Sneeuwhappen voor snelheidsmaniakken

Sneeuwhappen voor snelheidsmaniakken
 

Van ondereeeeeeen! Daar gaat weer een Pakistaan die voor het eerst in zijn leven sneeuw ziet. Of een Boliviaan met koudevrees. Geen klassieke skilanden, maar wél goed voor het Olympische gedachtegoed. Slalommen maar!

Van ondereeeeeeen! Daar gaat weer een Pakistaan die voor het eerst in zijn leven sneeuw ziet. Of een Boliviaan met koudevrees die door het Olympisch comité van het Zuid-Amerikaanse land op weg is gestuurd om de eeuwige Olympische roem voor zijn land te gaan halen. Skiën heeft hij nooit gedaan, maar om een paar paaltjes laveren kan toch niet zo moeilijk zijn? De slalom levert als vanouds een bont gezelschap op met verrassende nationaliteiten. De internationale skifederatie heeft in Sochi weer een plekje ingeruimd voor Chilenen, Israëli, Brazilianen en Argentijnen. Geen klassieke skilanden, maar wél goed voor het Olympische gedachtegoed. Slalommen maar!

Je moet er toch niet aan denken dat die tropische verrassingen zich in de afdaling naar beneden storten. 130 per uur is een beetje hard als je het voor het eerst doet! Gelukkig heeft de organisatie alle mensen met minder dan drie jaar ervaring op de startlijst voor de slalom gezet en zijn de echte snelheidsduivels voornamelijk afkomstig uit gerenommeerde wintersportlanden. In Sochi gaat de plaatselijke Harakiri open. Daar waar jij en ik angstig bevend over het randje van de inktzwarte helling naar het veilige dorpje in de verte turen, rammen deze helden op lange latten de poortjes naar het goud opzij met een witte waas voor hun vurige ogen. Denkend aan goud verdwijnt ieder gevoel voor risico. Prachtige sport. En gelukkig die netten!

Dan de snowboarders. Ook geen mietjes hoor! Met z’n vieren, vijven of zessen de baan in. Een baan met hindernissen, achterlijke bochten naar links en naar rechtsen sprongen die soms letterlijk zijn. De cross is met afstand de meest spectaculaire discipline in de snowboardsport en het draait om snelheid, behendigheid en lef. En de beste wint zeker niet altijd! Vier jaar geleden zagen we Ze kon het als échte liefhebber niet laten om een mooie sprong te maken. Op de laatste heuvel. Dag goud, hallo zilver! Benieuwd hoe de mannen dat in Rusland aan zullen pakken…

Gepubliceerd op 06/02/2014
Aangepast op 06/02/2014
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
22 februari 2014 om 18:56:27
NOS.nl, vrijdag, 21 februari 2014 18:40

Shiffrin grijpt goud op de slalom

Skiester Mikaela Shiffrin heeft in Sotsji de olympische titel op de slalom in de wacht gesleept. De pas 18-jarige Amerikaanse was na twee manches 0,53 sneller dan de Oostenrijkse Marlies Schild, die het zilver pakte. Het brons ging naar Schilds landgenote Kathrin Zettel.

Shiffrin legde de basis voor haar zege in de eerste run. Daarin was ze veruit het snelst. Slechts drie skiesters gaven minder dan een seconde toe. In de tweede run had de Amerikaanse genoeg aan de zesde tijd.

Marlies Schild had op de papperige sneeuw de zesde tijd laten noteren in de eerste run. De 32-jarige Oostenrijkse, die in 2006 (zilver en brons) en in 2010 (zilver) ook al een medaille greep, was echter supersnel in de tweede run en mocht lang hopen op de titel.

Voor tweevoudig Glazenbol-winnaar Michiel Oosterhoff werd het zo een spannende middag. Na de winst van Tina Maze in de afdaling eerder vorige week mocht Oosterhoff lang hopen op 20 punten. Schild kwam net te kort. De 5 punten gingen zo naar Robbie van den Bos, Gert-Jan Fernhout, Machiel Smit en Tim van Dijk.
Rob Lenting
22 februari 2014 om 18:48:21
De Fransman Pierre Vaultier heeft dinsdag op de Olympische Spelen in Sotsji goud gewonnen op de snowboardcross. In de finale was hij sneller dan de Rus Nikolaj Oljoenin en de Amerikaan Alex Deibold, die respectievelijk zilver en brons wonnen. Voor Frankrijk is het de derde gouden medaille deze Spelen.

Eerder op de dag werd de halve finale ontsierd door een harde crash van Omar Visintin. De Italiaan werd even behandeld op de baan en daarna op een stretcher afgevoerd. Op televisiebeelden viel wel te zien dat Visintin bij bewustzijn was.

Door de aanhoudende motregen was de piste slecht begaanbaar en gingen veel snowboarders onderuit. Onder anderen de Amerikaanse favorieten Nick Baumgartner en Nate Holland werden daardoor vroegtijdig uitgeschakeld.

In roversland opnieuw geen punten. Twee roverstroeven hadden nog wel de finale gehaald: Stian Sivertzen en Alex Deibold. Sivertzen werd kansloos vijfde, de Amerikaan haalde nog wel het podium maar had de hele race geen zicht op goud.

Rovers Hack, Blijleven en Van der Linde roken even aan 6,7 punten. Helaas voor het trio.