Martin Fourcade en Magdalena Neuner in bloedvorm

Martin Fourcade en Magdalena Neuner in bloedvorm
 

Afgelopen dinsdag is in Ruhpolding het WK Biatlon van start gegaan. Martin Fourcade en Magdalena Neuner pakten de eerste gouden medailles. De massastart, volgende week zondag gepland, is voor de Glazen Bol pas interessant. Er maken 33 rovers kans op 20 punten…

Afgelopen dinsdag is in het Zuid-Duitse Ruhpolding het WK Biatlon van start gegaan. Noorwegen greep het eerste goud op het onderdeel gemengde aflossing, Duitsland pakte zilver, de derde plaats was voor Rusland. Gisteren wonnen Magdalena Neuner en Martin Fourcade de eerste individuele gouden medailles op het onderdeel Sprint. Het is natuurlijk niet meer dan het begin, een eerste vingeroefening, van een toernooi dat bijna 2 weken zal duren, maar wel een indicatie. Er zijn in totaal 11 gouden medailles te winnen. De massastart, het sluitstuk in Beieren en volgende week zondag gepland, is voor de Glazen Bol pas interessant. Welke biatleet glijdt het makkelijkste over de sneeuw en heeft de ademhaling tijdens het schieten het beste onder controle? Wie wint goud op dit onderdeel bij de heren en bij de dames?

23 rovers lieten het WK Biatlon schieten, het grootste aantal niet-inzenders dit seizoen. Opmerkelijk, want de combinatie winnaar bij de heren en winnares bij de dames levert regelmatig veel punten op. Andreas Birnbacher en Darya Domracheva zijn favoriet bij de rovers. Het tweetal werd 10x voorspeld, bij winst voor beiden is de beloning 2 punten. Koploper Patrick Peeters is een van die 10. Runner up Gjalt Gaastra rekent op Noors succes. Hij heeft Emil-Hegle Svendsen en Tora Berger gekozen, goed voor 6,7 punten! Maar liefst 33 rovers (!!!) maken kans op 20 punten. Op basis van de wereldbeker dit seizoen heeft vooral rover Sander Tetteroo een jaloersmakende keuze gemaakt. Goud voor de combi Birnbacher/Henkel levert ‘De Tet’ de maximale score op. Maar er zijn meer opmerkelijk hoge beloningen voor niet onrealistische keuzes. Zie de opvallendste 20-punters op een rij met tussenhaakjes de klassering in de wereldbeker van dit moment: Leen van Veldhuijzen van Zanten (M.Fourcade (3)/Henkel (2)), Martin Munter (M.Fourcade (3)/Berger (3)), Wouter van Dam (M.Fourcade (3)/Kuzmina (8)), Kees Boshuijer (Birnbacher (1)/Berger (3)) en George Stroomberg (Svendsen (2)/Makarainen (11)).

Op de eerste zaterdag werd er voor de eerste individuele medailles gestreden op het onderdeel ‘Sprint’. Doorgaans een betrouwbare graadmeter welke atleten het beste schieten en over de beste basissnelheid beschikken. Bij de heren won Martin Fourcade goud. De Fransman hield ondanks twee schietfouten 15 secondes voorsprong op de Noor Svendsen. Bij de dames maakte Magdalena Neuner (foto, wat een stuk of niet?) geen enkele fout bij het schieten. Voor de tweevoudig Olympisch kampioene betekende het de elfde wereldtitel in haar indrukwekkende loopbaan. De Wit-Russische Darya Domracheva pakte zilver, Vita Semerenko haalde brons op. Onze landgenote Chardine Sloot, vorige week nog wereldkampioene bij de junioren, werd teleurstellend 114de. Een ding is zeker: Magdalena Neuner en Martin Fourcade zijn in bloedvorm. Je zult ze allebei maar hebben!

Gepubliceerd op 03/03/2012
Aangepast op 03/03/2012
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
11 maart 2012 om 21:45:38
Martin Munter heeft ze te pakken. De volle 20 punten!

Martin Fourcade greep de titel bij de heren, het was de derde gouden medaille voor de Fransman. Hij maakte slechts 1 schietfout en bleef de Zweden Ferry en Lindstrom een handvol seconden voor. De Duitser Andreas Birnbacher werd vierde.

Tora Berger had eerder op de dag de winst gegrepen bij de vrouwen. Brunet en Makarainen completeerden het podium. Alle drie de dames schoten 1x mis. Magdalena Neuner had haar vizier duidelijk minder scherp staan. Maar liefst 6x moest de schone Duitse een strafronde lopen. Neuner werd uiteindelijk 11de.

Ongetwijfeld tot grote vreugde van rover Martin Munter. Hij was de enige die de combi Fourcade/Berger had ingezonden en is daarom beloond met de maximale bonus.

Munter is gelijk van de hatelijk 0 bevrijd en steeg met stip van plaats 89 naar plek 3 in de tussenstand.

Na 17 van de 50 vragen is al 3x 20 punten uitgekeerd, een record! En er liggen er nog in het verschiet. Bas Dost als topscorer in de Eredivisie en Real Madrid/Zaragoza als kampioen/nummer laatst in de Primera Division zijn bijvoorbeeld in de maak.

En dan gaat volgende week het wielerseizoen ook nog echt van start. Wielrennen is op zeker 20-punten-gevaarlijk. Game on!