Vraag 42: de Oranje toto

Vraag 42: de Oranje toto
 

De groepswedstrijden van Oranje tegen de nummers 36,45 en 19 van de FIFA-ranglijst moet voor de Grote Oranje Vier niet al te veel problemen opleveren. Zij hebben verdere plannen…

Het zijn legendarische momenten in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Gebeurtenissen die in het collectieve geheugen staan gegrift. Door de impact zal je altijd weten waar je was en met wie je was, zelfs als je er niet was, ben je er bij geweest door de kracht van de overlevering. “1-0, we leiden!” in 1974, “Van basten goed… Ooh wat een goal… Wat een goal…” in 1988 en “Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp!” in 1998. Het WK 2010 heeft alles in zich voor een nieuw ijkpunt in de vaderlandse voetbalgeschiedenis. Met Robin van Persie, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en (vanaf de kwartfinale) Arjan Robben beschikt Oranje over een aanval waar de creativiteit en klasse van afdruipt. Met flitsend combinatievoetbal en onnavolgbare passeerbewegingen zijn zij in staat om de Braziliaanse verdediging naar huis en de Spaanse verdediging aan gort te spelen.

Achter de vier pareltjes is Nigel de Jong ouderwets de baas alsof hij op een Amsterdamse pleintje staat te ballen en Mark van Bommel bij Munchen nog meer Duitser geworden. Als Mark voor een overwinning over lijken gaat, zet hij zijn noppen toch net even te vroeg op de grond, gewoon voor de zekerheid. Omdat de verdediging de achilleshiel is van het elftal, zijn wij niet de grote favoriet bij de bookmakers, maar wij kunnen wereldkampioen worden, en het geloof is er. Daarom wordt het op de lange weg naar de finale smullen van hoogstandjes en schitterende goals die gevierd gaan worden met spontane knuffels in elke Oranje kroeg en huiskamer. En ergens op deze grote voetbaltrip, komt het Bergkamp moment. Het kan in de kwartfinale zijn tegen Braziliƫ, tijdens de halve finale tegen Duitsland of, het ultieme, in de finale tegen Spanje.

Bij een 0-0 stand met nog 5 minuten op de klok verovert Rafael na een ferme tackle op het middenveld de bal, met een subtiel lobje bereikt hij Wesley die in een vloeiende beweging met een steekpass Arjan de diepte instuurt. Drie verdedigers met snode plannen duiken op Arjan die dreigt te passeren maar met hakje Robin in een 1 tegen 1 situatie op de 16 meter vrijspeelt. Robin geeft een Kralingse panna en stift de bal over de naar de grond vallende doelman. De Grote Vier heeft toegeslagen en Nederland is in extase. Een groot Hollands feest staat ons te wachten met een Oranje fontein op het Hofplein in Rotterdam die staat te trappelen om dolenthousiaste fans van verkoeling te voorzien. Het wordt een doelpunt waar nog jaren over zal worden nagepraat. Onze kinderen zullen vol ongeloof de beelden terugzien. Maar voordat de Grote Vier deze eeuwige roem halen, staan er eerst drie poolwedstrijden te wachten tegen stugge Scandinaviers, tengere Aziaten en fysieke Afrikanen. De nummers 36, 45 en 19 van de FIFA-ranglijst. Gezien het surplus aan kwaliteit in de Oranjeselectie is het voorspellen van de toto van de groepswedstrijden van Oranje kinderlijk eenvoudig: 1-1-1.

Gepubliceerd op 07/06/2010
Aangepast op 07/06/2010
Auteur: Roversnest
 
 
Bastiaan Boschker
19 juni 2010 om 22:37:49
Wie het laatste lacht, lacht het best. Alhoewel, pas na Kameroen kan ik pas echt lachen. Samen met Gijs.
Rob Lenting
17 juni 2010 om 12:07:16
Nederland is het WK gestart met een overwinning. Heel veel rovers zien de kans op punten in de Oranje-toto verdampen door de zon. Drie keer winst voor Nederland in de groepsfase levert een schamele beloning van 0,6 punten op. Logisch, want Nederland wordt wereldkampioen.

Wat heeft Ilja en wat heeft Bas Boschker gekozen? Wat nu als Nederland inderdaad ook van Japan en Kameroen gaat winnen? Hebben we dan twee leiders in de jacht op de Glazen Bol?

Ik weet wel wie er zaterdag in zijn vuistje lacht wanneer de Japanners verdedigen als een ware handbalformatie opgesteld op de rand van de 16 meter, de bal onvoldoende luistert naar de voeten van Sneijder en Van Persie. Wanneer een slaapwekkende vertoning van 90 minuten eindigt in 0-0...