Hans Stacey en Gerard de Rooy niet in Dakar

Hans Stacey en Gerard de Rooy niet in Dakar
 

Voor het tweede opeenvolgende jaar wordt de legendarische rally Dakar verreden in Argentinië en Chili. Natuurlijk is de Glazen Bol er bij en richten wij ons op de trucks. Traditioneel het onderdeel waar de meeste Nederlanders aan deelnemers. De vraag: welke trucker wint en, bonus, met hoeveel dagzeges?

Voor het tweede opeenvolgende jaar wordt de legendarische rally Dakar verreden in Argentinië en Chili. Natuurlijk is de Glazen Bol er bij en richten wij ons op de trucks. Traditioneel het onderdeel waar de meeste Nederlanders aan deelnemers. De vraag: welke trucker wint en, bonus, met hoeveel dagzeges? De deelnemers zullen op nieuwjaarsdag aan het publiek worden voorgesteld in het centrum van Buenos Aires en dan op weg gaan naar Cordoba waar op 2 januari de eerste etappe eindigt. In totaal rijden de deelnemers 8600 kilometer door de twee landen waarvan 5200 kilometer raceparkoers verdeeld over 14 etappes. In tegenstelling tot dit jaar zal de rally niet eerst naar het zuiden gaan, maar gelijk naar het noorden, via het Andes-gebergte richting de Atacama-woestijn. Al na vier dagen bereiken de deelnemers dit zware terrein waar liefst vijf etappes verreden worden. Op 7 januari wordt hier het meest noordelijke punt van de rally bereikt: de stad Iquique. Vervolgens is het zuidwaarts richting Santiago om via Santa Rosa op 16 januari weer in Buenos Aires aan te komen.

Twee Nederlandse kanshebbers doen verrassend genoeg niet mee. Voormalig Dakarwinnaar Hans Stacey kwam in 2009 zonder team te zitten toen het Duitse MAN de stekker uit het MAN Dakar Team trok, waardoor kwam het team te koop te staan. Stacey deed pogingen om het team over te kopen, maar de onderhandelingen kwamen uiteindelijk op niks uit. Gerard de Rooy, zoon van, doet vanwege een rugblessure na een jump met z’n truck in de Silk Way Rally niet mee. Gelukkig blijven er genoeg Nederlanders over waaronder de kleine Jan Lammers die dit jaar zijn debuut maakt in Dakar. Favorieten blijven natuurlijk de russen Chagin en Kabirov van het team Kamaz maar wie weet wint een outsider nadat een zandstorm in de Atacama-woenstijn beide favorieten heeft uitgeschakeld. Over outsiders gesproken, Wulfert van Ginkel zou zo maar kunnen winnen. In de deelnemerslijst zijn door een foutje twee Van Ginkels gekropen. Mocht je voor Van Ginkel gaan, het foutje heeft geen consequenties voor de uiteindelijke puntendeling, maar wij raden je aan de bovenste Van Ginkel te kiezen zodat in een oogopslag duidelijk wordt hoeveel Rovers op Wulfert gokken en wat hij waard is.

Gepubliceerd op 21/12/2009
Aangepast op 21/12/2009
Auteur: Roversnest