Op zoek naar Bobby Fischer

Op zoek naar Bobby Fischer
 

Na het zeilen, darts en schansspringen is het tijd voor een koninklijk spel. Lees verder…

Na het zeilen, darts en schansspringen is het tijd voor een koninklijk spel. Een spel dat duizenden jaren oud is en zijn oorsprong kent in de vroegste geschiedenis. De oudste herkenbare versie van dit strategische spel stamt waarschijnlijk uit het zesde eeuwse Oost-Perzië, nu Noord-India, en staat bekend als chaturanga, maar er zijn aanwijzingen dat dit spel gebaseerd is op een nog oudere variant voor vier personen die elk aan een zijde van het bord zaten. Verschillende versies van chaturanga verspreidden zich oostwaarts naar China en Japan en westwaarts naar de Arabische wereld om via Italië en Spanje uiteindelijk tijdens de 11e eeuw in heel Europa door te dringen. Het is spel voor dromers en autisten. Speelt zich af in een fantasievolle wereld. Op een mysterieuze plek met ontelbare mogelijke aanvalsgolven en verdedigingslinies. Achter elke optie kan bedrog zitten, achter elke illusie kan de waarheid liggen. Paranoïde ligt op de loer, zonder een getuige om het te ontkrachten. Play chess. Deadline 13 januari.

Gepubliceerd op 08/01/2012
Aangepast op 08/01/2012
Auteur: Roversnest
 
 
Robbie van den Bos
29 januari 2012 om 23:28:51
Aronian speelde op zeker in de laatste wedstrijd van het TATA Steel Tournament. De saaie remise leverde hem de winst op van het prestigieuze schaaktoernooi. Patrick Peeters speelde ook op zeker en ging voor deze favoriet. Het leverde hem 1,2 punt op en de nieuwe koppositie in de strijd om de Glazen Bol. Bijna stilletjes, alsof Feyenoord niet van Ajax heeft gewonnen, voor het eerst in zes jaar.

Namens het Roversnest,
Rob Lenting
24 januari 2012 om 20:51:55
Aronian favoriet na verlies Carlsen

Volkskrant, 24 januari 2012

WIJK AAN ZEE - Levon Aronian heeft vanavond in de negende ronde van het schaaktoernooi in Wijk aan Zee een grote stap gezet in de richting van de eindzege. De Armeense grootmeester, nummer 2 op de wereldranglijst, won zelf met wit van de Italiaan Fabiano Caruana en profiteerde volop van een zeldzame nederlaag van zijn rivaal Magnus Carlsen.

De Noor, die met 2835 kan bogen op de hoogste mondiale Elo-rating, ging verrassend onderuit tegen Sergej Karjakin. Zijn witte stelling werd al vroeg ongemakkelijk. Carlsen probeerde heel lang een ontsnappingsroute te vinden naar remise maar slaagde niet. De Rus had zijn opmerkelijke prooi goed vast en liet niet meer los. Dat erkende zijn befaamde opponent zelf ook na 60 zetten.

Anish Giri verloor eveneens, van Vassili Ivantsjoek. De Oekraïner verkreeg met wit serieus voordeel. De 17-jarige Nederlands kampioen uit Rijswijk leek zich even te kunnen redden maar koos een verkeerde voortzetting. Na 57 zetten gaf hij op.

Loek van Wely kwam voor de negende keer op rij remise overeen, dinsdag tegen Boris Gelfand.
Rob Lenting
17 januari 2012 om 08:37:15
In de derde ronde van het Tata Steel Chess te Wijk aan Zee heeft Magnus Carlsen zijn visitekaartje afgegeven. In een 7 uur durende schaakmarathon zegevierde de Deen over de nummer 2 van de wereld Levon Aronian.

Toch was de pas 21-jarige Noorse grootmeester niet tevreden. -Ik had het veel eerder af moeten maken- mopperde hij na afloop tegen over de verzamelde pers. Met 2,5 punt uit 3 gaat Carlsen nu alleen aan kop, Aronian volgt op een half punt.

In Wijk aan Zee spelen 14 schakers een halve competitie. Na 13 speelrondes is hopelijk de winnaar bekend. Carlsen, de nummer 1 van de wereldranglijst, levert in de strijd om de Glazen Bol natuurlijk niet veel op.

De stand na de 3de ronde:
1. Carlsen 2,5 pnt
2-4. Aronian, Caruana en Radjabov 2 pnt
5-9. Giri, Ivantjoek, Kamsky, Topalov en Van Wely 1,5 pnt