Guide to the Superbowl

Guide to the Superbowl
 

Uit een rondgang langs de velden is gebleken dat er toch nog Rovers zijn die zichzelf sportfanaat noemen maar die niet de NFL volgen. Onbegrijpelijk natuurlijk, maar toch echt waar! Om die Rovers een beetje op weg te helpen volgt hier een guide to the Superbowl.

Uit een rondgang langs de velden is gebleken dat er toch nog Rovers zijn die zichzelf sportfanaat noemen maar die niet de NFL volgen. Onbegrijpelijk natuurlijk, maar toch echt waar! Om die Rovers een beetje op weg te helpen volgt hier een guide to the Superbowl.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de Superbowl een strijd is tussen de 2 winnaars van de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC). Hou daar rekening mee als je je verliezend finalist invult. Per conferentie zijn er 6 teams die strijden om deelname Superbowl. Hoe beter je als team geplaatst bent voor de play offs, hoe makkelijker je schema is. Dit geldt niet alleen voor de tegenstand die je kan verwachten, maar geeft je bijvoorbeeld ook thuisvoordeel of een bye in de eerste ronde. Geen gedoe met best of series, verliezen is exit.

Hier volgen per conferentie de deelnemende teams. Inzenden was nog nooit zo makkelijk!

Tja, wat kan je nog meer over ze zeggen dan wat er al die jaren al over ze gezegd is? Met Brady/Belichick waarschijnlijk de succesvolste speler/coach combo in de wereldwijde sportgeschiedenis. O ja, loopt daar ook nog tight end Rob Gronkowski rond (nummer 87), probeer die maar eens te stoppen. Daarnaast zijn ze nummer 1 geplaatst en daarmee eerste ronde vrij en thuisvoordeel tot aan de Superbowl. Topfavoriet, maar ogen echter niet zo dominant als voorgaande jaren.

Met de Killer Bs (Brown, Bell en Big Ben) hebben ze 1 van de gevaarlijkste aanvallen uit de gehele NFL. Nummer 2 geplaatst en dus eerste ronde vrij. Een van de topfavorieten. Ploeg van coach Tomlin kan echter wel eens emotioneel uit de hoek komen, wat niet altijd leidt tot de beste beslissingen op en buiten het veld.

Toch wel 1 van de verrassingen van het seizoen. IJzersterke defence. Zonder hun twijfelende quarterback en kwakkelende offence zouden ze hoger op de lijstjes staan.

Met Kareem Hunt (rushing title in zijn rookie seizoen) en Tyreek Hill (een van de snelste personen op deze planeet) twee grote smaakmakers. Ondanks hun stormachtige start van het seizoen toch moeizaam naar de play offs

Geen uitgesproken sterktes of overdreven zwaktes, vlees noch vis. Grepen op laatste speeldag een wild card. Eén van de, zo niet het, zwakste team in de play offs.

Grepen op laatste speeldag door uitglijder Ravens een wild card. Geen spectaculair team (runningback McCoy met nummer 25 is aardig). Met plaatsing voor de play offs is aan de grootste play off droogte van alle 4 de grootste Amerikaanse Sporten een einde gekomen. Heel Buffalo staat op zijn kop dus. (zie hiervoor de filmpjes van uitzinnige fans die oudejaarsnacht bij temperaturen diep onder het vriespunt hun team opwachtte bij het vliegveld). Eens kijken of ze het momentum kunnen vasthouden.

Tot voor kort de grootste favoriet voor de eindzege. Toen sloeg het noodlot toe. Quarterback en MVP kandidaat Carson Wentz scheurde zijn kruisband. Het team is wel op alle vlakken solide, maar of het ook zo dominant kan zijn zonder zijn superster zal moeten blijken. Zijn nog wel als nummer 1 geplaats, met daarbij de eerste ronde vrij en het thuisvoordeel richting Superbowl.

Na de Patriots toch wel de topfavoriet voor de eindzege en dat is niet voor niets. Er is eigenlijk geen statistiek te noemen waar ze zwak staan (en er zijn binnen de NFL behoorlijk veel statistieken!). Sterker nog, hun third down allowed percentage is met 25.2 het laagste percentage ooit in NFL historie. Defensief gezien 1 van de belangrijkste statistieken. Daarnaast zijn ze als tweede geplaatst, dus ook de eerste ronde vrij. Halen ze de Superbowl dan hebben ze daar thuisvoordeel omdat deze gehouden wordt in Minnesota.

Opvallende verschijning in de play offs. Niet omdat het een mager ploegje is, nee verre van. Opvallend omdat de ploeg van quarterback Jared Goff (overall first pick draft 2016) en hoofdcoach Sean Mc Vay (met 30 jaar jongste hoofdcoach ooit) een verschil is van dag en nacht met verleden seizoen. In positief opzicht wel te verstaan. Genoeg rek in de ploeg of te onervaren, wie zal het zeggen?

De om zijn aanvalskracht bekend staande ploeg heeft dit jaar zowaar een defence die mee kan. En aanvallend gezien is het ook nog steeds dik in orde hoor. Zo staat oud gediende quarterback Drew Brees nog steeds te gooien als een malle en is het runningback duo Ingram en Kamara het eerste duo ooit dat gezamenlijk een pro bowl selectie op zijn naam heeft. Divisiewinnaar van de poule des doods NFC South.

Ook hier een ploeg uit de NFC South. Voor de verliezend Superbowl finalist van 2016 zal aanvallend veel afhangen van de vorm van de bij vlagen geniale quarterback Cam Newton. Helaas draait hij niet bepaalt een stabiel seizoen. Verdedigend rust er veel op de schouders van Luke Kuechly. Mocht je beginnend kijker zijn en je willen verdiepen in een defensieve speler let dan eens op deze nummer 59.

Met het halen van de play offs lijken ze het historische verlies in de Superbowl van verleden jaar toch enigszins te boven zijn gekomen. De prestaties van dit jaar zijn wel iets minder en zijn moeizamer tot stand gekomen. Ligt dat aan de ijzersterke NFC South of ligt de sleet op de ploeg? Wide receiver Julio Jones (nummer 11) is in ieder geval nog steeds een genot om naar te kijken. Wat een atleet die man.

Gepubliceerd op 02/01/2018
Aangepast op 08/07/2018
Auteur: Roversnest
 
 
Bastiaan Boschker
5 januari 2018 om 20:35:22
Makkie inderdaad zo. Zal nog iemand het fout hebben? Dank voor de introductie!