Guide to the Superbowl

Guide to the Superbowl
 

De Superbowl, voor veel Rovers begint het ondertussen toch wel het evenement van het jaar te worden (nou ja, in ieder geval voor eentje). Het hing daarom natuurlijk al weken in de lucht, maar goed waar blijft ie? Dagelijks website checken, mailtjes, appjes, telefoontjes van ongeruste Rovers, hij zou toch wel komen? Rovers, wees gerust, ook dit jaar weer een guide to the Superbowl!

Het recept is inmiddels beproeft, maar hoe zit het ook al weer? De Superbowl vindt in Atlanta plaats op 3 februari en gaat tussen de winnaars van de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC). Let dus bij het inzenden op dat je niet 2 teams kiest uit dezelfde Conference. In 3 ronden wordt om deelname Superbowl gestreden. Zoals altijd geen best of serie, the winner takes all!

Hieronder worden de 12 teams aan jullie voorgesteld. Je favoriet kiezen was nog nooit zo makkelijk!

New England Patriots (11-5)
Players to watch: QB Brady, WR Edelman, CB Gilmore, coach Belichick

Tja, wat valt er nog meer te zeggen dan er al gezegd is? Wederom is de super tandem Brady & Belichick er in geslaagd de play offs te halen. Als 2de geplaatst, dus eerste ronde een bye. Geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen. Echter, het gaat dit jaar moeizamer dan anderen jaren. Defensief krijgen ze behoorlijk wat punten tegen en offensief ogen ze niet zo creatief en meedogenloos als voorheen. Zo lijken ze een echte deap threat te missen en moeten ze het vooral hebben van hun rungame. Buiten Foxborough ogen ze op momenten zelfs zwak, hetgeen je in de NFL je niet kan veroorloven. Maar goed, het blijven Brady & Belichick, durf jij je geld op iemand anders te zetten?

Baltimore Ravens (10-6)
Players to watch: QB Jackson, K Tucker

Zoals gebruikelijk bij het team uit Baltimore is er sprake van een ijzersterke defense. Ze begonnen het jaar ergens in de middenmoot. Toen raakte QB Flacco geblesseerd en verscheen rookie Lamar Jackson op het toneel. Deze alleskunner nam het team bij de hand en vocht zich knap naar de divisiewinst. Flacco is inmiddels hersteld maar mag vooralsnog vanaf de bank toekijken. Als 4de geplaatst dus wel actief in de wild card round, maar met zo’n defense kan je van iedereen winnen.

Houston Texans (11-5)
Players to watch: QB Watson, WR Hopkins, DE Watt

Verleden jaar was het team goed op weg de play offs te halen maar sloeg het noodlot toe. Sterspeler JJ Watt en sensatie QB Watson vielen weg met langdurige blessures en zo ook de hoop op de play offs. Dit jaar zijn beide heren er vanaf de start bij. Toch leek het seizoen op niets uit te draaien toen ze de eerste 3 wedstrijden verloren. Niets leek minder waar. Met een hele nette serie van 9 gewonnen wedstrijden hebben ze alle puzzelstukjes op zijn plaats gekregen. Als 3de geplaatst vallen ze net buiten de eerste bye, dus ze moeten wel de eerste ronde het veld op.

Kansas City Chiefs (12-4)
Players to watch: QB Mahomes, WR Hill, TE Kelce

QB Mahomes leek een kluif te krijgen om het resultaat van zijn voorganger Alex Smith te evenaren. Nu de rook van het reguliere seizoen is opgetrokken zien we dat hij alle mogelijk records aan barrels heeft gegooid en van de Chiefs een niet te stoppen aanvalsmachine heeft gemaakt. Niet voor niets staat hij bovenaan het lijstje om MVP te worden. Het is overigens maar goed dat ze zoveel scoren, want verdedigend gezien bungelen ze op menig lijstje onderaan. Als 1ste geplaatst dus behouden richting de Superbowl het thuisvoordeel.

Los Angeles Chargers (12-4)
Players to watch: QB Rivers, DE Bosa

He, de Los Angeles Chargers? Dat moeten toch de San Diego Chargers zijn, maakt het nest hier nu een foutje? Nee hoor, LA is toch echt de nieuwe thuisbasis van de Chargers. Geld regeert alles in de NFL dus met een pennenstreep speelt je favoriete team opeens in een andere stad. En hoe! Het team zou met een 12-4 record in menig divisie bovenaan zijn geëindigd, maar hebben de bloedige pech om bij de Chiefs in de divisie te zitten. Zijn nu veroordeeld tot de wild card rounds. Als er 1 team is die dit kan overleven dan zijn het de Chargers. Op weinig lijstjes bovenaan, maar wat misschien wel beter is, op geen enkel lijstje onderaan.

Indianapolis Colts (10-6)
Players to watch: QB Luck, K Vinatieri (!!!)

Het stukje van de Colts hier kan over van alles gaan. Bijvoorbeeld hoe ze pas na winst in de laatste wedstrijd een wild card wisten te grijpen. Of over de terugkeer van QB Andrew Luck. De QB die voorbestemd is voor grote daden maar die de laatste 2 jaar een schouderblessure had. Of over hun offensive line, de beste die er in de NFL te vinden is. Maar nee, niets van dat alles. De aandacht wordt hier gevraagd voor hun kicker Adam Vinatieri (uit 1972). Wist 4 keer de Superbowl te winnen (Patriots en Colts) en wordt gezien als de GOAT kicker (heeft momenteel ook de meeste punten ooit gescoord). Voor mij persoonlijk gaan bij hem mijn gedachten terug naar 1996, toen een 24 jaar oude Adam Vinatieri als kicker bij de Amsterdam Admirals zijn imposante carrière begon. Een carrière die ongetwijfeld gaat eindigen in de Hall of Fame.

Dallas Cowboys (10-6)
Players to watch: RB Elliot, WR Cooper, LB Vander Esch (aka the tackling Dutchman), owner Jerry Jones

“How bout them Cowboys!” Met afstand grootste sportteam ter wereld, met bijhorende glitter, glamour en vooral ook drama (zelfs hun cheerleaders hebben een eigen tv serie). Begonnen het jaar slecht en de toekomst van coach Jason Garrett hing dan ook aan een zijden draadje. Goed, de defense was dan wel ijzersterk, maar aanvallend was het allemaal te gewoontjes. Totdat tijdens de tussentijdse transferwindow wide receiver Amari Cooper werd gehaald. De transfer kreeg veel kritiek (Cooper was te duur), maar al snel leverde deze zijn vruchten af. Als 4de geplaatst dus zullen eerste ronde aan de bak moeten.

Chicago Bears (12-5)
Players to watch: OLB Mack, coach Matt Nagy

Begin van het jaar baarden ze opzien door betrokken te zijn bij de meest spraakmakende transfer van het jaar. Ze namen maar al te graag outside linebacker Khalil Mack over van de Raiders. Waarom graag? De man is een absoluut beest, anders kan je hem niet omschrijven. Daarnaast kwam coach Matt Nagy over van de Chiefs. Hij wist met sluwe plays de toch niet al te hoog aangeschreven QB Trubisky van overwinning naar overwinning te coachen. Kijk niet raar op als Nagy er vandoor gaat met titel coach van het jaar. Om ze nu te vergelijken met de legendarische 1985 Bears (het meest mannelijke sportteam ooit) gaat wat ver, maar dat dit team een paar kloten heeft mag duidelijk zijn. Als 3de geplaats dus ze moeten wel in de vervelende wild card round aan de slag.

New Orleans Saints (13-3)
Players to watch: QB Brees, WR Thomas

Toch wel het team van het reguliere seizoen. Wisten ook lastige uitwedstrijden naar zich toe te trekken. Zullen ze overigens niet nodig hebben want zijn als 1ste geplaatst en hebben richting Superbowl het thuisvoordeel. Recept is nog steeds het zelfde, QB Drew Brees (verbrak dit seizoen het all time passing record) bedient zijn wide receivers met laser gestuurde ballen, maar wordt nu ook geflankeerd door een sterke running game en een goed draaiende defense. Als Mahomes van de Chiefs geen MVP wordt, wordt Brees het.

Los Angeles Rams (13-3)
Players to watch: RB Gurley, DT Donald

Waren verleden jaar al sterk, maar in de off season versterkte ze zich toch met een paar spraakmakende namen. Gezien de impact die deze transfers de komende jaren op hun capspace heeft is er min of meer sprake van een win-now-mode. Werden bij start van het seizoen dan ook gezien als gedoodverfde favoriet. Start van het seizoen was er ook naar, 8-0. Lieten daarna toch wat steekjes vallen. Gemakzucht of gebrek aan kwaliteit? Aan defensive tackle Aaron Donald zal het in ieder geval niet liggen, gezien zijn spel zal hij gekroond worden tot defensive player of the year. Zijn als 2de geplaatst dus hebben eerste ronde een bye.

Philadelphia Eagles (9-7)
Players to watch: QB Foles, TE Ertz

Superbowl winnaar van verleden jaar. Seizoen leek voor QB Carson Wenz en zijn Eagles op niets uit te draaien. Verleden jaar was Wenz nog op weg MVP te worden maar blesseerde hij zijn knie. Vervolgens nam QB Nick Foles zijn positie over en bezorgde met weergaloos spel de Eagles de Superbowl. Begin dit jaar was duidelijk dat de positie weer terug in de handen van de getalenteerde Wentz zou komen, Foles kende zijn plek. Echter, 3 wedstrijden voor het einde sloeg het noodlot wederom toe voor Wenz en wederom nam Foles het stokje over, met miraculeuze plaatsing wild card round als gevolg. Kan hij het kunstje van vorig jaar herhalen?

Seattle Seahawks: (10-6)
Players to watch: QB Wilson, WR Baldwin

Team zou de komende jaren in opbouw zijn, maar toch lukte het coach Pete Carroll ook dit jaar weer een team te smeden dat de wild card round haalde. Razend knap! Nu geen Legion of Boom (legendarische defense van de Seahawks) die de kar trekt, maar van alles wat. Vertrouwd is hierbij natuurlijk wel het toveren van QB Russell Wilson. Ploeg speelt dit jaar met emotie want halverwege het seizoen overleed de geliefde eigenaar Paul Allen (oud Microsoft oprichter). Mocht je nog interesse hebben, met zo’n 3 miljard USD kom je aardig in de buurt.

Goed dat waren de 12 teams. Succes met inzenden!

Gepubliceerd op 01/01/2019
Aangepast op 06/01/2019
Auteur: Roversnest