Van Santander naar Parijs via via via

Van Santander naar Parijs via via via
 

50 nieuwe vragen zijn weer op een rij gezet. 116 rovers, een record, gaan op jacht naar de Bol. We starten met aandacht voor zeilen, voetbal en golf. Vanaf woensdag inzenden!

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. 50 mooie vragen zijn weer op een rij gezet. Het roverspeloton start komend weekend met het WK zeilen in Santander, reist daarna naar Zandvoort voor de KLM Open en schenkt tussendoor aandacht aan de nationale voetbalcompetities van Engeland, Duitsland en Nederland. De maand september wordt afgesloten in Ponferrada. In de Spaanse regio Castilië en León zal de nieuwe wereldkampioen wielrennen worden gehuldigd. Direct een paar mooie kansen op de maximale score: golf en wielrennen zijn bij uitstek 20-punten-gevaarlijk sporten.

De 20 punten staat uiteraard ook dit jaar weer centraal. Nog nooit wist een rover de Glazen Bol te veroveren zonder een keer de maximale score te behalen. Dit seizoen is het jagen op 20 punten mogelijk nog aantrekkelijker. Een nieuwe nevenprijs is door het roversnest in het leven geroepen: the Roaring Twenties! De roerige jaren twintig is de benaming voor een prijs die gelijk staat aan een zeer bewogen periode van de jaren 20 in de 20ste eeuw. In die periode golden de zogenaamde flapper-girls als trendsetters en ontdeden de vrouwen zich voorgoed van het korset. Haren werden massaal kort geknipt en de rok stopte met regelmaat tot net boven de knie. De kousen waren als een tweede, mooiere huid en de benen glommen als zijde. De decolletés reikten soms bijna tot de taille en een blote rug was eerder regel dan uitzondering. Wat wil een echte rover meer? Naast een sigarettenpijpje waren lange sjaals en kettingen van valse parels en imitatiejuwelen onmisbare accessoires. Sieraden moesten een vrouw sieren, ze hoefde er niet rijk door uit te zien. Net als de echte rover: 20 punten hoeven niet echt te worden gehaald, de kans op geeft al een gelukzalig gevoel.

De prijs ‘Roaring Twenties’ maakt een rover ook niet rijk. Het siert de rover wel. Hoe wordt het klassement opgemaakt? Alleen als eenn inzending kans maakt op 20 punten kan er mee worden gedongen naar een punt voor het ‘Roaring Twenties-klassement’. Voor de hoogst geklasseerde sporter die 20 punten waard is, wordt dat punt uitgekeerd. Alleen enkele vragen met een individueel eindklassement komen in aanmerking voor de ‘Roaring Twenties’. In september zijn dat er gelijk 6! De gekozen topscorers die in de Eredivisie, Bundesliga en/of Premier League 20 waard zijn, komen in aanmerking voor Roaring 20-punten. Ook de inzendingen voor de KLM Open en het WK wielrennen (ploegentijdrit en wegwedstrijd heren) kunnen in aanmerking komen. Ter verduidelijking een voorbeeld: Bauke Mollema en Robert Gesink zijn beiden door de rovers maar 1x gekozen als wereldkampioen wielrennen en daarom 20 punten waard. Mollema wordt uiteindelijk 2de en Gesink bijvoorbeeld 10de. De rover die Mollema had gekozen verdient 1 punt (als hoogst geëindigde niet winnende 20 punten-inzending), de rest van het veld krijgt geen punten. Zie in de rechterkolom op de website de complete uitleg van de regels rond de ‘Roaring Twenties’.

Terug naar de kalender. Naast het WK zeilen debuteren nog zes evenementen op de roverskalender. De Volvo Ocean Race, de New York marathon, het WK snorbaard, de Hockey Indian League, de Iditarod hondenslede-race en de FA Cup finale krijgen voor het eerst aandacht van het veld rovers. Vooral verwachten het roversnest veel van de husky’s in Alaska. Een bizarre tocht is dat! Terug van weggeweest in de lijst van de verrukkelijke 50: Sumo worstelen in Tokyo, schansspringen in Garmisch-Partenkirchen, de boatrace op de river Themes en de wielerklassieker Liege-Bastogne-Liege. Natuurlijk mogen we in 2015 weer genieten van de vertrouwde sporthoogtepunten over zee (MLB world series, NBA-finals, Masters Augusta, Grand National en de Indy 500) en de marathon van Rotterdam staat uiteraard ook weer op de kalender. De finale wordt komend seizoen in mei ingezet op Roland Garros, gevolgd door de Champions League finale in Berlijn, Wimbledon, The Open en 8 slotvragen Tour de France. Stuk voor stuk pareltjes in de sport, garant voor spanning en sensatie. Een lijst om bij te likkebaarden.

116 rovers hebben zich ingeschreven voor het negende seizoen. Een record! In 2013 haalden 113 rovers het eindklassement. Er staan dit jaar 5x een Bart, 5x een Jeroen, 4 Martinnen en 3 Leonnen op de startlijst. Een kudde, tros of zwerm nieuwe rovers is uit Tilburg ons gilde binnengedrongen. Het was gewoonweg niet te stoppen. Rover Karsten van der Kraaij is aangestoken door de Brabantse gezelligheid en mag zich dit seizoen hofleverancier noemen. We heten maar liefst 32 rookies welkom.

Natuurlijk zijn er ook dit seizoen ook weer onderlinge krachtmeting. Op zondag 12 oktober staat de eerste gepland. Er is pure testosteron nodig tijdens de vierde High Land Games, in november een behoorlijk portie bluf tijdens het pokertoernooi in Amsterdam, misschien in april grappen en grollen tijdens het Grand National boordsel en in juli grote longen tijdens de traditionele roverstriatlon. Wellicht komen er nog nieuwe activiteiten bij. Er wordt door rovers Sjaak van der Linde en Gert-Jan Fernhout al een tijdje hardop gesproken over het organiseren van een vijfkamp of wielerklassieker. We zijn benieuwd! Maar eerst op naar de eerste vraag! De Glazen Bol en de 1000 rovers 2014-2015 gaat woensdag beginnen! Joehoehoe!

Gepubliceerd op 01/09/2014
Aangepast op 01/09/2014
Auteur: Roversnest
 
 
Ruud Tompot
3 september 2014 om 13:13:25
Na jaren en onderhandelingen terug gekeerd bij de Rovers. Werd er weer helemaal blij van Zeilen en Golf... Bleek Seve Ballesteros al jaren dood. l