Hand in hand zwierend over de baan

Hand in hand zwierend over de baan
 

Vandaag starten de wielrenners het voorjaar met de E3-prijs. Wij gaan de baan op. Baanwielrennen is anders. Net als short track geen langebaanschaatsen is. Het WK is in Apeldoorn! Wij zijn erbij!

Vandaag starten de wielrenners het voorjaar met de E3-prijs. Greg van Avermaet is favoriet voor winst in Harelbeke. Koud hoor, het vriest in Belgie. Wij gaan de baan op. Baanwielrennen is anders. Net als short track geen langebaanschaatsen is. Hele andere favorieten ook, namen van kampioenen zijn veelal onbekend bij het grote publiek. De Australiër Cameron Meyer doet misschien nog een belletje rinkelen, maar Kenny de Ketele, Lindsy De Vylder, Casper Von Folsach en Wim Stroetinga zijn ook toppers op de piste. Het WK baanwielrennen is dit jaar in Apeldoorn! De Glazen Bol is vooral geinteresseerd in de Madison, of wel de koppelkoers. De afsluiting van een volle week spektakel.

Koppelkoers, de naam zegt het al, er wordt gereden in koppels. De een rijdt in het peloton, de ander rijdt langzaam en wacht tot hij wordt ingehaald door zijn koppelgenoot. De snelle pakt de hand van de langzame renner en slingert hem terug het peloton in. Dit wordt een aflossing genoemd. Zo wordt om en om gekoerst. Baanfietsen hebben geen rem, zogenaamde doortrappers, benen kunnen dus nooit worden stilgehouden. Op een baanfiets kun je achteruit fietsen. De bochten zijn stijl, de vloer van hout. Vallen en je kont zit vol splinters. Door te spelen met hoogteverschillen kan snelheid worden gegenereerd. Een combinatie van conditie, snelheid, techniek en tactiek laat het beste koppel winnen. Zeker op het WK. Wie wint de Madison? Zondag 4 maart in Apeldoorn! Tip: leuk om een keer live te bekijken.

De zesdaagse van Rotterdam is ieder jaar in januari in Ahoy’. .

Gepubliceerd op 24/02/2018
Aangepast op 11/07/2018
Auteur: Roversnest