Winnen de Cubs eindelijk de World Series?

Winnen de Cubs eindelijk de World Series?
 

Chicago Cubs is het mooiste team van de Major League Baseball. De Cubs hebben met Wrigley Field een stadion om je vingers bij af te likken. Maar winnen de ze eindelijk de World Series?

Chicago Cubs is het mooiste team van de Major League Baseball. De Cubs hebben met Wrigley Field een stadion om je vingers bij af te likken. Het karakteristieke groene stadion met het houten scorebord en een klimop tegen de muren in het buitenveld ligt midden in een woonwijk. De daken van de panden om het stadion geven een goed zicht op het veld waardoor de dakterassen in de loop van de tijd zijn omgebouwd tot luxe privé tribunes die voor grof geld worden verhuurd. Op de tribune zit het enige thuispubliek dat bij een homerun van de tegenpartij de honkbal direct weer het veld ingooit. Niets geen souvenir om mee te nemen naar huis zoals ze doen in New York, Boston en LA. Terug in het spel, die vervloekte bal, zo snel mogelijk. Ook van het dakterras.

De Cubs winnen nooit wat. De laatste titel dateert van 1908 en de laatste finaleplaats in de World Series van 1945. Het verhaal gaat dat het komt door de “the Curse of Billy Goat” die tijdens de verloren World Series in 1945 door Billy Sianis in Wrigley Field is uitgesproken. Billy Sianis, eigenaar van het cafe Billy Goat, had als mascotte een geit meegenomen naar Wrigley Field. Toen de geur van de mascotte niet meer om te houden was, werd Billy verzocht het stadion, met geit, te verlaten. Billy was woest en bij het verlaten sprak hij “Them Cubs, they aren’t gonna win no more”. En zo geschiedde. Er is diverse keren tevergeefs geprobeerd om de vloek ongedaan te maken, onder ander door Sam Sianis, de neef van Billy, die in de jaren 90 met geit op openingsdag het veld in Wrigley Field heeft betreden.

In 2003 was de vloek bijna ongedaan gemaakt door een groep trouwe Cubs fans die tijdens een uitwedstrijd van de Cubs tegen de eeuwige rivaal Houston Astris geprobeerd hebben om een geit in het stadion van de Astros binnen te krijgen. Toen de geit werd geweigerd, is ter plekke een vers voorgelezen met de wens de vloek om te keren. Dat jaar wonnen de Cubs de division titel en kwamen tot op vijf outs van de World Series totdat een bizar incident op Wrigely Field de vloek nieuw leven inblies. Met een 3-0 voorspong voor de Cubs in de 8-ste inning sloegen de Florida Marlins een foutbal richting de tribune in het linksveld. Met een torenhoge sprong leek buitenvelder Moises Alou de bal net over de rand in de tribune te vangen totdat Cubs fan Steve Bartman op de tribune net wat eerder bij de bal was. Na dit incident kregen de Cubs 8 punten op rij tegen en gingen de Marlins door om daarna tegen de Yankees de World Series te winnen. Steve Bartman werd onder politiebegeleiding het stadion uitgebracht, zijn leven is een hel geworden en de bewuste honkbal is op rituele wijze vernietigd. The Loveable Losers, dat zijn de Cubs.

Klasse heeft een prijs. Vorig jaar zijn de Cubs met alles erop en eraan verkocht voor 900 miljoen dollar aan de familie Ricketts. Drie gefortuneerde broers die jaar in jaar uit op de bleachers in Wrigley Field komen en samen met Eddy Vedder dromen dat de Cubs ooit “all the way” gaan. De financiele impuls mocht dit jaar niet baten. Met nog anderhalve week competitie in de MLB zijn de Cubs ook dit jaar al uitgeschakeld voor de World Series na een dramatisch seizoen. Welke 8 teams zich wel hebben geplaatst? Voor een Europeaan is plaatsing voor de World Series een ingewikkelde procedure. Het Roversnest gaat het ook niet uitleggen. Relevant is dat het tot de laatste dag spannend is welke 8 teams zich plaatsen en op de antwoordenlijst dus teams voorkomen die zich uiteindelijk net niet weten te plaatsen. Check de website voor alle laatste info over de plaatsing. Natuurlijk, de Yankees zijn favoriet. Altijd. Overal.

Gepubliceerd op 25/09/2010
Aangepast op 25/09/2010
Auteur: Roversnest