Stadsderby’s maken de voetbalsport mooier!

Stadsderby’s maken de voetbalsport mooier!
 

Het is natuurlijk best leuk, zo’n klassieker tussen Feyenoord en Ajax. Maar eigenlijk gaat het helemaal nergens over. Het wordt pas echt interessant als twee clubs uit één stad met elkaar de strijd aangaan. En laat dat in Amsterdam nou niet mogelijk zijn. In Rotterdam daarentegen bestaan echte derby’s.

Het is natuurlijk best leuk, zo’n klassieker tussen Feyenoord en Ajax. Maar eigenlijk gaat het helemaal nergens over. Het wordt pas echt interessant als twee clubs uit één stad met elkaar de strijd aangaan. En laat dat in Amsterdam nou niet mogelijk zijn. In Rotterdam daarentegen bestaan echte derby’s. Net als in Istanbul en Manchester! De rovers gaan dit jaar voor het eerst een voetbaltoto invullen die raakt aan de kern van de voetbalstrijd: stadsderby’s op leven en dood!

De eerste derby die op de rol staat is die tussen Fenerbahce en Galatasaray. Met recht een wedstrijd op leven en dood, want deze topper in de Super Lig eindigt bijna nooit met 22 spelers op het veld. En niet alleen op het veld is de wedstrijd aanleiding voor hectiek en geweld, ook in Istanbul en ver daarbuiten zijn mensen in rep en roer wanneer de twee topploegen het tegen elkaar opnemen. Geweld en vandalisme ontsieren het treffen soms tot in steden op honderden kilometers afstand. Het dieptepunt werd in mei 2013 bereikt toen een 20-jarige fan van Galatasaray een 19-jarige Fenerbahce aanhanger van het leven beroofde. Zoals altijd is ook deze derby voor een groot deel toe te schrijven aan de oorsprong van de club: ‘Gala’ is van de rijken, ‘Fener’ van de arbeiders. Rovers, kies uw club. Of kies vooral de winnaar van deze schitterende derby!

Ook de ‘Manchester derby’ staat al komend weekend op de rol. United ontvangt thuis de rivalen van City in een wedstrijd die al sinds 1881 gespeeld wordt. Terwijl de geschiedenis van deze derby doet vermoeden dat United de beste kansen heeft, is het de voorbije jaren, na de wederopstanding van City aan de hand van Sjeik Mansour uit de Emiraten, veelal City geweest dat de punten pakte. In de laatste acht duels kon het lichtblauwe legioen maar liefst zesmaal juichen. Het laatste gelijkspel dateert van 2010 en daarvoor zelfs van 2005. Gelijkspelen is er dus niet zo vaak bij, want in de derby van Manchester gaan beide ploegen vol voor de winst. Het is wat minder een kwestie van leven en dood dan in Istanbul, maar verliezen van de stadsgenoot is ook in Manchester een regelrechte ramp!

En dan de Rotterdamsche derby tussen Excelsior en Feyenoord. Eigenlijk niet de mooiste derby van de stad, maar Sparta heeft het momenteel iets te druk met promoveren uit de Jupiler League om zich bezig te kunnen houden met een derby. Het mag duidelijk zijn dat alle statistieken in de richting wijzen van de Kuipbewoners. Maar statistieken zijn er om onderuit gehaald te worden en in een met 3531 mensen stijf uitverkocht Woudestein zal Feyenoord het zonder twijfel lastig krijgen!

Gepubliceerd op 19/10/2015
Aangepast op 06/07/2018
Auteur: Roversnest