DE FINALE: Alcaraz of Djokovic

DE FINALE: Alcaraz of Djokovic
 

De ultieme apotheose. Novak Djokovic en Carlos Alcaraz kijken elkaar in de ogen in de finale van Wimbledon.

Tijdens het tennisgeweld op Centre Court staan ook Robbert van de Griendt en Ronald Man in ‘t Veld staan head-to-head in hun finale om de felbegeerde titel KO-ROVER 2023. Beide rovers gingen nog met de hakken over de sloot naar de volgende ronde bij de benaderingsvraag, Robbert kwalificeerde zich als 53ste en Ronald zelfs als 57ste, maar wisten daarna, soms wat gelukkig hun tegenstanders vakkundig opzij te zetten. Nu is het de vraag wie van hen als eerste zal reageren, een paar uur voor de finale van Wimbledon in een periode van vakantie. Ongetwijfeld wordt de telefoon meer gecheckt dan normaal, meer dan wenselijk.
Voor de 20 jaar oude Alcaraz wordt het zijn tweede grandslamfinale. Op 8 september vorig jaar won hij de US Open, toen hij Jannik Sinner versloeg in een spannende vijfsetter. De zestien jaar oudere Djokovic plaatste zich al voor zijn 35ste eindstrijd op een grand slam. De winnaar van het duel tussen Djokovic en Alcaraz is vanaf maandag de nummer 1 van de wereld. ,,Zoals ik eerder al zei: dit voelt als een droom voor me. Dat ik hier een finale mag spelen, kan ik niet geloven. Ik geniet van dit moment en het ik hoop deze vorm nu door te zetten”, zei Alcaraz kort na zijn fraaie zege op Medvedev. ,,De wedstrijd binnenhalen was moeilijk. Daniel bleef gaan tot de laatste bal. Hij is een geweldige vechter. Ik moest mijn beste spel laten zien.”

,,Djokovic verslaan wordt heel moeilijk. Iedereen weet wat voor legende hij is. Ik zal vechten, dat is hoe ik ben. Ik geloof dat ik hem hier kan verslaan. Ik zag dat hij hier sinds 2013 niet meer heeft verloren, dus het wordt heel moeilijk. Maar ik ben dankbaar voor wat ik meemaak. Sinds ik tennis, droom ik hiervan. En het is nog specialer om tegen Novak te spelen, maar er is zondag geen plek om moe of bang te zijn. Ik droomde er altijd van om een finale op deze baan te spelen. We gaan ervoor en zien wel wat er gebeurt”, zei Alcaraz, die na Manuel Santana (winnaar in 1966) en Rafael Nadal (verliezend finalist in 2006 en 2007, winnaar in 2008 en 2010) de derde mannelijke Spaanse finalist is op Wimbledon.

Begin juni troffen Alcaraz en Djokovic elkaar in de halve eindstrijd van Roland Garros. Na 1-1 in sets werd Alcaraz getroffen door kramp in zijn hele lichaam. Hij verloor de derde en vierde set allebei met 6-1, waarmee het duel eindigde met een behoorlijke anticlimax. ,,Ik ga proberen de baan op te komen met minder zenuwen dan tijdens Roland Garros. Ik ga proberen er meer van te genieten, wat ik in Parijs waarschijnlijk helemaal niet heb gedaan in de eerste set”, zei Alcaraz vrijdagavond na zijn overtuigende zege op de Rus Daniil Medvedev (6-3 6-3 6-3). ,,Ik ga me ook iets anders voorbereiden. Fysiek ga ik hetzelfde doen, maar mentaal ga ik het anders aanpakken om kalm te blijven en te laten zien dat ik niet nerveus ben. Ik moet even vergeten dat ik een finale ga spelen tegen Novak.”

Djokovic won Wimbledon al zeven keer: in 2011, 2014, 2015, 2018, 2019, 2021 en 2022 was hij de beste op het gras in het zuidwesten van Londen. In 2013 verloor hij in de finale van Andy Murray. Djokovic jaagt zondag op zijn 24ste grandslam. Hij won tot nu toe tien keer de Australian Open, zeven keer Wimbledon, drie keer Roland Garros en drie keer de US Open. Op 7 juli 2013 verloor Djokovic, die aast op zijn vijfde titel op een rij in Londen, voor het laatst een wedstrijd (de finale tegen Andy Murray) op het Centre Court van Wimbledon.

 

City of United

Als Ian Morris terugdenkt aan zijn jonge jaren als fan van Manchester City, herinnert hij zich vooral het gevoel de underdog te zijn. Morris, een 27-jarige illustrator, groeide op in Manchester, in een familie van City-fans. Het waren de jaren waarin rivaal United, geworteld in de westkant van de stad, het Engelse voetbal domineerde. City bivakkeerde veelal in de het rechterrijtje van de Premier League. „Klasgenoten maakten grappen over City, of Shitty, zoals ze de club noemden”, memoreert Morris. „Als we gingen voetballen, was ik de enige met een lichtblauw shirt, de rest droeg het rood van United.”

Het lijkt een eeuwigheid geleden. „A different era”, zoals Morris het noemt. Sinds 2012, toen City voor het eerst de Premier League won, werd de club zeven keer kampioen van Engeland. De laatste drie seizoenen ging de titel naar Oost-Manchester. Eerder deze maand won City al de FA Cup. Deze zaterdag kan de club voor het eerst de Champions League winnen. In de finale tegen Internazionale is City de gedoodverfde favoriet. Maakt City die status waar, dan wordt het na het United van Alex Ferguson (1998-1999) de tweede Engelse club die de treble wint: landstitel, FA Cup én Champions League.

Of het zaterdagavond weer feest wordt, durft Morris niet te zeggen. Twee jaar geleden ging het mis in de Champions League-finale tegen Chelsea (0-1), nadat Guardiola – niet voor het eerst in een grote finale – onverwacht enkele wijzigingen had doorgevoerd in de basisopstelling. „Hij had er té diep over nagedacht, wilde té slim zijn,” zegt Morris. „Ik hoop dat hij zijn lesje heeft geleerd.” Wat denken onze halve finalisten Antony, Ronald, Robbert en Hein? Gaan ze voor de topfavoriet City of bezwijkt de ploeg opnieuw onder de druk?

 

Oxford of Cambridge

In de aanloop naar de start van het nieuwe Formule 1-seizoen is de raceminnende wereld weinig verdeeld over de nieuwe favorietenrol van Max Verstappen. In Bahrein staat de Nederlander voorlopig echter tweede. De wereldkampioen sprak na de vrijdagtrainingen van een slechte start van de dag. Toch ging het richting het einde ook weer in de goede richting. ,,Ik moet gewoon mijn ritme weer vinden met de auto.”

Feyenoord zet Ajax op 8 punten

Of niet? Het is nu of nooit in Rotterdam. En misschien ook wel in Amsterdam, want trainer Alfred Schreuder kan zich hoogstwaarschijnlijk geen nieuwe uitglijder permitteren.

Net alsof de huidige nummer 2 AZ er niet toe doet. Net of PSV al is uitgeschakeld voor het kampioenschap. Onzin natuurlijk, maar voetballend Nederland is maar met een ding zoet: Feyenoord-Ajax.

Het lijkt of de Klassieker nog meer leeft dan eerder. In de Rotterdamse Kuip zijn netten gespannen om vooral Steven Berghuis te beschermen. Triest natuurlijk, maar de oud-aanvoerder van Feyenoord die onlangs ervoor koos de clubkleuren van Ajax te verdedigen is op social media herhaaldelijk bedreigd.

Hopelijk komt het niet tot angstige of gevaarlijke situaties aanstaande zondag in een verhitte Kuip. Hopelijk wordt het een spannende wedstrijd. Hopelijk zal de beste winnen (redactie: jaja, dat laatste is een beetje ongeloofwaardig).

 

Desalniettemin zijn we toe aan de tweede ronde RoversKO. De vraag luidt voor een plek bij de laatste 16: Wint Feyenoord de klassieker?  Antwoord ‘Ja’ – Feyenoord wint; antwoord ‘Nee’ – Ajax wint of het wordt een gelijkspel. Eens kijken hoe de kaarten zijn verdeeld in Roversland.

 

Hecht Team NL op WK handbal

Van 12 januari tot en met 29 januari wordt in Zweden en Polen het WK Handbal gespeeld. Het Nederlands mannenteam mag meedoen. Dat is bijzonder, want in 1961 werd door Oranje voor het laatst om de wereldtitel gestreden.

De RoversKO is toe aan de eerste ronde. 64 rovers zijn de koker ingegaan en door het lot aan elkaar gekoppeld. De vraag: overleeft Nederland de eerste groepsfase op het WK handbal? Een plaatst bij de beste 3 in groep F volstaat. Een overwinning op Argentinië, Noord-Macedonië of Noorwegen zou voldoende moeten zijn.

 

Wie het eerste reageert heeft eerste keuze. De ander krijgt automatisch het andere antwoord ingevuld. De deadline is 13 januari om 23:59 uur. Dat is na de eerste wedstrijd van Nederland tegen Argentinië. Durft iemand te wachten?

 

Onder leiding van de kersverse bondscoach Steffan Olsson is het overleven van de groepsfase een doel op zich. “Eenmaal geplaatst voor de hoofdronde bekijken we het per wedstrijd. Dat is misschien een saai antwoord, maar geen idee waar dit Nederlands team toe in staat is. Ik merk dat het hecht en is toegewijd, dat geeft mij in ieder geval veel energie.”

De Zweed Olsson, 58 jaar inmiddels, is in eigen land een icoon.  Hij won als international twee wereldtitels en drie zilveren olympische medailles. Als bondscoach van Zweden won hij in 2016 opnieuw olympisch zilver in Rio. Olsson maakte 852 doelpunten in 358 interlands.

 

“Toen ik begon als speler van de Zweedse ploeg, waren we niet zo goed. We hadden wel een jonge ploeg met veel ambitie. Je voelde dat het een begin was van iets moois. Dat gevoel van toen is weer terug. Nederland heeft nu ook een groep met karakter. Ik ben trots om bondscoach van deze veelbelovende ploeg te zijn.”

 

Mooie woorden. Nu eens kijken of het echt zo is. Brengt ons bij de eerste ronde RoversKO:

Overleeft TeamNL de eerste groepsfase op het WK Handbal? 

Of wel: plaatst Nederland zich voor de hoofdronde waarin 24 landen in 4 groepen gaan strijden voor een plek in de kwartfinales.

 

KO 2023 begint met 3 pijlen!

Net na de jaarwisseling wordt het serieus in Ally Palace. Het WK darts is toe aan de ontknoping. Wij wrijven Michael van Gerwen eens over zijn glimmende knijter. Hopelijk helpt het een beetje. We vragen het 3-dart gemiddelde van de wereldkampioen.

RoversKO. Wat is dat? De competitie start met een benaderingsvraag om het roverskaf van het spreekwoordelijk koren te scheiden. Dit seizoen is het WK darts de eerste te nemen hindernis. We vragen het 3 dart-gemiddelde van de wereldkampioen dat hij gooit in de finale. De 64 rovers met de beste benadering, die plaatsen zich voor de eerste ronde.

 

Vanaf dan volgen we het bekende knock-out-principe: de winnaar gaat door, de verliezer valt af.

 

Door loting worden 64 rovers aan elkaar gekoppeld. Er wordt een vraag gelanceerd met 2 mogelijke uitslagen. De rover die als eerste reageert, die heeft eerste keuze. De andere rover krijgt automatisch het andere antwoord toebedeeld. Er vallen zo 32 rovers af en er gaan 32 rovers door naar ronde 2. Daarna volgen de kwartfinales, de halve finales en ten slotte de finale.

Een typische KO-vraag is bijvoorbeeld The Boat Race in Londen, maar iedere finale leent zich in principe voor de Rovers-KO. Zolang er maar twee antwoorden mogelijk zijn. De vragen zijn niet bekend, je ontvangt een e-mail zodra a battle kan worden aangegaan. Wil je ver komen, dan is het dus zaak je mailbox in de gaten te houden. Of hopen dat je tegenstander verkeerd kiest.

Maar nu eerst de benaderingsvraag. Wat wordt het 3 dart-gemiddelde van de winnaar van de finale WK Darts? Het toernooi is inmiddels toe aan de halve finales. Er zijn dus nog 4 kanshebbers voor de wereldtitel. Een van die vier is voor ons interessant wat betreft het 3-dart gemiddelde.

 

Snel reageren hoeft deze ronde niet, iedereen kan inzenden, maar het moet wel op tijd. De deadline is op 2 januari om 23;59 uur. De eerste halve finale zal zijn gespeeld, de tweede is waarschijnlijk dan nog bezig. Op het laatste moment inzenden kan daarom misschien lonen.

Om een beetje richting te geven vind je hieronder de gegooide 3-darts gemiddelden van de vier halve finalisten dit WK.

Michael van Gerwen (3): 101,84 (ronde 2), 107,66 (ronde 3), 100,42 (ronde 4), 102,34 (kwartfinale), 108,28 (halve finale) – totaal: 104,14

Michael Smith (4): 96,62 (ronde 2), 95,36 (ronde 3), 103,25 (ronde 4), 91,63 (kwartfinale), 101,85 (halve finale) – totaal: 97,75

 

Michael Smith wint de finale. Toch wel verrassend, want onze Michael was zo lekker op dreef. Uitgerekend in de finale kwam Van Gerwen niet boven de 100. Smith noteerde een 3-dart gemiddelde van 100,87.

 

Jorn van der Bie 3,55
Fatih Kahyaoglu 40,40 Ibrahim Eljilali 98,12
Bart Govers 51,33 Leon Weltings 98,22
Sinclair Bischop 96,55 Jan Wegman 98,37
Wim van der Male 97,11 Rob de Queljoe 98,46
Joey Niemantsverdriet 97,20 Ernst van Eijk 98,72
Eric Visser 97,50 Paul Sondermeijer 98,76
Theo Jelijt 97,78 Bart van der Heijden 98,98

 

THE CUT

Marijn Nijssen 99,21 Erik Pijl 101,04
Ralph Bouwman 99,22 Bart Kraaijeveld 101,12
Nick van Bussel 99,31 Gino d’ Onorio 101,16
Jan Kueter 99,38 Robin Vollebregt 101,23
Jochem van Dijke 99,61 Michael Mastenbroek 101,31
Robbert van de Griendt 99,65 Ruud Schot 101,33
Randy van den Broek 99,73 Martin Delsman 101,34
Sebastiaan Harmsen 99,80 Roland Rijsdijk 101,34
Nico de Groot 99,95 Herman Slootweg 101,38
Bart van Pruissen 99,99 Jorrit Dijkstra 101,50
Kees Boshuijer 99,99 Bastiaan Boschker 101,51
Leon Lindenhoff 99,99 Mauring Lindenburg 101,51
Luc van der Wal 99,99 Jorn van Adrichem 101,56
Angelo Vedder 100,00 Martin Monster 101,56
Joost van Eijk 100,00 Eddy Moolenschot 101,57
Hans Schoemaker 100,01 Brian Heijkoop 101,60
Marco Willemsen 100,01 Joris Haak 101,69
Jelle Meens 100,16 Alexander Eijgenraam 101,70
Hein Tool 100,23 Willem Jan Suithoff 101,74
Mario Mansveld 100,23 Sam Christ 101,76
Leen Veldhuijzen van Zanten 100,25 Erwin Moerbeek 101,90
Antoine Schoutens 100,26 Peter van Rossem 101,95
Toby Hobbelman 100,33 Yuri Bouwman 101,99
Pascal Walgien 100,42 Henry van Wijk 102,00
Joris Laureijsen 100,50 Paul Steijger 102,08
Robbin Zuiker 100,56 Marc Hoogstrate 102,11
Rein van Leeuwen 100,58 Ivo Kloet 102,12
René Kool 100,75 Ilja Flem 102,15
Koen Scheurwater 100,76 Ronald Man in t Veld 102,34
Ton Cabaret 100,93 Antony Groen 102,37
Badr Nouhaili 100,99 Cahit In 102,50
Henk de Graaf 101,00 Jan Brehm 102,56

 

THE CUT

 

Rob Langermans 102,76 Eddy Appeldoorn 104,44
Pieter den Hartogh 102,88 Rob Lenting 104,52
Kee-Hoei Tan 103,12 Martijn Bruggeling 104,55
Ed van Bruggen 103,16 Timo Waardenburg 104,56
Johan Jansen 103,25 Olaf van der Kraaij 104,78
Jeffry Stoutjesdijk 103,42 Vincent Wiersema 104,87
Gommert Leune 103,49 Henry Blijleven 105,78
Hans van der Heijden 103,50 Alex Kroon 107,15
Karsten van der Kraaij 103,50 Bart Dorresteijn 107,77
Ronald Laureijsen 104,12 Marc den Hoed 109,63
Stephan Schilder 104,20 Juroen Koene 109,77
Marius Vrolijk 104,23 Evert-Jan Verschuren 115,14
Robin Vissers 104,35 Wilko Smit 115,80
Lucas Versantvoort 104,43 Jeroen Lenting 118,55
 
 

De Vragen

Voorrondes
1.
3-dart gemiddelde finale
100,87
Uitgeschakelde Rovers  (69)
Alex Kroon 107,15
Alex Koelhof
Bart Govers 51,33
Bart Dorresteijn 107,77
Bart van der Heijden 98,98
Christian Ecker
Ed van Bruggen 103,16
Eddy Appeldoorn 104,44
Eric Visser 97,50
Ernst van Eijk 98,72
Evert-Jan Verschuren 115,14
Fatih Kahyaoglu 40,20
Gerard van den Baard
Gert-Jan Fernhout
Gommert Leune 103,49
Hans van der Heijden 103,50
Helmer Molenaar
Henry Blijleven 105,78
Ibrahim Eljilali 98,12
Jan Wegman 98,37
Jeffry Stoutjesdijk 103,42
Jeroen Lenting 118,55
Joey Niemantsverdriet 97,20
Johan Jansen 103,25
Jorn van der Bie 3,55
Jörn te Kloeze
Juliano Alberici
Jurjen Engelsman
Juroen Koene 109,77
Karsten van der Kraaij 103,50
Kee-Hoei Tan 103,12
Kee-Seng Tan
Kenny Fiegel
Leon Weltings 98,22
Lucas Versantvoort 104,43
Marc den Hoed 109,63
Marco Sodderland
Mario Ridder
Marius Vrolijk 104,23
Mark Berbée
Mark Bruijnen
Marten Haanstra
Martijn Bruggeling 104,55
Martin Klijn
Nik Koene
Olaf van der Kraaij 104,78
Patrick Hack
Paul Sondermeijer 98,76
Pieter den Hartogh 102,88
Rob Langermans 102,76
Rob Lenting 104,52
Rob de Queljoe 98,46
Robbie van den Bos
Robert Rinkema
Robin Molenaar
Robin Vissers 104,35
Rombout Wesseling
Ronald Laureijsen 104,12
Ruben Schoon
Sinclair Bischop 96,55
Sjaak van der Linde
Stephan Schilder 104,20
Sven Meijerink
Theo Jelijt 97,78
Timo Waardenburg 104,56
Vincent Wiersema 104,87
Wilko Smit 115,80
Wim van der Male 97,11
Wouter van Dam
Finales
1.
TeamNL naar laatste 24?
Ja
Uitgeschakelde Rovers in deze 1/32-finales
Alexander Eijgenraam Nee
Angelo Vedder Nee
Antoine Schoutens Nee
Badr Nouhaili Nee
Bart Kraaijeveld Nee
Bastiaan Boschker Nee
Brian Heijkoop Nee
Erik Pijl Nee
Henry van Wijk Nee
Jan Brehm Nee
Jochem van Dijke Nee
Joost van Eijk Nee
Joris Haak Nee
Jorn van Adrichem Nee
Leon Lindenhoff Nee
Marco Willemsen Nee
Martin Delsman Nee
Mauring Lindenburg Nee
Michael Mastenbroek Nee
Nick van Bussel Nee
Nico de Groot Nee
Pascal Walgien Nee
Paul Steijger Nee
Peter van Rossem Nee
Ralph Bouwman Nee
Randy van den Broek Nee
Rein van Leeuwen Nee
Robbin Zuiker Nee
Robin Vollebregt Nee
Roland Rijsdijk Nee
Sam Christ Nee
Toby Hobbelman Nee
2.
Feyenoord wint Klassieker
Nee
Uitgeschakelde Rovers in deze zestiende finales
Cahit In Ja
Eddy Moolenschot Ja
Herman Slootweg Ja
Ilja Flem Ja
Ivo Kloet Ja
Jan Kueter Ja
Jelle Meens Ja
Jorrit Dijkstra Ja
Koen Scheurwater Ja
Marc Hoogstrate Ja
Marijn Nijssen Ja
Mario Mansveld Ja
Martin Monster Ja
René Kool Ja
Sebastiaan Harmsen Ja
Willem Jan Suithoff Ja
3.
Max wint GP Bahrein?
Ja
Uitgeschakelde Rovers in deze achtste finales
Erwin Moerbeek Nee
Gino d' Onorio Nee
Hans Schoemaker Nee
Henk de Graaf Nee
Joris Laureijsen Nee
Luc van der Wal Nee
Ton Cabaret Nee
Yuri Bouwman Nee
4.
Oxford of Cambridge
Cambridge
Uitgeschakelde Rovers in deze kwartfinales
Bart van Pruissen Oxford
Kees Boshuijer Oxford
Leen Veldhuijzen van Zanten Oxford
Ruud Schot Oxford
5.
City of Inter
Manchester City
Uitgeschakelde Rovers in deze halve finales
Antony Groen Inter
Hein Tool Inter
6.
Djokovic of Alcaraz
Alcaraz
Uitgeschakelde Rovers in deze finale
Robbert van de Griendt Djokovic
Winnaar
Ronald Man in t Veld
 
 
Gepubliceerd op 31/12/2022
Aangepast op 16/07/2023
Auteur: Roversnest