Jacques Nieuwlaat en de 1001 Rovers

 

Ex-rover Jacques Nieuwlaat is professioneel commentator darts. En hij verstaat zijn vak. Een nieuw contract van Viaplay ligt voor hem klaar. Maar hoe zit het nou met die 1001 Rovers?

Zijn stem zorgt soms voor herkenning bij de bakker. Dan wordt er gekeken, gezocht en zichtbaar afgevraagd: ‘ken ik jou ergens van?’ Het gebeurt ook regelmatig op vakantie. Eerst had hij het niet door, totdat zijn vrouw Bianca hem erop wees. Zeker zo tegen de jaarwisseling, als het WK darts op televisie wordt uitgezonden, dan zijn de vragende blikken talrijk.

Niet zo gek. Ruim 20 jaar is Jacques Nieuwlaat het geluid van bulls eyes, doubles en triples op de buis. Eerst voor SBS, even bij Sport 1 en nu in dienst van RTL. Komend WK voor de laatste keer overigens, want de televisierechten van het darten zijn overgenomen door het Zweedse Viaplay.

Eind jaren 80 behoorde Jacques misschien zelf wel tot de beste 10 darters van Nederland. “Bij de jeugd, maar dat was toen niet zo moeilijk hoor”, nuanceert hij. “Het niveau was zeker niet zo hoog als tegenwoordig.” Jacques is bescheiden, maar hij ging wel degelijk op tour met generatiegenoten en latere kampioenen Roland Scholten en Raymond van Barneveld.

Vier Hagenezen op pad. Bert Vlaardingerbroek was er namelijk ook bij. “Niet veel zullen hem kennen, maar hij was de eerste Nederlandse darter op een WK!” Talent alleen bleek niet voldoende, dus Nieuwlaat haakte af. “Ik had de drijf niet als Roland en Raymond.” Zij gingen veel trainen en daar had hij geen zin in. “Maar ik bleef wel in de auto stappen. Venlo Open of Groningen Open. Later mee naar Zweden en Zwitserland.” Met pretoogjes: “Om te schrijven, niet om te gooien. Ik heb toen leren rekenen, daar heb ik nog altijd profijt van.”

Rekenen doet hij snel en foutloos. Eerst als scheidsrechter en later als caller op grote toernooien. Caller? Wie kent niet de rokerige stem die zonder enige hapering onehundredandeighty karakteristiek kon laten galmen? Juist, Martin Fitzmaurice! Hij overleed in 2016 en dat kreeg zelfs aandacht tijdens het 8 uur journaal. Dan ben je iemand hoor!

De amper 25-jarige Nieuwlaat werd de Nederlandse Fitzmaurice. Hij greep de microfoon en sprong in glitterpak het podium op om scores om te roepen. Geen rookstem, maar wel met bravoure. En dat viel op. Want toen SBS in december 2000 een commentator zocht, werd er aan de deur geklopt!

1998 is voor het darten in Nederland een belangrijk jaar. Scholten en Van Barneveld spelen ieder in een halve finale op The Embassy. Twee Nederlanders! SBS ging kijken en was aanvankelijk gematigd enthousiast. “Maar de televisierechten kostten slechts 5.000 gulden, dus waarom ook niet”, weet Jacques nog. Het werd een groot succes. Twee en half miljoen Nederlanders zagen Van Barneveld wereldkampioen worden.

Dat weet iedereen toch nog wel? De postbode uit Den Haag kon zijn baan opzeggen toen hij in 1999 zijn titel prolongeerde. Darts stond definitief op de kaart. SBS ging een jaar later niet 4 uur maar 40 uur live uitzenden. Commentaar met achtergrondinformatie was nodig. En daar was Jacques Nieuwlaat.

Bijna niemand wist toen dat de beste darters van de wereld niet op The Embassy pijltjes gooiden. In 1993 splitsten aanvankelijk 16 ontevreden darters zich af en zij richtten de Professional Darts Corporation (PDC) op. Toevallig ook de beste spelers. De commerciële zender Sky Sports wilde veel meer betalen dan de BBC. De Britse dartsbond zag de vele onderbrekingen voor reclame echter niet zitten.

Nieuwlaat snapte de afsplitsing wel. “Sport is entertainment. In stilte naar vliegende pijltjes kijken, daar trek je geen groot publiek mee.” En hoge kijkcijfers betekent meer geld waardoor de sport professioneler werd. Phil Taylor, de beste speler aller tijden, opkomstmuziek I’ve got the Power van Snap!, maar dit terzijde, was een van de descendenten.

Is de oprichting van de 1001 Rovers in 2014 wellicht te vergelijken? Nieuwlaat vindt van niet. “Toen gingen de profs weg en bleven de amateurs achter. Wij zijn de amateurs”, lacht Nieuwlaat.”En wij hadden zeker geen rancune zoals Taylor en zijn vrienden toen.” Wie zijn de 1001 rovers? Misschien is hier enige uitleg nodig.

De Glazen Bol en de 1000 rovers werd in 2013 misschien ingehaald door haar eigen succes. Er was stress: steeds meer aanmeldingen vanuit het Delfts dartscafé De Vlouw. Er dreigde een groep binnen een groep te ontstaan. Dat was niet de bedoeling. Dus er werd gesaneerd, een aantal kroegtijgers uit De Vlouw kreeg geen uitnodiging meer.

“We waren teleurgesteld”, weet Jacques nog. “maar begrepen het op zich wel. Al mocht ik nog meedoen, veel van mijn vrienden niet. En juist dat, het spel spelen met vrienden, was zo leuk. Dus op een avond aan de bar bedachten we het zelf te gaan doen. Ik wist nog wel iemand die websites kon bouwen en we hadden al snel 60 nieuwe deelnemers gevonden.”

De 1001 Rovers waren geboren. Bijna de zelfde naam, hetzelfde aantal vragen, zelfs exact dezelfde puntentelling. “Ja dat was gelijk het idee. Beter goed gejat dan slecht verzonnen. Subtiele verschillen. De contributie is bij ons 49,95 euro en wij zijn trots op onze vrouwen!” Knipoog erbij.

Nooit aan gedacht om even te overleggen? Wij kwamen er bij toeval achter dat we waren nageaapt. “Nee eigenlijk niet. Wij wilden niet stoppen. Het spel zit gewoon goed in elkaar en blijft ook leuk. Ik heb zelfs wel eens met RTL gesproken of zij iets met het concept zouden kunnen.” Uiteindelijk stapten alle grote spelers over naar de PDC en ging de Britse dartsbond failliet. Als dat bij ons maar niet gebeurt.

Terug naar het darten. Bij Jacques op zolder is een waar museum ontstaan. Foto’s van alle wereldkampioenen, dartpijlen van Phil Taylor en op een groot doek staan alle winnaars van de zogenaamde televisietoernooien vermeld. Met recht trots: “Laat ik ieder jaar bijwerken!”

Jacques Nieuwlaat is een man vol passie. En nog lang niet uitgepraat. Als hij maar weet dat hij altijd terug mag komen. Dark horse nodig voor het komende WK? Bekijk het filmpje.

Gepubliceerd op 09/12/2021
Aangepast op 09/12/2021
Auteur: Roversnest