Snik, snot en massageolie

Snik, snot en massageolie
 

Aanstaande zaterdag start het wielerseizoen. Natuurlijk heeft het peloton al vele wegen gekleurd, maar na het startschot in Milano-Sanremo wordt het pas menens. De Glazen Bol vraagt dit seizoen aandacht voor de 4 grootste wielerklassiekers…

De Glazen Bol vraagt dit seizoen aandacht voor de 4 grootste klassiekers. Snik, snot, vloek en de geur van massageolie, wielrennen blijft passie. De helden bestijgen het stalen ros, hoe wordt het ploegenspel dit jaar gespeeld? De beklimming van de Oude Kwaremont, stuiteren door het Bos van Wallers-Arenberg of sprinten in de straten van San Remo. Welke renners zijn in vorm, wie wint Milano-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Paris-Roubaix en Liege-Bastogne-Liege? Er zijn 4×20 punten te verdienen en wielrennen is 20-punten-gevaarlijk, dat weet iedere doorgewinterde rover. De achtervolging op onze eenzame vluchters Patrick Peeters en Gjalt Gaastra kan worden ingezet. Het voorjaar is begonnen, heerlijk!

La Primavera, de lente, is de eerste in reeks wielerklassiekers. De 103de editie van Milano-San Remo staat aanstaande zaterdag gepland. De wedstrijd voert het kleurrijke wielerpeloton over 298 kilometer slingerende wegen door Noord-Italiƫ. Diep in de finale doemt de Poggio di San Remo op. Het puistje is lastig, maar voor echte klimmers is de hellende weg niet lang genoeg. De sprinters met goede conditie overleven doorgaans het bultje en sprinten vervolgens voor de zege. Zelfs Mark Cavendisch, een van de slechtste klimmers van het peloton, wist La Primavera een keer te winnen. Met de huidige wereldkampioen en kopman van het sterke Team Sky is gelijk de topfavoriet genoemd. De razendsnelle Brit heeft dit seizoen al vorm getoond en won deze week nog een rit in Tirreno-Adriatico, de belangrijkste voorbereidingskoers voor Milano-San Remo. Naast Cavendish is het aantal kanshebbers om de openingsklassieker van het seizoen te winnen natuurlijk groot. Er staan snelle sprinters genoeg aan het vertrek. Of rijdt er, zoals vorig jaar, een kleine groep aanvallers naar de finish?

Deze vragen liggen klaar voor het roverspeloton. De deadline is aanstaande vrijdag. Inzenden gaat nu nog niet, het roversnest wacht de finish van Tirreno-Adriatico aanstaande dinsdag 13 maart af. Dan wordt namelijk de voorlopige deelnemerslijst pas gepresenteerd, uiteraard de voeding voor onze multipel choice antwoorden. Om vast in de stemming te komen, hieronder de link naar de beelden van 2011. Vorig jaar visten de pur sang sprinters achter het net en reden 8 kopmannen weg in de finale.

Gepubliceerd op 10/03/2012
Aangepast op 10/03/2012
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
18 maart 2012 om 10:15:43
Simon Gerrans heeft de 103de Milaan-San Remo gewonnen. Een grote verrassing, want geen enkele rover had zijn naam in de deelnemerslijst gevonden. Geen punten dus. Op naar Vlaanderen.

Brommer
Simon Gerrans wist aan wie hij een groot deel van zijn zege in Milaan-Sanremo te danken had. Zijn Zwitserse medevluchter Fabian Cancellara had in de slotkilometers het tempo zo hoog gehouden dat de achtervolgers niet meer aansloten. -Zonder twijfel was Fabian de sterkste, hij ging als een brommer-, vertelde de Australische winnaar van de eerste wielerklassieker van het seizoen.

Onderschat
Cancellara volgde Gerrans en de Italiaan Vincenzo Nibali in hun poging op de Poggio ervandoor te gaan. -Over de top nam hij de leiding. Fabian is de beste daler. Ik heb een keer kunnen overnemen, maar hij kwam meteen weer langszij-, vertelde Gerrans. -Ik had vertrouwen dat we uit de greep van het peloton konden blijven. Ik wist wat ik moest doen, misschien heeft Fabian me onderschat.-

Artikel Trouw, zaterdag 17-03-2012