• Yves Lampaert
  • Zdeněk Štybar
  • ZZZ niet op deze lijst

Het Evenement

Mathieu van der Poel is klaar voor de Ronde van Vlaanderen: ‘Dit jaar misschien wel mijn beste voorbereiding ooit!’

Ieder voorjaar, meestal het eerste weekend in april, staat het wielren-zotte Vlaanderen helemaal aan. Nergens ter wereld is koers zo populair als bij onze zuiderburen. Meer dan honderdduizend toeschouwers schreeuwen zich schor op een van de talloze hellingen in de Vlaamse Ardennen.

Vlaanderen Mooiste, De Ronde of De Hoogmis, aan bijnamen heeft de wedstrijd geen gebrek. Er wordt gesmacht naar een Vlaamse winnaar. Philippe Gilbert won in 2017, maar hij is van Wallonië, dus zeker geen Vlaming. Nee, we moeten terug naar 2012 om een echte Flandrien te zien winnen. Tom Boonen bracht België in extase. Alweer 10 jaar geleden dus!

Wout van Aert lijkt de te kloppen man. De runner-up in 2019 won dit jaar de Omloop van het Nieuwsblad, een etappe in Parijs-Nice en vorige week de E3-prijs. Vooral de manier waarop de drievoudig Flandrien van het jaar de E3-prijs won baarde opzien. De kopman van Jumbo-Visma reed weg op de Patersberg ruim 40km van de finish. De Patersberg is zondag toevallig ook een van de belangrijkste scherprechters.

Op het slechts denkbare moment heeft de virusgolf die rondwaart in het peloton huize Van Aert bereikt. Drie dagen voor de start ziet Wout de wereld voor een doedelzak aan. Ploegdirecteur Merijn Zeeman ziet het daarom somber in. “Of er een streep door de Ronde van Vlaanderen kan? Denk van wel!”

Met 9x top 10 in 14x Ronde van Vlaanderen is Greg van Avermaet de meest ervaren renner aan de start in Harelbeke. Misschien schiet hij raak voor België. Slechts 5 renners die aanstaande zondag opstappen hebben de Ronde van Vlaanderen op de palmares staan: Alexander Kristoff, Niki Terpstra, Alberto Bettiol, Mathieu van der Poel en titelverdediger Kasper Asgreen.

Van der Poel verraste vriend en vijand met een derde plaats in Milaan-San Remo. Een hardnekkige rugblessure hield het fenomeen dit voorjaar lang buiten competitie. “Al die tijd zonder fiets, dat was echt geen pret. Lang heb ik gedacht de Ronde van Vlaanderen niet te kunnen halen. Pas toen mijn stage in Spanje goed verliep, begon ik te geloven dat er iets mogelijk was.”

In de vijfdaagse Italiaanse etappekoers Settimana Coppi e Bartali smeet Van der Poel weer ouderwets met zijn krachten. Op 100 kilometer van de finish trok hij in etappe 2 ten aanval en werd derde. De vierde etappe ging hij weer solo, werd vlak voor de finish teruggehaald, maar hij won alsnog de massasprint.

“Als ik naar mijn testwaarden kijk, dan ben ik supergoed.” Nog beter dan in 2020 toen Van Aert in een millimeter-sprint werd verslagen. “Natuurlijk geen zekerheid voor winst, maar ik kijk er erg naar uit om te racen met publiek. Dat is er de afgelopen jaren niet geweest.” Honger heeft Mathieu in ieder geval. Hij wil winnen!

Op de vraag van wie hij zondag de meeste concurrentie verwacht, volgt een verrassend antwoord: “Tadej Pogacar! Ik weet niet waarom hij meedoet, maar dat is zeker niet voor de lol. We moeten hem in de gaten houden. Hij heeft laten zien klassiekers te kunnen winnen dus ik verwacht hem vooraan.”

Mooi toch? Een tip van de meester zelf. 175 renners gaan van start. Kies je een der favorieten of ga je voor 20 punten? Het blijft wielrennen, outsiders maken altijd kans! Succes.