WK cricket is groot hoor!

WK cricket is groot hoor!
 

Komende zaterdag bijten the All Blacks op het WK cricket de spits af tegen Sri Lanka. Groot toernooi hoor, dat WK bowling en batting: 14 landen, 42 poule-wedstrijden, ruim 10 miljoen dollar prijzengeld. Plaats van handeling: Australië en Nieuw Zeeland…

Komende zaterdag bijten the All Blacks op het WK cricket de spits af tegen Sri Lanka. Groot toernooi hoor, dat WK bowling en batting: 14 landen, 42 poule-wedstrijden, ruim 10 miljoen dollar prijzengeld. Plaats van handeling: Australië en Nieuw Zeeland. In 2011 won India in eigen land de finale van aartsrivaal Sri Lanka. Wie ooit in India of Sri Lanka is geweest kan zich misschien voorstellen wat deze finale 4 jaar geleden teweeg heeft gebracht. In deze landen staat cricket meer dan gelijk aan voetbal bij ons. Kinderen maken een bat van een oud stuk hout en ballen van 100 elastiekjes. Ze spelen cricket met de luier nog aan, op ieder hoek van de straat cricket sneuvelen wickets, cricket de hele dag door.

En dan is daar de finale van het WK in het drukke India. Het Wankhede Stadium in Mumbai was tot de laatste draad uitverkocht, maar de echte cricket-fans volgden de wedstrijd op straat. Jongetjes en meisjes klommen in bomen of op daken van geparkeerde bussen om een glimp van de televisiebeelden op te vangen. Miljoenen taxi-chauffeurs en marktkooplui waren continue afgeleid. Laat me met rust: de transistorradio op de schouder tegen het oor geduwd. Naar schatting volgden in India alleen al 135 miljoen (!!!) cricket-fans de wedstrijd. Het dagelijkse leven stond even stil in Mumbai, New Delhi, Mohali, Bangalore, Kolkata, Pallekele, Hambantota en Colombo. Alle Indiërs en Sri Lankezen hielden de adem in toen de beslissende bal door Thisara Parera werd geworpen. Yuvrai Singh raakte de bal goed en liep de beslissende rondjes voor India. Sri Lanka werd met slechts 6 wickets verslagen en de world cup, die eerder al in 1983 werd veroverd, was terug in het land met de meeste mesjogge cricket-liefhebbers ter wereld.

Cricket is groot. Daarom dit jaar wederom op de roverskalender. Flikt India het weer? Of profiteert Australië of Nieuw Zeeland dit keer van het thuisvoordeel? Pakt knotsgek cricket-land Pakistan dit keer de titel of neemt Sri Lanka een succesvolle revanche op de verloren finale vier jaar geleden? De vraag voor ons rovers: welk land wordt wereldkampioen met als bonus de verliezend finalist? Volg het beste cricket, . 6 weken lang spanning en sensatie. Deadline 13 februari aanstaande.

Gepubliceerd op 08/02/2015
Aangepast op 06/07/2018
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
4 april 2015 om 10:46:07
kncb.nl, 30 maart 2015

AUSTRALIE VEROVERT VIJFDE WERELDTITEL

Het Australische cricketteam heeft afgelopen zondag 29 maart voor de vijfde keer het WK cricket gewonnen. Het rekende in de eindstrijd in Melbourne op duidelijke wijze af met buurman en mede-organisator Nieuw-Zeeland, waarvan het in de poulefase nog had verloren.

De gehele cricketwereld keek er naar uit, ruim 91.000 op de tribunes, miljoenen voor de buis, maar een spannende finale werd het niet. De Black Caps zagen hun belangrijkste batsmannen (McCullum, Guptill) snel uitgaan. Allen Grant Elliott bleef rustig en maakte met 83 runs nog wat goed, waardoor Nieuw-Zeeland uitkwam op een mager totaal van 183 a.o.

Australië ging op weg naar de zege. Door gedegen scores van Warner (45), Smith (56) en vooral captain Michael Clarke (74 runs) in zijn laatste interland, werd de overwinning in de 34ste over behaald. Australie speelde zijn zevende WK-finale. Eerder veroverde Australië de wereldtitel in 1987, 1999, 2003 en 2007.

Na 6 weken cricket was de beloning in de strijd om de Bol uiteindelijk mager: 6 rovers pakten 2 punten! Rover Karsten van der Kraaij mocht wel tot het laatst hopen op een mooie bonus, maar Nieuw-Zeeland won uiteindelijk (en gelukkig) niet de finale niet.
Rob Lenting
29 maart 2015 om 12:55:53
nos.nl

NEDERLAND NOOIT MEER OP HET WK CRICKET?

Het WK cricket is na de Olympische Spelen en het WK voetbal het best bekeken sportevenement ter wereld. Naar het huidige WK in Australië en Nieuw-Zeeland kijken ruim 2 miljard mensen.

De vorige drie edities was Nederland ook van de partij. Maar de kans wordt steeds kleiner dat dit ooit nog een keer gebeurt. Kleine cricketlanden zijn bij het WK namelijk niet meer gewenst.

De tendens in het voetbal is dat steeds meer landen aan EK s en WK s mogen meedoen, maar cricket is de tegenovergestelde weg ingeslagen. De internationale cricketbond ICC besloot onlangs het aantal deelnemende landen te verlagen van veertien naar tien.

-Dat is natuurlijk een heel trieste zaak-, stelt Roland Lefebvre, voormalig cricketgrootheid en tegenwoordig technisch directeur. -Meedoen aan een WK geeft je heel veel trots. Je vertegenwoordigt je land op het hoogste podium.-

Cricketgrootmachten als India, Australië, Engeland en Zuid-Afrika vinden dat zij recht hebben op het geld dat binnenkomt. En het gaat om nogal wat centen: de televisierechten van dit en komend WK zijn verkocht voor 3 miljard dollar. Het zijn de topduels die het geld binnenbrengen, spelen tegen kleintjes is daarom niet zo interessant.
Rob Lenting
25 maart 2015 om 20:14:34
nos.nl, 24 maart, 11:19 uur

NIEUW-ZEELAND NAAR FINALE WK CRICKET

Nieuw-Zeeland heeft voor het eerst de finale bereikt van het WK cricket. De Black Caps wisten in Auckland in een bloedstollende halve finale Zuid-Afrika in de laatste over met vier wickets te verslaan.

Zuid-Afrika zette in de wegens regen tot 43 ingekorte innings 281 runs neer. Faf du Plessis (82 runs) en AB de Villiers (65 runs) leverden de grootste bijdrage.

Martin Guptill en met name captain Brendon McCullum (59 runs uit 26 ballen) gaven Nieuw-Zeeland een kickstart in de jacht op het volgens de Duckworth-Lewis-methode berekende target van 298 runs. Ook Grant Elliott (84 not out) en Corey Anderson (58 runs) sloegen er lustig op los.

Het kwam op de laatste over aan, waarin de Kiwi s twaalf runs nodig hadden. Toegeschreeuwd door 40.000 uitzinnige fans hield Elliott zijn zenuwen in bedwang. Op het bowlen van Dale Steyn joeg hij de één na laatste bal voor de winnende 6 de tribunes in. -Ik wist niet eens waar die bal heen ging-, bekende de matchwinner even later.
Rob Lenting
21 maart 2015 om 20:52:58
Halve finales:

24 maart, Auckland
NIEUW ZEELAND - ZUID-AFRIKA
(onderling resultaat op voorgaande wk s: 4-2)

26 maart, Sydney
AUSTRALIE - INDIA
(onderling resultaat op voorgaande wk s: 7-3)

Rob Lenting
21 maart 2015 om 20:48:34
telegraaf.nl, 21-03-2015, 09:32 uur

NIEUW-ZEELAND NAAR HALVE FINALE WK CRICKET

WELLINGTON- Nieuw-Zeeland heeft zich zaterdag in Wellington als vierde en laatste land geplaatst voor de halve finales van het WK cricket. Het dankte de winst op het team van de West Indies met name aan Martin Guptill. De batsman bereikte een in een WK niet eerder vertoonde score van 237 not out.

De Nieuw-Zeelanders wonnen de partij met het indrukwekkende totaal van 393 runs, 143 meer dan de West Indies. In de halve finale is Zuid-Afrika de tegenstander. In de andere strijd om een finaleplaats staan Australië en India tegenover elkaar.
Rob Lenting
21 maart 2015 om 20:46:34
nos.nl, 20-03-2015, 11:39 uur

AUSTRALIE NAAR HALVE FINALES WK CRICKET

Australië heeft op het WK cricket de halve finales gehaald. De viervoudig wereldkampioen won in Adelaide met zes wickets van Pakistan.

Het bal werd geopend door Pakistan, dat aan bat onder meer dankzij 41 runs van Haris Sohail op een totaal van 213 uitkwam. De Australische bowler Josh Hazlewood maakte indruk door vier wickets voor zijn rekening te nemen.

De Australiërs kenden weinig moeite om die score te halen en hadden de buit al na 33.5 overs binnen. Steven Smith (65 runs) en Shane Watson (64 runs) waren de uitblinkers.

Australië haalde voor de zevende keer in elf WK-edities de halve finales. De ploeg leed nog nooit een nederlaag in de halve eindstrijd van een WK. Donderdag is India de volgende opponent van de Australiërs.
Rob Lenting
21 maart 2015 om 20:44:56
ad.nl, 19-03-2015, 13:23 uur

INDIA OVERTUIGEND NAAR HALVE FINALES WK CRICKET

India heeft zich vandaag overtuigend geplaatst voor de halve finales van het WK cricket in Australië en Nieuw-Zeeland. De titelverdediger kende op de Melbourne Cricket Ground geen genade met Bangladesh en won met een verschil van 109 runs.

India begon de wedstrijd aan slag en bouwde in vijftig overs aan een stevige score van 302 runs voor het verlies van zes wickets. Rohit Sharma vertolkte een hoofdrol met 137 runs. Bangladesh kwam bij lange na niet aan dat aantal. Na 45 overs waren alle wickets gevallen en stonden er 193 runs op het scorebord.

India treft in de halve finale de winnaar van de kwartfinale tussen Australië en Pakistan.
Rob Lenting
21 maart 2015 om 20:42:50
ad.nl, 18-03-2015, 11:10 uur

ZUID-AFRIKA TROEFT SRI LANKA AF EN BEREIKT LAATSTE VIER

De cricketers van Zuid-Afrika hebben zich als eersten geplaatst voor de halve finales van het wereldkampioenschap in Australië en Nieuw-Zeeland. De ploeg rekende vandaag op de Sydney Cricket Ground resoluut af met Sri Lanka in de kwartfinales.

Sri Lanka begon aan slag, maar na 37.2 overs waren alle wickets gevallen en stond de ploeg op een score van 133 runs. De Aziaten hadden geen antwoord op de topspinballen van de Zuid-Afrikaanse bowlers. JP Duminy en Imran Tahir waren de uitblinkers.

Zuid-Afrika had vervolgens weinig moeite om dat aantal van 133 te overtreffen. Al na achttien overs stond de ploeg op 134 en verloor het slechts één wicket. Quinton de Kock noteerde 78 runs. In de halve finale ontmoeten de Zuid-Afrikanen de winnaar van het duel tussen Nieuw-Zeeland en de West Indies.
Ruud Tompot
16 maart 2015 om 18:25:10
Maar even maten naaien, als je twee antwoorden moet geven waarin antwoord 2 de bonus is en je vult zoals twee mensen dat hebben gedaan twee keer dezelfde ploeg in bij zowel winnaar als verliezer, ben je da gewoon dom of slim?
Rob Lenting
16 maart 2015 om 07:55:56
KWARTFINALES WK CRICKET:
http://www.icc-cricket.com/cricket-world-cup/fixtures


woensdag 18 maart:
ZUID AFRIKA (cwc win rate: 64%) - SRI LANKA

donderdag 19 maart:
INDIA (cwc win rate: 61%) - BANGLADESH

vrijdag 20 maart:
AUSTRALIE (cwc win rate: 71%) - PAKISTAN

zaterdag 21 maart:
NIEUW ZEELAND (cwc win rate: 60%) - WEST INDIES

Rob Lenting
15 maart 2015 om 09:37:49
sportdomein.nl, 13-03-2015, 12:36 uur

ENGELAND SPEELDE NOOIT EERDER SLECHTER OP EEN WK

Het trotse Engeland speelde een dramatisch WK, maar kan nog wel met een redelijk gevoel naar huis. Vrijdag werd de laatste groepswedstrijd gewonnen van het zwakke Afghanistan.

Engeland won slechts een van de voorgaande vijf wedstrijden en dus wist de ploeg dat het WK voorbij was na het duel met Afghanistan. De Engelsen kozen ervoor om als tweede te slaan en dus mocht Afghanistan een score neerzetten.

Verder dan 111 runs kwam die ploeg niet in de wedstrijd en Engeland had vervolgens weinig moeite om dit te overtreffen. De Engelsen sluit het toernooi dus nog af met een overwinning, maar zullen toch met het schaamrood op de kaken de thuisreis aanvaarden. Nooit eerder speelde het land zo n slecht WK.
Rob Lenting
15 februari 2015 om 10:58:37
fok.nl, 14-02-2015, 13:28 uur

GASTLANDEN AUSTRALIE EN NIEUW ZEELAND OPENEN MET WINST

Op de openingsdag van het wereldkampioenschap cricket hebben gastlanden Australie en Nieuw-Zeeland hun openingswedstrijd weten te winnen. Nieuw-Zeeland won van Sri Lanka en Australie was te sterk voor Engeland.

Nieuw-Zeeland opende het WK tegen Sri Lanka. Nieuw-Zeeland zette aan bat een indrukwekkende score neer van 331 runs voor het verlies van zes wickets in vijftig overs. McCullum kwam tot 65 runs in het begin van de wedstrijd. Later voegde Corey Anderson er nog eens 75 aan toe. Voor Sri Lanka was dat aantal te veel. De teller bleef staan op 233 in 46,1 overs.

Australie gaf ook hun visitekaartje af in het duel tegen Engeland. In een vol Melbourne Cricket Ground met 86.000 toeschouwers kwam het gastland als eerste aan slag en zette een knap aantal van 342 runs na vijftig overs op het scorebord. Aaron Finch was goed voor 135 runs.

Engeland moest vervolgens in de achtervolging, maar de Europeanen kwamen niet verder dan 231 runs in 41.5 overs. James Taylor noteerde voor 98 runs voor de Engelsen. Mitchell Warns pakte namens Australie vijf wickets.

Het toernooi is nog lang niet afgelopen. De finale is op 29 maart in Melbourne.