1. |
Winnaar Roze
![]()
|
Winnaar Paars
![]()
|
Wat hebben Primož Roglič, Jai Hindley, Egan Bernal, RIchard Carapaz en Nairo Quintana gemeen? Ze spreken geen Nederlands, misten de voorjaarsnota van Dick Schoof en brachten eens de roze trui over de bergen naar de eindstreep. Volgens onze bol-winnaar Jorrit Dijkstra zijn ze vooral blij dat Tadej Pogačar niet meedoet.
En daar zou onze Jorrit wel eens gelijk in kunnen hebben. Er lijkt geen maat op de wereldkampioen Pogačar als de weg serieus omhoog loopt. De Giro d’Italia start dit jaar in Albanië en de finishlijn is na 3433,3 kilometer en 52.350 hoogtemeters te hebben afgelegd getrokken in Rome. Dat zijn nog 10.000 hoogtemeters meer dan vorig jaar.
Geen Tadej Pogačar aan het vertrek van de roze caravan in Durazzo. Wel vijf ex-winnaars en een handvol klassementsrenners uit de tweede lijn die de koers minder voorspelbaar maken. De Glazen Bol is er bij en vraagt naast de winnaar van het eindklassement op tijd (roze trui) ook de winnaar van het eindklassement op punten (paarse trui). Alleen beiden goed voorspeld levert punten op.
De organisatie van de Giro d’Italia koos voor deze 108ste editie nadrukkelijk voor om de Paus te eren. De laatste etappe zou in het teken staan van verbroedering. Het wielrennen heeft een roemrijk verleden als het gaat om (bij)geloof. Niet toevallig brengen heel veel wielrenners een bezoek aan Lourdes wanneer het peloton enigszins in de buurt komt.
“De start vanuit Vaticaanstad voegt een bijzondere emotionele waarde toe aan deze etappe en combineert sport met spiritualiteit”, zei Giro-directeur Mauro Vegni in zijn nopjes. “Het wordt een onvergetelijke dag met naast een eerbetoon aan Rome ook de herinnering aan de boodschap van hoop die paus Franciscus deelde.” Paus Franciscus overleed op 21 april na een beroerte. Het wordt daarom vast een emotionele etappe.
Het peloton zal op 1 juni tijdens de neutralisatie door Vaticaanstad rijden. Het wordt de derde keer dat een etappe van de Giro (deels) wordt verreden in de kleinste staat van de wereld. Tijdens de rit zal Franciscus op diverse manieren worden geëerd. Het was op zijn initiatief om de Giro in het jubeljaar van de Rooms-Katholieke Kerk naar Vaticaanstad te halen. Eens in de 25 jaar wordt er door de kerk zo’n jubeljaar gehouden.
De finish is voor de derde keer op een rij in Rome. En dat is allesbehalve vanzelfsprekend. Niet zoals de Tour de France altijd in Parijs zal finishen. Alleen in 2024 werd door de Olympische Spelen in Frankrijk afgeweken van deze traditie. Het is zelfs pas de zevende keer dat Rome het eindstation is van Giro d’Italia. De Italiaanse hoofdstad hoopt daar verandering in te brengen.
“Het is een groots evenement dat de hele stad aangaat”, zei Alessandro Onorato, wethouder voor Grote Evenementen, Sport, Toerisme en Mode. “De Giro-etappe heeft een geschatte economische impact van tussen de 100 en 200 miljoen euro. Bij de voorgaande twee edities waren meer dan 1,5 miljoen inwoners en toeristen aanwezig.”
700 miljoen mensen wereldwijd schijnen de laatste kilometers door Rome en de huldiging van de beste in het felbegeerde roze te bekijken. “Adembenemende beelden die in meer dan 200 landen werden uitgezonden”, glundert Onorato. Je zou bijna vergeten dat er eerst drie weken strijd moet worden geleverd.
De paarse trui werd vorig jaar gewonnen door Jonathan Milan, maar de Italiaanse super sprinter rijdt dit jaar geen Giro. Zijn ploeg Litl-Trek stuurt hem naar de Tour. Vedette Mads Pedersen (foto boven) is niet blij, is daarmee gepasseerd voor de Ronde van Frankijk, en zal daarom vast een beetje getergd zijn. Pedersen start 9 mei aanstaande als topfavorieten voor de paarse trui.
Wie wint de roze trui en welke renner de paarse trui in de Giro d’Italia 2025? Ga er maar even voor zitten! Dat wordt drie weken genieten van Italiaanse regen, stress en wellicht een grote verrassing. Want eerlijk: wie had Jai Hindley in 2022 (foto boven) en Tao Geoghegan Hart in 2020 als eindwinnaar durven opschrijven?
Voorbeschouwing: etappe tot etappe