Girl power in Daytona

Girl power in Daytona
 

Speciaal voor de autosportliefhebber schenkt de Glazen Bol dit seizoen aandacht aan NASCAR-racing. De Daytona 500 is veel spannender dan Formule 1 en maakt haar debuut op de roverskalender. En bijzonder: een vrouw vertrekt van pole…

Speciaal voor de autosport-liefhebber schenkt de Glazen Bol dit seizoen aandacht aan NASCAR-racing. De auto’s die worden gebruikt voor deze race stammen nog uit de tijd van de drooglegging. Normale personenwagens werden toen omgebouwd tot raceauto om de politie voor te blijven tijdens het smokkelen van alcohol. De omgetoverde Dodges, Pontiacs of Chevrolets zijn behangen met spoilers en versierd met vlammen en worden sindsdien stock-cars genoemd. In 1936 werd voor het eerst een stock-car race gehouden. Op het strand van Daytona, dat in de jaren 20 al werd gebruikt om het wereldsnelheidsrecord op land te vestigen, namen toen 12 dappere helden het tegen elkaar op. Vanaf 1959 werd Daytona 500 op een echt circuit verreden en is het de belangrijkste wedstrijd in de Sprint Cup serie. Daytona 500 is de openingsrace van het seizoen. Amerikaanse autosport is veel spannender dan Formule 1. De auto’s zijn gelijkwaardiger, rijden met normale benzinetank waardoor zuinig rijden bepalend kan zijn. Bij iedere crash wordt de race geneutraliseerd. Veel voorsprong nemen in het begin van de race is daarom zinloos waardoor het vaak spannend blijft tot aan de laatste ronde.

Afgelopen zaterdag is de kwalificatie op de Daytona Internatinal Speedway verreden. Danica Patrick (foto) stuurde haar Chevrolet als snelste over het parcours. Patrick is daarmee de eerste vrouw die in Daytona vanaf pole position zal starten. Of ze ook zal winnen is maar zeer de vraag. Het mooie van NASCAR-racing is dat de pole-position allesbehalve garantie is voor succes. In 2000 was Dale Jarrett de laatste coureur die vanaf pole de wedstrijd won. Vorig jaar won Matt Kenseth vanaf de vierde startplek, in 2011 was Trevor Bayne in zijn Ford vanaf plek 32 de beste. Een mooie vraag met veel kansen op 20 punten. 45 auto’s maken kans op eer en glorie. Wie wint de Daytona 500?

Gepubliceerd op 19/02/2013
Aangepast op 19/02/2013
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
25 februari 2013 om 09:18:47
25-2-13 - 00:10 bron: ANP

Jimmy Johnson heeft voor de tweede keer in zijn carriere de Daytona 500 gewonnen. De Amerikaanse autocoureur, in 2006 al eens de beste, nam in zijn Chevrolet 10 ronden voor het einde de leiding en stond die niet meer af. Dale Earnhardt jr. en Mark Martin zaten hem het dichtst op de achterbumper.

Danica Patrick finishte als achtste, de hoogste klassering ooit voor een vrouw in de -Great American Race-. Ze startte van poleposition en ging de laatste ronde nog als de nummer 3 in. Door de betere eindsprint van een aantal concurrenten viel de 30-jarige Patrick toch nog terug. Haar achterstand op de winnaar was slechts 0,658 seconde.

Rover Wilko Smit had lange tijd zicht op een 20 puntenknaller. Zijn coureur Brad Keselowski nam diep in de finale een aantal keer de leiding, maar Keselowski werd uiteindelijk vierde.

5 rovers hadden Johnson ingevuld en verdienen daarmee 4 punten. Oud glazenbolwinnaars Flem en Steijger schaarden zich onder de gelukkigen, Yuri Bouwman, Michel Schrijver en Kee-Seng Tan hebben ook een kwartet puntjes aan hun totaal toegevoegd. Laatstgenoemde is daardoor geklommen naar de tweede plaats in ons virtuele klassement.