Marathon als stedentrip

 

Jörn te Kloeze loopt marathons. En niet zomaar. Hij ziet de 42 kilometer als een stedentrip. Liverpool, Valencia, Berlijn en Hamburg bezocht hij al. Aanstaande zondag Rotterdam.

Of hij in Rotterdam de Speedo in zal stappen of de Kunsthal zal bezoeken, dat is de vraag. De Haarlemse sportman is natuurlijk vaker in Rotterdam geweest. Pas geleden nog danste hij in colonne met een koptelefoon op door Katendrecht tijdens het Roversfeest.

Maar de marathon in Rotterdam trekt onze aandacht. Zijn eindtijd op de Coolsingel lijkt ons een mooie benaderingsvraag voor de Knock-out 2021/2022. Als we vragen naar zijn huidige vorm en zijn ambities is Te Kloeze voorzichtig.

“Vorige maand heb ik Berlijn gelopen in 3:39:09. Daar was ik heel tevreden mee. Dat gaat in Rotterdam niet lukken. Ik mik op 3 uur 55. Het gaat mij om de beleving, niet zo zeer om een snelle tijd.” Daarom kiest Jörn vaak een ander parcours voor de 3,5 uur trippen. “Liverpool is speciaal. Ren je over Penny Lane met Beatles melodietjes op de achtergrond. Valencia is natuurlijk ook een prachtige stad. Om te finishen over de brug tussen al die mooie gebouwen.”

Te Kloeze vindt hardlopen leuk, maar weet dat voor een echt snelle tijd veel trainen nodig is. “Dat gaat niet goed samen met het fluiten van wedstrijden”, waarmee hij een andere passie aanstipt. Jörn is scheidsrechter voetbal, zowel op het veld als in de zaal. En niet in de kelder van het amateurvoetbal. Afgelopen zaterdag was de arbiter bij Noordwijk-Rijnsburgse Boys, een heuse derby in de Tweede Divisie. Terwijl de beste voetballers uit de Bollenstreek bezig zijn met de warming-up, vertelt Te Kloeze voor onze camera over zijn liefde voor hardlopen en voetbal.

 

In de bestuurskamer heette Pieter Vink jet arbitrale kwartet welkom. De oud-scheidsrechter, vier jaar geleden floot hij zijn laatste eredivisiewedstrijd, is ieder weekend bij VV Noordwijk te vinden. “Mijn vader is hier 25 jaar voorzitter geweest, dus het kon haast niet anders dat ik na mijn carrière iets bij de club zou gaan doen.”

Een prachtige zwart-wit foto zo groot als de muur herinnert voor altijd aan de mooiste sportmiddag in Noordwijk. Op 9 april 2011 werd aartsrivaal Quick Boys uit Katwijk verslagen en promotie naar de Tweede Divisie gevierd. “Ja dat was fantastisch”, weet Vink nog goed, “11.000 toeschouwers en het beslissende doelpunt in de 118de minuut, diep in verlenging.”

Ruim 250 kinderen zijn onder politiebegeleiding naar sportpark Duinwetering gefietst om Rijnsburgse Boys aan te moedigen. Terwijl geel Bengaals vuurwerk van buiten de omheining sportpark van VV Noordwijk op waait blijft Te Kloeze stoïcijns. “Nee, ik ben niet zenuwachtig. Gezonde spanning!” glundert de wiskundeleraar uit Haarlem.

Noordwijk won de wedstrijd met 2-0. Leuk voor Pieter Vink, maar wij zijn vooral geïnteresseerd in de tijd in Rotterdam van Jörn te Kloeze. Hij zegt zelf dus 3:55:00. Kunnen we hem geloven dat hij niet alles geeft als de ambiance goed is en de hardloopschoenen lekker aanvoelen?

 

Gepubliceerd op 20/10/2021
Aangepast op 28/10/2021
Auteur: Roversnest