Tour de France: 20-puntengevaarlijk

Tour de France: 20-puntengevaarlijk
 

Jagen! Dat moet gebeuren, als een peloton op een eenzame vluchter door zonnebloemvelden of Alpenlandschap. Jagen op Paultje Steijger, want hij mag niet weer winnen! 10 vragen Tour de France, 10 kansen op punten, 20 punten…

Jagen! Dat moet gebeuren, als een peloton op een eenzame vluchter door zonnebloemvelden of Alpenlandschap. Jagen op Paultje Steijger, want hij mag niet weer winnen! 10 vragen Tour de France, 10 kansen op punten, 20 punten. En dat is mogelijk, want wielrennen is zoals de kenners in vakjargon zeggen ’20-puntengevaarlijk’. De volle mep is voor de meeste rovers ook nodig om oud Glazen Bol winnaar Steijger te achterhalen. Niet alle 10 de vragen lenen zich voor een grote bonus, maar er zitten er tussen. Let maar eens op. Welke renner trekt de eerste gele trui aan? Of anders gesteld, is het klimmetje aan het einde van de eerste etappe pittig genoeg om alle sprinters voldoende pijn te doen? Welke ploeg start als eerste met een renner minder? Welke renner rijdt de meeste etappes in de gele trui, wat is daarbij bijvoorbeeld de invloed van de ploegentijdrit? Welke renner wint de bolletjes trui en welke Fransman als eerste een etappe? Wie temt de Col du Galibier als beste, wie wint de Koninginnenrit? Kortom, genoeg om over na te denken, genoeg om een tactiek te bedenken. De finale staat voor de deur, de finale in de jacht op de Glazen Bol 2010-2011. Voor uitgebreide informatie over de vragen kan een blik op de achtergrondinfo enige verlichting bieden. Deadline eind volgende week. Succes.

De gebroeders Schleck of toch Alberto Contador?

Gepubliceerd op 25/06/2011
Aangepast op 25/06/2011
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
24 juli 2011 om 18:13:18
21ste etappe TOUR DE FRANCE 2011

Natuurlijk wint Mark Cavendish op de Champs Elysees. Ook al mocht rover Kees Boshuijer nog even hopen op 20 punten toen de jonge Brit Ben Swift met een kopgroep aan de haal ging. De 6 koplopers pakten 40 secondes, het werden er 30, 20 en met nog 1 rondje van 6 kilometer nog 13 secondes.

HTC, de ploeg van Cavendish, had een renner mee gestuurd en hoefde niet zo zeer in de achtervolging. Bovendien zou Cavendish met 6 koplopers aan de streep de winst van de groene trui niet meer kunnen ontgaan. Des te meer kans voor Ben Swift en Kees Boshuijer?

Niet dus. De laatste 3 kilometers kwam de HTC trein op de rails en vloog Cavendish naar zijn 5de etappe-zege deze Tour, zijn 20ste in totaal.

Een berg rovers pakten 0,6 punten. Cadel Evans als winnaar van de gele trui leverden 4 rovers (Bas Boschker, Olaf van der Kraaij, Martin Klijn en Carlo van Lingen) 2,5 punten zonder bonus op. Bauke Mollema werd een keer 2de, de beste Nederlandse etappe-uitslag. Ook 2,5 punten waard. Tot slot kwamen 167 renners over de finish in Parijs, goed voor 2,9 punten.

Nog 1 vraag, de finale Copa America, maar Paul Steijger is niet meer te achterhalen. Paulus wint voor de tweede keer de Glazen Bol.
Rob Lenting
23 juli 2011 om 18:48:17
20ste etappe, contre le montre!

Cadel Evans wordt tweede in de tijdrit, vlak achter Tony Martin. De Aussie rijdt de Schleck-broeders op ruim 2 minuten en pakt het geel. Morgen naar Parijs, traditioneel een rustige etappe, de buit is binnen.

Evans is niet de populairste wielrenner van het peloton. Hij doet nooit gek, houdt niet van glamour en heeft de reputatie van wieltjeszuiger. Het is geen aanvaller, hij rekent en denkt aan niet verliezen.

Ook deze Tour heeft Evans gewonnen in de achtervolging. Maar hij deed dat wel en met verve. Vooral zijn sleurwerk op de Galibier achter een ontketende Andy Schleck was indrukwekkend. Een dag later op de Alpe d Huez moesten de registers opnieuw helemaal open en hield hij op karakter het verlies beperkt.

Als 16 jarige verlegen jongetje ging hij op reis. Hij verliet zijn geboorteplaats, een klein Aboriginal dorp en ging met 1 koffer naar Europa. Hij had 20 jaar geleden 1 droom: de Tour winnen. Dat is gelukt. Vorig jaar wereldkampioen en nu de Tour.

4 rovers tipten Evans 3 weken geleden. Carlo van Lingen, Olaf van der Kraaij, Bas Boschker en Martin Klijn verdienen 5 punten en respect! Helaas geen bonus, daar zat Boschker met Andy Scleck op plaats 2 en Alberto Contador op 3 het dichtst bij.
Rob Lenting
22 juli 2011 om 18:37:51
19de etappe Tour de France

Opnieuw vuurwerk. Alberto Contador valt aan, Andy Schleck volgt en Cadel Evans moet diep gaan in de achtervolging. Op de slotklim naar Alpes d Huez valt Contador opnieuw aan, maar ook de kleine Spanjaard blijkt een mens van vlees en bloed. In het zicht van de finish wordt hij bijgehaald door Samuel Sanchez en Pierre Roland.

De onbekende Fransman, de hele Tour gevangen door zijn kopman Thomas Voeckler, slaat toe in de slotkilometer. Hij wint en geeft Frankrijk op de valreep een etappe-overwinning. Rover Yuri Bouwman grijpt 20 punten. -Balen, ik kom net te kort. Paul heeft punten gepakt met de eerste uitvaller, die punten nekken mij-, is de eerste reactie van Yuri. De rover uit De Meern is de derde die de volle 20 pakt dit jaar.

Sanchez wordt tweede, maar belangrijker, hij pakt genoeg punten om de bolletjes trui aan te mogen trekken. In de laatste etappes zijn er geen bergpunten meer te verdienen, zonder valpartijen met fatale schade staat Sammy in rode bollen op het podium in Parijs. Rovers Robbie van den Bos, Ilja Flem, Wim van der Male en Ron Buijs pakken zo in het zicht van de haven nog 5 punten.

Het zal Paul Steijger een worst wezen. Of er moet nog iets heel geks op de Champs Elysees gebeuren.
Rob Lenting
21 juli 2011 om 19:08:15
18de etappe Tour de France.

Johnny Schleck is een trotse vader, dat kan niet anders. Bovenop de Galibier, waar op ruim 2600 meter de hoogste finishlijn ooit was gekalkt, zag hij zijn beide zonen winnen.

Andy Schleck heeft geschiedenis geschreven en viel aan op ruim 60 kilometer van de aankomst. Niet zoals in het moderne wielrennen de laatste 20 jaar gewoon was, op de laatste berg een demarrage plaatsen, een minuutje pakken en consolideren, vooral niet kapot gaan. Nee, niets van dat, maar met de wind op kop en een lange vallei voor de wielen aanvallen en stand houden tot de finish.

De achtervolging van Cadel Evans was overigens minstens zo indrukwekkend. De Australische smurf heeft een reputatie als wieltjeszuiger, hij zou alleen zijn tegenstanders kunnen volgen en in tijdritten toeslaan, maar hij nam dit keer zelf verantwoordelijk. De meeste klimmers moesten lossen, zelfs Alberto Contador moest laten gaan.

Evans bracht halveerde de achterstand van 4 naar 2 minuten en staat er nog altijd het beste voor. Zijn achterstand is op Schleck is te overbruggen tijdens de tijdrit aanstaande zaterdag.

Andy Schleck wint de Koninginnenrit, 18 rovers schrijven 1,1 punten bij. En een punt in de strijd om de wielerrover.
Rob Lenting
20 juli 2011 om 17:20:03
17de etappe Tour de France.

Weer Noorwegen boven. Weer feest in de tuin van rover Olaf van der Kraaij. Edvald Boasson Hagen wint nadat hij gisteren als tweede finishte. De jonge coureur van Team Sky bewijst zijn talent met tweede ritwinst.

Bauke Mollema eindigt als tweede op 40 seconden. Bovenop de slotklim lag de jonge Nederlander 15 tellen achter. In de gevaarlijke afdaling verloor Mollema terrein. De tweede plaats is met afstand de beste Nederlandse etappe-uitslag.

De kans dat een landgenoot het de komende twee zware bergriiten, in de tijdrit op zaterdag of de massasprint aanstaande zondag, beter doet, is niet groot.

Acht rovers vallen door de prestatie van Mollema in de punten. Aad Bezemer, Chris Piguillet, Ilja Flem, Mark van Lambaart, Peter Jan de Weerd, Ruud van Egmond, Willem den Hartogh en Yuri Bouwman verdienen waarschijnlijk 2.5 punten.

Niemand raakt daarvan in de war.

Morgen de Koninginnenrit over het dak van de Tour (Col d Agnel, 2744 meter) en aankomst op de Galibier. Welke rover pakken er punten?
Rob Lenting
19 juli 2011 om 17:41:45
16de etappe Tour de France.

Weer Thor Hushovd. In de regenboogtrui met beide handen in de lucht over de finish, dat moet fantastisch zijn. Nu in Gap. Vandaag ook het eerste wapengekletter onder de grote jongens voor het eindklassement. Voorlopige conclusies: Alberto Contador is beter dan een week geleden, Cadel Evans heeft nog altijd de beste papieren om de Tour te winnen en de gebroeders Schleck zijn niet goed genoeg.

En Thomas Voeckler verdedigde zijn gele trui met lef en met succes. De kopman van Europcar heeft nog altijd een bonus van een kleine 2 minuten. Morgen start Voeckler voor de 8ste etappe in de gele trui, dat is al een dag langer dan Hushovd deed in het begin van de Tour. 10 punten gaan daarom naar rover Ron Buijs, Jan Wegman blijft met lege handen.

Vandaag opnieuw geen Franse etappe-overwinning. In 1999 zag het chauvinistische Frankrijk geen enkele landgenoot een rit winnen. Rovers Sam Lenting, Evert-Jan Verschuren, Carlo van Lingen en Walter Tempelman voorspelden een droge Tour voor de Fransen. Een voorspelling die 5 punten waard is als dat zo blijft.

Nog 170 renners in koers. Slecht weer op komst, hoeveel zullen nog definitief in de remmen knijpen? 5, 10, 20? Morgen weten beter hoe moe de renners echt zijn.

Rob Lenting
17 juli 2011 om 20:17:05
Heeft Paul Steijger al gewonnen? Het lijkt er wel op, maar om in wielertermen te blijven, de prijzen worden pas op de meet verdeeld. Wie maken nog kans op een inhaalrace diep in de finale van ons spel?

Ron Buijs lijkt de voornaamste kandidaat die Steijger nog schrik kan doen aanjagen. Hij heeft als enige rover Thomas Voeckler als renner die de meeste etappes in de gele trui rijdt. Daar heeft het alle schijn van, dus hij gaat 10 punten bijtellen. Aan 10 punten heeft Buijs te weinig, er zijn er nog eens tenminste 10 nodig. Onmogelijk is dat niet.

Een overzicht van de laatste kanshebbers op winst van de Glazen Bol:

- Ron Buijs: Thomas Voekler (meeste dagen geel) -10 punten- + Rob Ruijgh (beste NL-uitslag) -10 punten- OF Samuel Sanchez (bollen) -5 punten- + Frank Schleck (koninginnenrit) -5 punten-

- Chris Piguillet: Sandy Casar (eerste Franse etappewinst) - 20 punten

- Jorn van der Bie: Tristan Valentin (eerste Franse etappewinst) - 20 punten

- Eric van Zuilen: Anthony Charteau (eerste Franse etappewinst) - 20 punten

- Bastiaan Boschker: Cadel Evans, Andy Schleck, Alberto Contador (podium Parijs) - 12,5 punten + 156 renners in Parijs - 3,3 punten - OF Jean-Christophe Peraud - 10 punten -
Rob Lenting
17 juli 2011 om 19:18:27
15de etappe Tour de France.

Mark Cavendish wint weer een massasprint. Alweer zijn vierde etappezege dit jaar en daarmee brengt hij zijn totaal op 19! Dat is een berg hoor. Eddy Merckx is al jaren lang recordhouder met 34 etappezeges, maar als -Cav- in dit tempo de zeges aan een rijgt, dan gaat dat record in 2014 uit de boeken.

Het lijkt zo makkelijk, maar dat is het heus niet. Iedereen weet dat Cavendish gaat winnen, iedere renner houdt er rekening mee, en toch komt hij steeds weer als eerste over de finish.

Thomas Voeckler hield met gemak stand en overleeft weer een dag langer in de gele trui. Morgen (maandag) is de tweede rustdag gepland, als de kleine Fransman niet ziek wordt, dan start hij dinsdag voor de 7de dag in de gele trui. De eerste Alpenetappe telt 7 beklimmingen, maar deze zijn niet al te lastig. Een echte overgangsetappe over heuvelachtig terrein naar Gap die Voeckler makkelijk aankan.

Zeker gezien de vorm waarin Voeckler momenteel verkeert is het onwaarschijnlijk dat hij het geel gaat kwijtspelen. De kans is daarom groot dat rover Ron Buijs 10 punten (zonder bonus) mag bijschrijven, want hij heeft als enige Voeckler voorspelt als de renner die de meeste etappes in de gele trui rijdt.
Rob Lenting
16 juli 2011 om 18:46:25
14de etappe Tour de France.

Geen opwinding vandaag. De Koninginnenrit van de Pyreneeen, een rit met 6 serieuze beklimmingen, bracht vanuit de start 24 renners aan kop. Een grote kopgroep die maximaal 9 minuten voorsprong nam. In de kopgroep 1 Nederlander, Bauke Mollema, en 10 Fransen.

Lang werd gedacht aan de eerste Franse overwinning. Eerst El Fares (de pion van rover Bas Boschker) voor 20 punten, maar vooral Sandy Casar (20 punten voor Chris Piguillet) roken aan een etappezege.

De ploeg van de Schleck-broertjes schoten geletruidrager Thomas Voeckler te hulp. Onder impulsen van good-old Stuart O Grady en tempobeul Fabian Cancellara werd het verschil teruggebracht naar 2 minuten aan de voet van de beruchte Plateau de Beille. De finishlijn was bovenop deze 15,8 kilometer lange klim getrokken, een berg waarop 4x eerder een Tour-etappe eindigde. Marco Pantani, Lance Armstrong (2x) en Alberto Contador wonnen eerder.

Dit jaar een Belg. Jelle Vanendert profiteerde van het laffe rijden van vooral Andy en Frank Schleck. Ze vielen aan, maar gingen niet door, bang voor een couter. Saai, voor het eerst deze Tour.

Voeckler reed sterk. Morgen start de kleine Fransman voor de zesde dag in het geel. Ron Buijs op jacht naar 10 punten.
Rob Lenting
16 juli 2011 om 10:27:06
13de etappe le Tour.

De Nederlanders. Het is huilen met de pet op. Tot nu toe.

Toch kan onze landgenoten strijdlust niet worden verweten. Bijna iedere dag zit er wel 1 van de 12 gestarte Nederlanders in de kopgroep. Lieuwe Westra, Niki Terpstra, Addy Engels, Lars Boom en Johnny Hoogerland toonden zich in de debatten, hoofd op TV tot in de finale. Het peloton op de hielen en zoals zo vaak werd het kat-en-muis-spel toch door de kat gewonnen, de rode loper uitgerold voor Mark Cavendish.

Hoogerland zat er nog het dichtst bij. Als die Franse media-auto niet zo stom had gedaan, dan had Hoogerland die bewuste etappe gewonnen. De Zeeuw eindigde in het prikkeldraad, Luis Leon Sanchez won de rit. Na gisteren de enige rit waarin de muis won van de kat.

Na gisteren dus. In de 13de rit hadden de vluchters ook succes. Met daarbij Maarten Tjallingii. De superknecht van Rabobank mag na het falen van Gesink zijn eigen weg gaan en de Noord-Hollander werd prompt negende. De beste Nederlandse etappe-uitslag tot nu toe.

Die dekselse Bart Dorresteijn loert vanuit Singapore op 20 punten. Zal een Nederlander het deze Tour nog een keer beter doen? Dat is de vraag, al komt Dorresteijn 6,2 punten te kort om koploper Paul Steijger zenuwachtig te maken.
Rob Lenting
16 juli 2011 om 10:14:34
13de rit Tour de France.

Wat een kerel die Thor Hushovd. Een droom voor iedere renner, erop en erover in de finale, in de regenboogtrui een Tour-etappe winnen. Solo!

Met twee minuten achterstand kwam de Viking boven op de Col d Aubisque, nog 42 kilometer voor de wielen. Koploper Jeremy Roy, hij reed deze Tour al ruim 600 kilometer in het front, gaf alles wat in zijn ranke lijfje voorradig was. Het was niet genoeg. Oermens Hushovd gooide meer massa in de afzink en draaide de grote plaat in de vallei richting finishplaats Lourdes.

De heilige maagd Maria achterna. Met een schreeuw boekte Hushovd de mooiste overwinning uit zijn carrière, ja, mooier nog dan zijn wereldtitel. Hushovd was zelfs emotioneel. -Niet schoon, Riis- sms te rover Robbie van den Bos. Wat Riis met Hushovd heeft te maken is even onduidelijk. Zijn ze allebei geboren in Scandinavië?

Hushovd oogde opmerkelijk fris en vooral gezond op het podium. Blauwe ogen, zongebruind gezicht, geen ongecontroleerde spiertjes in het gelaat. -Te groot krachtsverschil en hij oogt te fit na al die ellende in de eerste dagen van de Tour- benadrukte Bossie. De wielersport zal altijd besmet blijven, geen enkele prestatie verdient enkele bewondering. Bij het grote publiek. Jammer.
Rob Lenting
14 juli 2011 om 17:57:27
12de etappe Tour de France

De rit naar Luz Ardiden. De berg waarop eerder Pedro Delgado, Miguel Indurain en Lance Armstrong de basis legde voor een eindoverwinning in de Tour de France.

Twee renners overgebleven van een vroege vluchtgroep mochten lang hopen op dagsucces. Roy en Thomas werden een paar kilometer onder de top gegrepen door Vanendert en Sanchez. Wie? Jelle Vanendert! De Belg plaatste 400 meter voor de finish nog een demarrage, maar Samuel Sanchez haalde het.

De Spanjaard pakte ook 40 punten voor de bolletjestrui en is nu leider in het bergklassement. Virtueel 5 punten voor Buijs, Van den Bos, Flem en Van der Male. Drie ervaren rovers van het eerste uur en 1 debutant op koers voor puntjes.

Debutant Ron Buijs is ook in de race voor 10 pnt met Voeckler. De Franse krijger rijdt ook na de eerste echte bergetappe in de gele trui. Morgen al voor de vierde dag, nog vier etappes en de punten zijn voor Ronnie. Momenteel is Wegman nog spekkoper met Hushovd voor 10 pnt.

De Nederlanders? Het is over en uit met Gesink. De lange man uit de Achterhoek verloor vandaag 18 minuten. Ten Dam deed het een stuk beter. Vandaag werd hij 18de, een top10 in een etappe zit er wel in. Rovers Klijn, Munter en Reisma gaan dan op voor 6,7 pnt.
Rob Lenting
13 juli 2011 om 17:56:53
11de etappe Le Tour.

Morgen gaat de Tour echt beginnen. De Pyreneeën grommen, een gitzwarte hemel wacht de renners. Het is slecht weer in Frankrijk en dat maakt het er niet makkelijker op.

Veel regen en wind zorgen voor nervositeit, alle ploegen willen hun kopman op de eerste rij. Daarnaast willen de sprinters ook voorin zitten, dringen dus, valpartijen links en rechts. Veel renners zijn getekend, vermoeid, het is tot nu toe een loodzware Tour. En dat terwijl de echte bergen nog moeten worden beklommen.

Al 21 renners zijn naar huis, het peloton is nog 177 pionnen groot. Hoeveel renners halen de finish in Parijs? Met 177 staan rovers Kloet en Van der Burg virtueel op 10 punten, maar het slechte weer en de vele hellende kilometers die nog voor de wielen liggen, gaan hoe dan ook nog slachtoffers maken. Morgen staan de reuzen La Hourquette, Col du Tourmalet en de finish op Luz Ardinen op de menukaart.

Op zoek, zoals altijd, naar 20 pnt leert dat Patrick Peeters met 151 renners in het eindklassement goed op weg is. Misschien te veel. Wimpie is in de race voor 20 pnt met 145 coureurs in Parijs, Van Leeuwen hoopt op 144. Ook Blijleven (134 of 135) en Tetteroo (125 of 126) lijken nog kans te maken. Hoeveel stappen er morgen af?
Rob Lenting
12 juli 2011 om 17:46:49
10de etappe Le Tour

Mooie finale met opnieuw een geweldige Philippe Gilbert. Op de laatste klim, ruim 15 kilometer voor de finish, ging de Belg voor de zoveelste maal deze Tour serieus op de trappers staan. Vier renners konden het helse tempo volgen: gele trui drager Voeckler, Dries Devenyns (let op mijn woorden, toekomstig klassiekerkoning), Tony Martin en Tony Gallopin. De jonge Gallopin van Cofidis is de Franse troef van rover Gijs Boersma.

Gilbert reed volle bak, Gallopin is niet traag in de sprint, Boersma mocht even hopen op 20 punten. Maar de kopgroep werd bijgehaald, Gilbert probeerde het nog alleen, maar het spel draaide toch uit op een grote groepssprint. Met bovenwonder Mark Cavendish aan boord, HTC had de opgelopen achterstand knap goed gemaakt.

De achtervolging kennelijk veel kracht gekost. In de sprint werd Cavendish op waarde geklopt door Andre Greipel. Opnieuw succes dus voor OmeghaPharma-Lotto, een flinke pleister op de wonden die waren te likken na het uitvallen van Jurgen van den Broeck.

Greipel maakt indruk en lijkt de bergen beter te verteren dan zijn meeste collega-sprinters. Misschien is Cavendish op de Champs-Elysees toch geen zekerheid. Winst Greipel is 10 punten waard (rovers Blijleven en Stout).

Rob Lenting
10 juli 2011 om 18:51:56
9de etappe Le Tour.

Johnny heeft hem terug, de bolletjestrui, maar de grote vraag die rest: had er niet meer ingezeten voor de dolle Zeeuw?

Voor het eerst in deze Tour de France had een vroege vlucht succes. Voeckler (de nieuwe gele trui drager), Luis Leon Sanchez (de uiteindelijke etappe winnaar), Sandy Casar, Juan Antonio Flecha en Johnny Hoogerland gingen in de etappe op en af door het Central Massif. Door een grote valpartij met gevolgen, Van den Broeck (gebroken schouder) en Vinokourov (gebroken dijbeen) gaven onder andere op, sloeg de schrik toe in het peloton. De kopgroep kon daarom een beslissend gat slaan.

De ploegen Omega-Pharma (voor ritwinst Gilbert) en Garmin (Hushovd) probeerden het gat nog wel te dichten, maar de voorsprong was te groot. De kopgroep reed naar de finish voor etappe-winst. Toen sloeg het noodlot toe. Flecha werd aangereden door een perswagen en Hoogerland klapte er overheen. De twee zouden niet terugkeren. Johnny had zeker kans gemaakt op ritwinst, 8 rovers lopen 2,5 punt mis.

Casar werd uiteindelijk derde. Winst voor de Franse routinier had rover Chris Piguillet 20 punten EN de koppositie in de strijd om de Glazen Bol opgeleverd. Hij redde het niet. Paul Steijger kan weer opgelucht adem halen.
Rob Lenting
9 juli 2011 om 17:34:33
8ste etappe Le Tour.

Weer een spectaculaire finale. Kan er niets aan doen. Vinokourov in jacht op de vroege vluchters, maar tot veler verbazing hield de Portugese onbekende renner Costa stand tot de meet en won op grandioze wijze. Philippe Gilbert maakte nog een jump, geen renner kon volgen, maar net te laat. De Belgisch kampioen werd tweede.

Op de slotklim werd Nederlands wielerhoop Robert Gesink gelost. Hij verloor ruim een minuut. Thor Hushovd finishte wel in dezelfde tijd als Cadel Evans en behoudt de gele trui. Een grote verrassing dat de Noor na deze lastige etappe met serieuze heuvels nog altijd aan de leiding gaat in het klassement. Morgen start hij voor de zevende keer in het geel.

Ongetwijfeld tot grote vreugde van rover Jan Wegman. Het ziet er voor hem goed uit, de kans is groot dat Hushovd de meeste etappes in het geel rijdt deze Tour. Dat zou Wegman 10 punten zonder bonus opleveren en een sprong naar de vijfde plaats in de tussenstand.

Morgen opnieuw veel op en af. Geen hooggebergte, maar wel 8 beklimmingen die meetellen voor het bergklassement. Johnny? Ja, jammer, hij is zijn bolletjestrui kwijt. Morgen moet hij in de etappe vroeg mee glippen met een ontsnapping. Makkelijker getypt dan gedaan natuurlijk.
Rob Lenting
9 juli 2011 om 13:36:13
Vandaag de 8ste etappen. Een belangrijke voor Johnny Hoogerland. Wil hij kans maken op de bolletjestrui, dan zal hij vandaag mee moeten met een vroege ontsnapping. Punten sprokkelen om zo met voorsprong het hooggebergte in te gaan en een grote groep renners te demotiveren om voor punten te sprinten.

Zo gaat het vaak in De Tour, als door een redelijke klimmer een gaatje is geslagen, dan geloven de meeste renners het wel en is het relatief eenvoudig om in de echte bergetappes punten te pakken op de eerste 2 of 3 grote bergen.

Het zal zaak zijn om in ieder geval als eerste over de top van de Col de la Croix Saint Robert (1444 m hoog) na 164 kilometer te rijden. En dat kan, waarom niet? Maar dan mag er natuurlijk geen groepje voor het peloton uitrijden.
Rob Lenting
9 juli 2011 om 13:29:16
7de etappe Tour de France.

Waaiers. De wind blies het peloton in stukken uitheen. Spelen met de wind is een typisch Nederlandse uitvinding. De renners zorgen ervoor dat een select gezelschap bij elkaar kan schuilen voor een ferme bries, in het wiel als het ware in de schaduw van de wind. Als de wind hard genoeg is en van de zijkant komt, is het mogelijk de rest van het peloton pijn te doen.

Op de kant van de weg, als in de schaduw van de wind rijden niet meer mogelijk is, wordt het dringen en zelfs de allerbeste renner kan een hoog tempo niet meer bij trappen. Door om de beurt een kort op kop in de wind te rijden, is het mogelijk om het tempo tot boven de 60 km/uur op te drijven, zelfs bij harde zijwind.

Een fascinerend schouwspel over de Franse vierbaan. Als een zwerm trekvogels die op weg naar het Noorden ook waaiers vormen in de lucht, alleen daar is natuurlijk geen kant van de weg.

Jammer voor de Hollandse en Vlaamse jongens beheersen momenteel de meeste goede renners het spel met de wind. De HTC-trein had de koers in ieder geval dik onder controle, tweede etappewinst voor Cavendisch.

Voor de rovers interessant: opgave van Tom Boonen en Bradley Wiggens. Dit keer geen punten voor onze puntenveelvraat Paulus.
Rob Lenting
7 juli 2011 om 18:40:52
6de etappe Tour de France.

Boason Hagen wint de sprint na opnieuw een knoertharde rit langs de Normandische kust. Wind veelal in de rug, maar het is een misverstand dat rugwind het rijden van een wielerwedstrijd eenvoudiger maakt. Continue alertheid is een vereiste, het hoge tempo vereist grote concentratie en vraagt souplesse.

Johnny Hoogerland eiste ook een hoofdrol op. Samen met ploeg- en landgenoot Lieuwe Westra reden de twee Vacancesoleil renners vanaf het begin in de kopgroep van 5. Toen halverwege de rit de voorsprong was opgelopen tot 12 minuten mocht rover Rob Lenting even hopen op 20 punten met Westra mogelijk als beste Nederlandse etappe-uitslag. De ploeggenoten van Garmin zetten zich helaas aan kop van het peloton, ruim op tijd zelfs, 30 kilometer voor de finish werden de eerste bijgehaald. Westra stribbelde samen met de Italiaan Malori nog tegen, maar ook zij capituleerden 3 kilometer voor de meet.

In de zesde rit 3 colletjes te beklimmen. Liefhebbers voor de bolletjestrui zouden vandaag ten aanval trekken, dat was bekend. Hoogerland sprokkelde vier puntjes en staat na etappe 6 aan de leiding in het bergklassement. Eén rover heeft de Zeeuw genoteerd als beste klimmer, virtueel 20 punten voor Patrick Peeters!
Rob Lenting
6 juli 2011 om 17:55:58
5de etappe Tour de France.

Sorry Wim. Sorry Aad. Sorry Kloet. Misschien heb je gelijk. Ik ben verliefd. Op de Tour de France. Wat een spektakel, ook vandaag weer.

De verbeten koppen in slowmotion over de streep zien rollen na een gigantische krachtinspanning. Sprint bergop, de benen stonden in brand. Philippe Gilbert een paar minuten na de finish, nog volop aan het hijgen, trillende rechtervoet. Vol adrenaline. De beste renner ter wereld moest zijn meerdere herkennen in de beste sprinter ter wereld. Pure macht en snelheid ontmoeten elkaar aan de kust van Bretagne.

Opvallend, Thor Hushovd kwam te kort, viel stil. En Cavendish, oef, die kwam van ver en wat was hij blij. Zijn zestiende (!!!) overwinning in een tour-etappe, naar schatting zijn mooiste.

Voor het roverspeloton weinig veranderingen. Na de klap die Steijger gister heeft uitgedeeld door 6,7 punten te pakken met het goed voorspellen van de eerste uitvaller, is het vooral wonden likken. En wachten op een nieuwe kans.

Morgen naar Normandië. Mooi landschap en heuvelachtige wegen. Voorspelling: morgen staat de kandidaat bolletjestrui op. Ben benieuwd. En als een vroege ontsnapping kans maakt, dan is het morgen. Fransen erbij en misschien wel een Nederlander.

A demain.
Rob Lenting
5 juli 2011 om 17:47:35
4de etappe Tour de France.

Waren spannende laatste meters op de Mur de Bretagne. Cadel Evans gooide zijn wiel nog net op tijd naar voren, Alberto Contador kwam net te laat en werd tweede.

Wonder boven wonder, sprinter Thor Hushovd werd niet gelost op de laatste 2 klimmende kilometers. De Noorse Viking werd keurig 6de net achter topfavoriet voor de ritzege Philippe Gilbert. Hushovd houdt het geel en dat ziet er goed uit voor Jan Wegman. De komende etappes zijn zo vlak als een biljartlaken, Evans heeft aangegeven nog wel te willen wachten, dus het geel zal Hushovd de komende etappes wel dragen.

Robert Gesink kon het tempo van de eerste 10 niet bijhouden, ondanks dat Bauke Mollema de Nederlandse kopman keurig op kop van het peloton afzette toen de klim begon. Geen goed teken. Gesink werd wel 17de en verbeterde daarmee de 18de plaats van Rob Ruijgh gisteren.

Van Der Walle is niet gefinisht. De eerste lege plek aan de ontbijttafel is morgenochtend bij het team van OmeghaPharma-Lotto. 6,7 punten voor Sinclair Bischop, Eric van Zuilen en, ja raad eens, Paul Steijger.

Tenminste, als niemand ziek wordt vannacht en morgen niet van start gaat. Anders worden de punten gedeeld met een de tweede niet starter in de 5de etappe.

A demain.
Rob Lenting
4 juli 2011 om 17:58:45
Etappe3 Tour de France:

De eerste massasprint en geen Cavendish. Dat is bijzonder. De HTC-trein kwam te vroeg aan kop, zelfs Tony Martin kon het peloton in de laatste 3 kilometer niet op een lint houden.

De winnende formatie van gisteren, Garmin-Cervelo, nam het heft bruut in handen. Tylar Ferrar maakte het beulswerk vakkundig af. Maar wat wil je, als de gele trui slash wereldkampioen Thor Hushovd samen met Julien Dean de sprint voor je aantrekt, dan is het alleen uitbollen geblazen. En dat op 4 juli, de Amerikaanse feestdag.

Achter het sprintgeweld van Garmin viel de korte uitslag van Romain Feillu op. De Franse sprinter van Vacancesoleil kwam een half metertje te kort, maar zal ongetwijfeld voor hoop hebben gezorgd bij een kwartet rovers. Pieter den Hartogh, Sinclair Bischop, Hugo Brants en Martin Klijn hebben de kleine coureur als eerste Franse etappewinnaar genoteerd, goed voor 5 punten.

Morgen met zijn allen naar de Muur. Niet de Muur van Huy, maar naar de Muur van Bretagne. De gele trui staat op het spel, David Millar en Cadel Evans liggen op de loer.

Rob Ruijgh finishte als achttiende en heeft momenteel de beste Nederlandse etappe-uitslag in handen. Virtueel 10 punten voor Johan de Witte en Ron Buijs.

Tot morgen.
Rob Lenting
3 juli 2011 om 19:05:06
Bericht aan alle volgers: mocht je interesse hebben in de waarde van je inzendingen, klik dan op het bolletje linksboven:

http://www.1000rovers.nl/2011/admin/voorspellingen.php?betId=26&questionId=59

De antwoorden op de meeste Tourvragen worden virtueel gevolgd, dat wil zeggen dat de punten worden bijgeteld op het moment. Dus het aantal renners nog in koers, de eerste Franse etappezege (nog geen), de leider in het bergklassement (bolletjestrui), de drager van de gele trui en de beste Nederlandse etappe-uitslag worden dagelijks virtueel ingevuld, als voorlopige einduitslag.

Bekijk de virtuele tussenstanden op onze site:
Glazen Bol:
http://www.1000rovers.nl/2011/rovers/tussenstand/stand.php?league=1

Rovershoed:
http://www.1000rovers.nl/2011/rovers/tussenstand/stand.php?league=3

De Tour is uiteraard ook beslissend in de strijd om de titel Wielerrover. Voor de winnaar wacht een prachtige foto van de beste wielrenner aller tijden, in de Tour en in ZwartWit. Een mooie prijs voor de rover die de meeste wielervragen goed heeft voorspeld.

Virtuele stand wielerrover:
http://www.1000rovers.nl/2011/rovers/tussenstand/stand.php?league=9

Succes.
Rob Lenting
3 juli 2011 om 18:59:57
Dag 2 Tour de France.

Een ploegentijdrit. Een van de zwaarste disciplines in het wielrennen, al was ie wel erg kort. Slechts 23 kilometer, maar wel 23 kilometers met de hol helemaal open zoals in wielertermen gekscherend wordt gezegd. Boven de 60 km/uur, de benen houden de trappers amper bij, een kleine 25 minuten volop spanning. Aan tafel bij het avondeten is lekker zitten er niet bij, ongelooflijke pijn in beide billen, spieren die een wielrenner normaal minder gebruikt. Kennelijk!

De ploeg van Cadel Evans deed het opvallend goed. De BMC-trein onder leiding reed lange tijd binnen de marge van 3 secondes voorsprong die Evans in de eerste etappe had veroverd.

Thor Hushovd reed uiteindelijk met zijn Garmin-formatie 4 secondes sneller. Snel genoeg voor etappewinst en de gele trui.

Rover Jan Wegman ziet als enige rover de Noor de meeste etappes in le majot jeune rijden. Merkwaardig genoeg maar 1 etappe, dus de bonus zal onze Jan onmogelijk kunnen bijtellen, maar het geel heeft Hushovd vast te pakken.

Evans zal overmorgen op de Muur van Bretagne waarschijnlijk een gooi doen naar de gele trui. Dan gaan rovers Eric van Zuilen, Kees van der Burg en Mathijs van Swieten etappes tellen. De bonus is bij deze vraag het meest interessant.
Rob Lenting
2 juli 2011 om 18:49:13
ZZZ - andere renner

Om alle rovers voldoende tijd te gunnen de 10 meest belangrijke voorspellingen te plaatsen zijn de antwoordenlijsten 7 dagen voor het vertrek samengesteld. Nog niet alle rugnummers waren definitief aan renners toegewezen, vooral de Franse ploegen wachten lang met het vrijgeven van een definitieve startlijst.

Drie rovers hebben ZZZ een keer gekozen. Voor de rest van het roversveld wellicht handig om te weten welke renners onder ZZZ vallen. Daarom in de 3 gevallen een overzichtje.

Winnaar Bolletjestrui:
Gert Jan Fernhout (ZZZ ander Katusha) = Pavel Brutt, Egor Silin of Vladimir Isaychev.
Marco Brouwer (ZZZ ander Europcar) = Yohann Gene of Perrig Quemeneur.

Meeste dagen in gele trui:
Mark Bruijnen (ZZZ ander HTC-Highroad) = Tejay van Garderen of Danny Pate.
Rob Lenting
2 juli 2011 om 18:03:08
Dag 1 Tour de France.

Wow, de Tour is gestart, na de Olympische Spelen en het WK Voetbal het grootste sportevenement ter wereld. Daarom 10 vragen als finale van een hopelijk legendarisch roversjaar.

Paul Steijger gaat met voorsprong deze finale 2011 in, maar er zit een aantal rovers op vinkentouw. Bovendien is wielrennen 20-puntengevaarlijk, dus kanshebbers genoeg voor een grote sprong voorwaarts in de tussenstand.

De eerste etappe is een prooi geworden voor Philippe Gilbert. De Belgisch kampioen was vooraf de te kloppen man, ook door de rovers de meest gekozen renner, en hij maakte zijn favorietenrol meer dan waar.

Fabian Cancellara plaatste 500 meter voor de streep nog wel een mooie demarrage, 7 rovers even op de punt van de stoel met Wimbledon-rovers Van der Male en Piguillet voorop, maar Gilbert counterde met groot gemak.

0,8 punten is de bonus, niet veel, maar voor de hoed wel een belangrijk punt. Bart Govers (10), Mark Bruijnen (9) en Jeroen Lenting (9) deden een goede zaak, Kees Boshuijer een makkelijk punt gemist.

Alberto Contador en Andy Schleck werden opgehouden door een valpartij. Cadal Evans en Jurgen Van Den Broek waren wel bij de pinken, de eerste etappe levert de twee tijdwinst op.

Morgen etappe 2. Wow!

Mark Bruijnen
1 juli 2011 om 17:56:20
Geweldig deze vragen. Ik vind dat het er nog te weinig zijn.
Jeroen Kloet
30 juni 2011 om 23:22:09
precies ja !
Straks gaat dat roversnest ook nog vragen welke renner als eerste afstapt om een plaspauze te houden....bedoel maar...er zijn grenzen !!!
Aad van den Bos
30 juni 2011 om 21:11:50
Het is niet normaal tien vragen over dat wielrennen, het lijkt wel of er geen anderen belangrijke sporten te bedenken zijn,drie vragen is meer dan genoeg.
Jeroen Kloet
30 juni 2011 om 19:34:57
Ik ben het eens met de laatste stelling, geponeerd door dhr vd Male !
Tien vragen Tour de France riekt naar oud jeugdsentiment van opperrover Lenting. Of ben ik de enige die dit verband ziet ?
Wim van der Male
29 juni 2011 om 23:08:39
10 vragen! bent u van lotje getikt, glazen bol?
Paul Steijger
27 juni 2011 om 10:30:38
Genoeg kansen op punten over Rob...het worden spannende weken.

Wordt mijn vakantie naar Thailand deels gesponsord door de Rovers, of wordt het toch bij-beunen als vakantiekracht....

Heren succes, maar niet te veel ;-)
Robbie van den Bos
27 juni 2011 om 10:25:29
Onze messcherpe Rover Yuri Bouman wees ons erop dat bij de antwoorden voor vraag 40, welk ploeg start als eerste een etappe met een renner minder, BMC Racing Team niet op de antwoordenlijst staat. Hij heeft gelijk. Sterker nog, Cofidis staat er ook niet op. Foutje van het Roversnest.

We laten de vraag niet vervallen. Consequentie is wel dat als BMC en/of Confidis als enige als eerste ploeg een etappe met renner minder start, er geen punten kunnen worden uitgekeerd.

Namens het Roversnest,

excuses.