Puur wiskunde: een goed genomen penalty zit altijd

Puur wiskunde: een goed genomen penalty zit altijd
 

Knikkende knieën, opgeblazen ingewanden en bonkende hartslag. De bal blijft maar moeilijk liggen op de witte strafschopstip. Het is maar elf meter, toch gaat het vaak mis. Welke doelman is de eerste penalty-killer?

Een voetbal ligt op de penalty-stip. Ergens ter wereld, op een schoolplein in Bristol, tussen de golfplaten in de favela’s van Rio of op een zanderig dorpsplein niet ver van Kinshasa. Het brutaalste jongetje uit de buurt schreeuwt “ik neem hem, ik neem hem!” Hij duwt zijn kameraadjes opzij en legt de bal net even anders. Nog een hele klus, want de bal is al een tijdje niet rond meer. Wat is dat nou? Zijn handen trillen, dat is voor het eerst. “Hij moet er wel in”, bijt zijn grote broer hem ook nog toe. Een zweetdruppel glijdt achter zijn oor langs de ruggengraat naar beneden zijn sportbroek binnen. Daar had het kleine mannetje nog niet bij stil gestaan. Hebberig had hij de bal opgeëist, zonder bij na te denken, maar nu kijken alle ogen uit zijn kleine wereld naar zijn voeten. De hartslag bonkt in zijn hoofd, vitale organen schreeuwen om zuurstof. Als een hossende heipaal golft het bloed door de halsslagader naar het zenuwcentrum direct onder zijn kroeskop. De zon brandt heviger dan ooit, het geluid van het stadsleven verderop verstomd, zijn oren suizen. De Engelse triphopband Massive Attack laat in het nummer Teardrop exact horen hoe.

Een goed genomen penalty zit altijd, de bal is voor iedere keeper onhoudbaar. Reken maar mee. De strafschop wordt genomen van elf meters, of beter geteld 12 yards. De afstand van de strafschopstip naar de bovenhoek van het doel is dus bijna 12 meter (breedte doel is 7.32 meter, hoogte 2.44 meter, twee maal stelling van Pythagoras, afstand van stip tot de kruising is 11,84 meter). Ronald Koeman trapte ballen met een snelheid van boven de 150 km/uur. In minder dan 0,3 seconde ligt de bal dan in het net. De Olympisch kampioen op de 100 meter heeft al een derde van een seconde nodig om in de hoek van het doel te komen. Tel daarbij een minimale reactiesnelheid en een doelman is zelfs te laat bij een strafschop genomen op halve snelheid. De penalty-nemer staat dus oog in oog met een doelman die niet verliezen kan. Een penalty is altijd raak. Wiskundig gezien dan.

Vaak is het anders. Onder druk telt wiskunde niet. Een oudere broer op een Afrikaans zandveld accepteert geen misser, het mooiste meisje uit de buurt kijkt alleen naar de winnaar en de 88.460 dolenthousiaste Suid-Afrikaner op de tribunes in Johannesburg verwachten in de openingswedstrijd doelpunten. Zeker als de bal op de penalty-stip is gelegd. De Glazen Bol vraagt wanneer de wiskunde in Zuid-Afrika geen gelijk krijgt: ‘Welke keeper ziet als eerste een strafschop mis gaan?’ Veel statistieken over de beste penalty-killers zijn niet te vinden. Ju Kwang Min komt boven drijven wanneer ‘penalty stopper’ wordt gegoogled. De amper 20 jarige Noord-Koreaan is een groot talent, maar kennelijk nog te jong voor een plaats in de hoofdmacht. Het is misschien wel een goed idee om de doelman van een op voorhand zwakker land te kiezen. Noord-Korea, Nieuw-Zeeland of Honduras krijgen ongetwijfeld eerder een strafschop tegen dan één van de toplanden. Meer kans op missers dus. Of wordt de eerste strafschop pas gemist tijdens de zogenaamde PSO (penalty-shoot-out) na een gelijk spel in de knock-out fase? Er zal dan zeker een speler missen en een doelman juichen. Welke doelman zal dat zijn? Een moeilijke vraag, een interessante opgave waar ook Unibet geen antwoord op weet. Het goede antwoord is ongetwijfeld veel punten waard. Succes.

Gepubliceerd op 06/06/2010
Aangepast op 06/06/2010
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
17 juni 2010 om 11:57:20
De tweede penalty van het toernooi gisteravond in de wedstrijd Zuid Afrika-Uruguay. Tegen het gastland, ik weet niet of de FIFA daar gelukkig mee is. Busacca had niet hoeven fluiten, was hij mee weggekomen. Nu misschien niet, de commerciele belangen zijn enorm en Bafana Bafana is zo goed als uitgeschakeld. Je zal Busacca maar hebben als scheidsrechter voor de finale.

De penalty. Ilja Flem met doelman Khune even op scherp, maar de arme keeper kreeg ook nog een rode kaart. Totaal onnodig, Suarez had zonder de overtreding nooit kunnen scoren, dus geen scoringskans ontnomen.

Maar goed, je zal Busacca maar hebben. Tweede keeper komt van de reservebank, Jeroen Lenting in eens in alle staten. Moneeb Josephs zat er met de vingertoppen bij, maar de strafschop van Forlan was onhoudbaar. Kleine Lent mocht een paar seconden hopen op 20 punten. Waren legendarische punten geweest. Op naar de derde strafschop. Je kent de statistieken, de vierde gaat mis...
Rob Lenting
14 juni 2010 om 09:58:36
De eerste strafschop op het WK is gegeven. Na een oliedomme handsbal van Zdravko Kuzmanovic kon de Argentijnse scheidsrechter Hector Baldazzi niets anders dan naar de stip wijzen.

De Servische doelman Vladimir Stojovic spuugde in zijn handschoenen, tervergeefs, Asamoah Gyan knalde de bal tegen de touwen.

Jammer voor Gijs Boersma, het hadden zo maar 20 punten kunnen zijn.
Rob Lenting
13 juni 2010 om 10:04:01
Nog niet veel keepers met rugnummer 1 in de goal gezien tot nu toe. De doelmannen van Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Griekenland, Argentinie en Engeland zijn het WK niet met de op voorhand eerste keuze gestart.

Vooral de Engelse bondscoach heeft veel rovers doen blozen. Vijf rovers hebben David James, stond hij gister maar onder de lat zullen de Britten denken.

Interessant lijstje doelmannen. Even doorheen gescrold, maarliefst negen maal werd niet de absolute nummer 1 gekozen, de Sander Boschker van Nederland. Zo desperaat op zoek naar 20 punten.

Er is nog geen strafschop gegeven, in de voorgaande toernooien ging ruim 75% van de penalty's in de touwen, nog even wachten dus.