Iedere seconde telt op de Coolsingel

Iedere seconde telt op de Coolsingel
 

De marathon van Rotterdam is ieder jaar weer een spektakel. Sinds roversheugenis op onze kalender. Wat wordt de winnende tijd? Iedere seconde telt op de Coolsingel…

Sinds roversheugenis staat de marathon van Rotterdam op onze kalender. Ieder jaar is het weer een spektakel als in de mooiste stad van Nederland op de eerste zondag in april de zon schijnt. Snelle Afrikanen komen graag naar Manhattan aan de Maas. Het parcours is uitermate geschikt voor een scherp persoonlijk record. Op de Erasmusbrug na is de route zo vlak als een biljartlaken en in het doorgaans prille Hollandse lenteweer is het prettig lopen voor de graatmagere Kenianen. Omdat het in Rotterdam draait om snelle tijden vraagt de Glazen Bol niet de winnaar maar de tijd van de winnaar.

Vanochtend om 9 uur werden de eerste top-atleten van editie 2014 gespot in het Novotel. Eliud Kipchoge (foto intro), Bernard Koech en Bernard Kipyeko trokken gelijk de hardloopschoenen aan voor een rondje Kralingse Plas. Een rondje Plas is een begrip voor de Rotterdammer. In het weekend jogt jong en oud door het bos ter afscheid van ongewenste kilo’s of met als doel eeuwige fitheid. De Nijlganzen gakten de morgenstond, een specht tikte hout en een hond hapte naar een frisbee toen de 3 pezige jonge Kenianen in de vroege lentezon voorbij dribbelden.

Kipchoge (29) liep zijn beste marathon vorig jaar in Berlijn: 2:04:05. Het is de zesde tijd op de wereldranglijst aller tijden. Hij is de favoriet voor de zege in de 34ste Rotterdam Marathon. Het belooft aanstaande zondag goed hardloopweer te worden. Het zal niet warmer worden dan 13 graden en er waait een matige wind kracht 3 uit het westen. Kipchoge mag met deze weersvoorspelling zeker hopen op een nieuwe toptijd. Zijn trainingsmaat Koech (26) is op papier slechts 48 seconden langzamer. Hij liep vorig jaar in Dubai tijdens zijn eerste marathon gelijk een serieuze tijd: 2:04:53. Dat kan sneller. We zijn benieuwd. Wat wordt de eindtijd van de winnaar op de Coolsingel? Inzenden kan tot zaterdag 23:59 uur. Tip: hou de wind in de gaten!

Top atleten uit Kenia in ons Kralingse Bos!

Gepubliceerd op 09/04/2014
Aangepast op 09/04/2014
Auteur: Roversnest
 
 
Karsten van der Kraaij
13 april 2014 om 13:31:52
Eliud Kipchoge heeft zondag de 34e editie van de marathon in onze eigen Maasstad op zijn naam geschreven. De Keniaan soleerde naar de zege op de Coolsingel. Met zijn tijd van 2.05.00 bleef hij slechts 33 seconden boven het parcoursrecord uit 2009.

"Het is jammer dat ik net boven het parcoursrecord bleef", aldus Kipchoge na afloop. "Gelukkig heb ik gewonnen, dat record komt de volgende keer wel." Vooraf was helaas al wel duidelijk dat de wind roet in het eten zou gooien voor een absolute toptijd. De omstandigheden waren gewoonweg niet ideaal.

18 Rovers behaalden met de winnende tijd van Kipchoge 1,1 punt voor de Bol en 1 punt voor de Hoed. Wilko Smit is voor het laatste klassement leider Theo Jelijt nu op 1 juist antwoord genaderd.