NHL doet weer dwars

NHL doet weer dwars
 

De XXIV Olympische Winterspelen staan voor de deur. Wij tellen af naar 4 februari en stellen iedere dag een vraag aan jullie voor. Vandaag The Miracle on Ice!

Face off! Bodycheck!

De ijshockeyers uit de NHL zullen niet meedoen aan de Winterspelen in Peking. De sterkste ijshockeycompetitie ter wereld weigert spelers af te staan omdat het speelschema in de eigen competitie vanwege corona is verstoord. Er moeten dit seizoen nog meer dan 50 wedstrijden worden ingehaald.

Sidney Crosby, speler van de Pittsburgh Penguins, won goud met Canada op de Winterspelen in 2010 en 2014. Hij was er in Pyeongchang 2018 niet bij door een verbod. All time rugnummer 87 gaan we nu dus ook in Peking missen.

Crosby reageert teleurgesteld nu hij de Spelen wederom mist: “Ik vind het spijtig, ook voor de jongens die nu weer niet mee mogen doen. Het is namelijk niet iets wat elk jaar terugkomt. Dit zijn ervaringen die maar sporadisch voorbij komen en je nooit meer vergeet.”

Rod Brind’Amour, coach van Carolina Hurricanes, snapt de beslissing van de NHL juist wel. Hij verwacht dat de corona-maatregelen in Peking erg streng zullen zijn. “Ik vind het een slimme zet. Straks kom je daar nog vast te zitten. En dan?”

Zonder de NHL sterren gaat de glans van een medaille er natuurlijk wel een beetje af. Canada en Team USA ondergaan uiteraard de grootste aderlating, maar ook landen als Duitsland, Finland, Rusland, Tsjechië en Zweden moeten sterspelers missen in Peking. Iets voor ons rovers om rekening te houden.

Of is er misschien een tweede ‘Miracle on Ice’ mogelijk? Weten jullie nog Lace Placid 1980? De college-spelers van Team USA wonnen goud. De overwinning toen op de onverslaanbaar geachte Sovjet-Unie wordt nog altijd gezien als de grootste Amerikaanse teamprestatie ooit.

 

Bij elke van de 10 vragen hebben we een legende gevonden, wat opvallende feitjes verzameld en geven we Nederlands hoop.

Morgen Curling, jawel!

 

IJshockey

Sinds: 1920 Antwerpen (Zomerspelen)

 

Legende: The Miracle on Ice

USA-CCCP 4-3, Olympische Spelen Lake Placid 20 februari 1980. De gouden medaille van de Verenigde Staten wordt nog altijd gezien als de grootste team prestatie in de Amerikaanse sportgeschiedenis.

Amerikaans president Jimmy Carter had in de week voorafgaand een boycot uitgesproken over de Zomerspelen die in Moskou hetzelfde jaar 1980 werden georganiseerd. Met de boycot wilde Amerika de Russen straffen voor de invasie van het Sovjet-leger in Afghanistan. De koude oorlog, de underdogpositie en het uiteindelijke score-verloop maakten de overwinning van Team USA legendarisch.

En het was niet eens de finale. Er werd in Lake Placid geen halve finale en finale gespeeld, maar een zogenaamde medal-round. Zweden, Finland, Sovjet-Unie en de Verenigde Staten hadden zich voor die finaleronde gekwalificeerd. De gouden medaille werd pas na winst tegen Finland veilig gesteld. De Sovjet-Unie pakte zilver na een 9-2 (!) overwinning tegen Zweden.

De ijshockeyspelers uitkomend in de professionele NHL mochten niet aan de Olympische Spelen meedoen. Toentertijd waren alleen amateursporters, hobbyisten, welkom. Team USA bestond daarom louter uit college-spelers die op de drempel van een professionele carrière in de NHL stonden. De gemiddelde leeftijd van het Amerikaanse team was jonger dan 21 jaar.

Het team van de Sovjet-Unie was daarentegen gepokt en gemazeld. Sinds Squaw Valley 1960, waar de Sovjets brons hadden gewonnen, was de track-record indrukwekkend (27x winst, 1x gelijk, 1x verloren). De rode brigade hadden 4x goud op rij gewonnen: Innsbruck 1964, Grenoble 1968, Sapporo 1972 en Innsbruck 1976. Het was niet de vraag of de Russen in Lake Placid Olympisch kampioen zouden worden maar met welke cijfers.

Sterspelers als Valeri Kharlamov, Viacheslav Fetisov, Vladimir Krutov en Sergei Makarov (foto boven) waren heer en meester op het ijs. De beste goalie ter wereld Vladislav Tretiak als slot op de deur. Onder het militair bewind van coach Viktor Tikhonov was er geen beginnen aan. 29 wedstrijden, doelsaldo 174 voor en 44 tegen. Veel succes!

En toen, 10 minuten voor tijd, scoorde Mike Euruzione de 4-3 achter reserve goalie Vladimir Myshkin. Na de eerste periode (2-2) had Tikhonov in een boze bui zijn eerste keeper van het ijs gehaald. Tot aan vandaag nog steeds onduidelijk waarom. Tikhonov heeft spijt en noemt de beslissing de grootste blunder ooit gemaakt. Bijzonder detail: de Sovjet-spelers weigerden de zilveren medailles in te klaren om mee naar Rusland te nemen.

Team USA had de laatste minuten met zeer fysiek hockey stand gehouden. “11 seconds, you’ve got 10 seconds, the countdown going on right now! Morrow, up to Silk. Five seconds left in the game. Do you believe in miracles? YES!” The Miracle on Ice!

 

Opvallend: Chinezen toch welkom

China is nummer 32 van de ijshockey wereldranglijst en mag als gastland deelnemen aan de komende Olympische Spelen. Dat het gastland mag deelnemen is gebruikelijk, maar was lang onzeker. De internationale ijshockeybond wilde lange tijd de Chinese hockeyers weren vanwege ‘onvoldoende niveau’.

Nooit eerder waren de Chinese mannen van de partij op de Spelen en ook nu zouden ze op eigen kracht niet in de buurt komen van een ticket. De vrees bestaat dan ook dat het in de groepsfase tot beschamende optredens leidt tegen grootmachten als de Verenigde Staten en Canada.

“Een team met 15-0 zien verliezen is voor niemand goed: niet voor China, niet voor het ijshockey”, zei Luc Tardif, voorzitter van de IIHF, eerder dit jaar. Na een driedaags congres van de bond heeft hij nu laten weten dat de deelname van de Chinezen niet meer in gevaar is.

Het is de vraag of dit een wijs besluit is. Enige angst voor gênante uitslagen lijkt niet onterecht. Arme Chinese keeper!

 

Hoop: Eigenlijk niet

Oranje heeft 1x mee mogen doen aan de Olympische Spelen: Lake Placid 1980. En dat was geen pretje. Dubbele cijfers tegen Canada (1-10), Sovjet Unie (4-17), Finland (3-10). Gelijkspel tegen Japan en 5-3 winst tegen Polen.

Tijdens het OKT voor de komende Spelen in Peking was Polen met 8-0 te sterk. Ook de wedstrijden tegen Kazachstan (1-7) en Oekraïne (0-3) gingen kansloos verloren. Kwalificatie voor het Olympisch kwalificatietoernooi werd zo niet gehaald. Nee, er is ook geen klein lichtpuntje te melden. Olympische Spelen zitten er voorlopig niet in voor Nederland.

Pyeongchang 2018

World Rankings

WK 2021

Spelers NHL niet naar Spelen

 

Gepubliceerd op 01/02/2022
Aangepast op 02/02/2022
Auteur: Roversnest