoog. Laat de concurrentie zich hier maar eens op stukbijten. Geniaal stukje over Anja Lent, ik heb het genoegen gehad om haar net nog even tegen mijn oor te laten fluisteren: het was alsof ik de zee hoorde in een schelp, zo sprak Anja en vertelde dat wat ook de uitkomst was, zij tevreden naar huis zal gaan. Anja. Anja en de walrus slide.....
Rob Lenting
9 februari 2010 om 15:58:48
In navolging van Ilja, die ooit een recept op onze website heeft gezet, hieronder hoe een DAIM-taart te maken. Ik voelde me verplicht.

Deeg:
200 gr hazelnoten, fijngemalen (zeer)
3 eieren
150 gr suiker

Botercrème:
50 gr. boter
2 eetlepels melk
225 gr. poedersuiker
1 -2 druppels vanille-extract

Glazuur:
50 gr pure chocolade
25 gr. boter
3 theelepels poedersuiker

Halve zak Daim, verkruimeld, kapot slaan met deegroller.

Deeg. Verwarm de oven vooraf op 200 graden en bekleed een springvorm met bakpapier. Doe in een kom de hazelnoten, suiker en eieren, mix alles tot een beslagdeeg. Het beslag 25 minuten in de oven.

Botercrème. Laat de boter zacht worden, zeef de poedersuiker, voeg melk bij de boter en roer de poedersuiker erdoor tot er een gladde massa ontstaat.

Glazuur. Meng de chocolade en de boter in een vuurvaste kom. Au bain marie roeren tot het mengsel gesmolten en glad is. Voeg geleidelijk de gezeefde poedersuiker er aan toe en roer het glazuur glad.

Als de cake afgekoeld is, de botercrème erop smeren, daarna bestrooien met de verkruimelde Daim, als laatste doe je de gesmolten chocolade erover. Een half uurtje laten opstijven in de koelkast!