Oranje boven, Oranje onder en uit je oren!

Oranje boven, Oranje onder en uit je oren!
 

Nog 4 nachten slapen en dan mogen we weer los. Na een lange winterslaap zijn er eindelijk weer punten te pakken. En wat voor punten? Sochi is de komende maand het middelpunt van de sportwereld: vandaag het schaatsen!

Nog 4 nachten slapen en dan mogen we weer los. Na een lange winterslaap zijn er eindelijk weer punten te pakken. Aanstaande vrijdag worden de 12de Olympische Winterspelen geopend en de Russische president Poetin heeft kosten nog moeite gespaard om een wit-rood-blauw visitekaartje af te leveren. Of we nu willen of niet, van thee drinken houden of een glaasje Tia Maria: Sochi is de komende maand het middelpunt van de sportwereld. Sterker nog: al houd je niet van sport, maar van kunstuur, boeken lezen, Tsjaikovski of een meer met zwanen, vanaf komend weekend brandt het Olympisch vuur in iedere huiskamer.

Vanaf vandaag is er op onze website iedere dag aandacht voor sporten die er toe doen in de jacht op de Glazen Bol. Een tiental hersenkrakers waar een beetje gerespecteerde rover zijn vingers van beide handen aflikt. Lubberend en hinnikend van genot met de slijmdraden aan de kin zal hij vertrouwen hebben in zijn lijstje winnaars. Van kunstrijden tot zo snel mogelijk van de helling af op ski’s of snorbaard, van biatlon tot ijshockey met tussendoor een vleugje curling. Vandaag aandacht voor het glijden op ijs, het trappen van bochten, de enige sport waar Nederland altijd goed in is: schaatsen!

Oranje boven, Oranje onder, Oranje uit je oren. De fanfare trekt polonaise door de kille ijshal van Sochi. Bier in de linkerhand, een stok met daarop een pluche bolletje in de andere om op de grote trom te slaan. Niet veel verder wordt met schel kletterend ijzer van twee gedeukte bekkens het ritme van de voorste kracht bij gezet. “Lalaaaalalala lalalala lalalalalaaaaah”, galmt het van de tribunes. Een zamboni trekt een nat glimmend waterspoor over het ijs. Iedereen die dit leest weet wat een zamboni is. Of niet? Dat is op zich al erg genoeg. Schaatsen! Onze volksport! Zeker in de winter. Niemand in de wereld, een paar Noren uitgezonderd, snapt er iets van wat wij met zijn allen zo leuk vinden. “Waarom kijken jullie ruim 7 minuten naar twee lelijke vrouwen die 5 kilometer lang rondjes rijden?” vroeg een Amerikaan mij jaren geleden eens naar de vreemde Hollandse manier van sport beleving. Even in de context geplaatst: de tegelzetter uit New Jersey had zich kort daarvoor openlijk verbaasd over een schare Nederlandse voetbalfans. Het was aan de rand van Central Park, lunchtijd, het Nederlands elftal speelde die middag de halve finale van het WK 1998 tegen Brazilie (red: 1-1, 1-1 na verlenging, 2-4 na strafschoppen). “Voetbal is een sport voor mietjes”, was de mening van de Amerikaan. “Yvonne van Gennip is niet lelijk”, counterde ik, “en wij zijn veel beter in voetbal en schaatsen dan jullie!” Nog voor hij over Eric Heiden kon beginnen, had ik hem vriendelijk gedag gezwaaid.

De Amerikaan had natuurlijk wel een beetje gelijk. Rondjes schaatsen is niet zo spannend en de uitslag is ook nog voorspelbaar als Sven Kramer meedoet. Toch staat schaatsen prominent op de Roverskalender. En terecht, want soms is Oranje victorie toch kippeveltrekkend? Okay, we hebben wel een beetje naar de Amerikanen geluisterd en dit keer Sven Kramer gedist, maar er is genoeg moois. We hebben gekozen voor de snellere nummers: de 500 en de 1500 meter. Waarom? Bij de kortste sprintafstand is het deelnemersveld het meest internationaal getint en op de schaatsmijl is het zo lekker om te zien hoe er de laatste meters de beentjes vollopen met melkzuur. En Irene Wüst gaat op zeker winnen, dat is uiteindelijk ook wel fijn. Maar voor de andere schaatsvragen is het behoorlijk koffiedikkijken hoor! Zo maar kans op een 20-punter. En daar houden wij rovers van. In ieder geval 1x Oranje boven, maar misschien wel 3 of 4x proost!

In tegenstelling tot het vaak saaie langebaanschaatsen is de Short Track spectaculair. De rondjes zijn kleiner, de bochten krapper en er komen meerdere schaatsers tegelijk in de baan. Je mag elkaar zelfs een beetje duwen. Af en toe, niet te vaak en als de jury niet kijkt. Short Track staat voor het eerst op onze kalender. We zijn erg benieuwd. Bij deze vraag alleen aandacht voor de mannen. Eerlijk gezegd: toen de vragen werden geselecteerd, had het Roversnest nog nooit van gehoord. En dat is jammer, want goedemorgen, wat een kanjer is dat! Geen mooie prater en geen geile snoet, dus wederom koren op de molen van de tegelzetter uit New Jersey, maar ze gaat misschien wel geschiedenis schrijven.

Zal ze de eerste Nederlandse sporter worden die een medaille wint in twee verschillende sporten? Dat zou echt knap zijn. Maar helaas geen vraag over de toekomstige sportvrouw van 2014. Wel een andere: welke man wint de 500 meter Short Track (en wordt niet gediskwalificeerd als hij zijn vreugde viert met een schoppende schaatsbeweging of twee ferm in de lucht gestoken middelvingers)? Nog vier nachten heren rovers. Nog maar vier nachten!

Gepubliceerd op 04/02/2014
Aangepast op 04/02/2014
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
22 februari 2014 om 19:05:04
NOS.nl, Zaterdag, 15 februari 2014 16:53

Brodka: dit is ongelooflijk!

Zbigniew Brodka pakte verrassend de olympische titel op de 1.500 meter. De Pool bleef Koen Verweij slechts 0,003 seconden voor. Hij kon het na afloop maar moeilijk bevatten.

-Dit is ongelooflijk. Ik vond het alleen al mooi om Shani Davis in een direct duel te kloppen-, aldus Brodka. Verweij kwam na hem in actie en dus moest hij afwachten of zijn tijd voldoende was voor goud.

-Ik was erg nerveus tijdens de race van Verweij. Ik wist niet dat ik goud had na zijn finish. Op het scorebord was de tijd nog gelijk. Toen ik zag dat ik sneller had gereden, was er ongeloof.-

De uitermate spannende race zal rover Hugo Brants mogelijk nog lang bijblijven. De Utrechter had als enige de Pool voorspeld als winnaar op de schaatsmijl. Een mooie 20-punter lag voor het oprapen, daarvoor moest alleen de onverslaanbaar geachte Ireen Wust een dag later de 1500m bij de dames winnen.

En zo geschiedde niet. Jorien ter Mors verraste met een ongekend sterke race en pakte het goud. Ireen Wust moest genoegen nemen met zilver, rover Brants met troostende woorden en een nominatie voor de netniet-rover. Geen punten!
Rob Lenting
16 februari 2014 om 19:21:09
Maandag, 10 februari 2014 17:10, NOS.nl


Michel Mulder en Shang-Hwa Lee sprinten naar goud!

Michel Mulder heeft in Sochi uniek goud veroverd op de 500 meter. Op het ijs van de Adler Arena versloeg hij landgenoot Jan Smeekens met slechts twaalfduizendste seconde verschil. Het is voor het eerst in de olympische geschiedenis dat een Nederlander goud pakt op de kortste sprintafstand.

Er was verwarring in het stadion, omdat eerst werd gemeld dat Smeekens goud had veroverd. De tijden werden hersteld, waarna niet Smeekens, maar Michel Mulder de armen in de lucht kon gooien. Mulders tweelingbroer Ronald pakte brons en kleurde zo het gehele podium oranje.

Omdat bij de dames Shang-Hwa Lee haar favorietenrol met verve waar maakten, was de beloning minimaal. 18 rovers pakten 1,1 punten. Onder hen de leider in de Glazen Bol Wouter van Dam die stiekem puntjes aan het verzamelen is geslagen.

Jan Smeekens miste het goud dus met een minimaal verschil. Rovers Eric Schunselaar, Pieter Schaap en Rob Rodenburg hadden het waarschijnlijk liever anders gezien. Goud voor Jan had het drietal 6,7 punten opgeleverd in de jacht op de Glazen Bol.

Michiel Oosterhoff
5 februari 2014 om 12:04:54
Wederom en stukkie schrijven waar ik uitermate blij van wor. Gaat zo door! Een glimlach op mijn gezicht van deze compacte beelden. Zamboni !