WK zeilen: erg ingewikkeld

WK zeilen: erg ingewikkeld
 

Tjonge. De zeilsport in niet eenvoudig. 470, 49erFX, Finn, Laser, Nacra 17 of RS dubbele punt X. We zagen het bos niet meer tussen de bomen. De vraag is daarom simpel: hoe goed is onze Fries Pieter-Jan Postma?

Volgende week maandag staat het Spaanse Santander in het teken van het WK zeilen. Golvend water, de wind in de zeilen en volop kansen op Nederlands succes. Een mooie opening van het roversseizoen. Voor de vierde keer wordt het WK georganiseerd en het mondiale toernooi staat in het teken van de komende Olympische Spelen. De 10 disciplines waar in Rio de Janeiro in 2018 eremetaal kan worden gewonnen, staan komende week ook op het programma. De oorspronkelijke vraag luidde “hoeveel medailles haalt de Nederlandse zeilploeg?” In onze surftocht naar kansen voor de Nederlandse equipe bleek de zeilsport niet zo eenvoudig te vatten als bijvoorbeeld atletiek of judo. Er is geen Nederlandse ploeg. 470, 49erFX, Finn, Laser, Nacra 17 of RS dubbele punt X, allemaal verschillende disciplines met verschillende Nederlandse ploegen. We zagen op een gegeven moment het bos niet meer tussen de bomen. Het laat zich het meest vergelijken met een denkbeeldig WK gemotoriseerde sport, waarbij in 2 weken tijd de wereldkampioenen Formule 1, NASCAR, MotoGP, Motospeedway, Motorcross-zijspan en Autorally worden gehuldigd. De medaille-spiegel van Nederland vragen is wellicht als opening te veel gevraagd. De vraag is daarom makkelijker gemaakt: wat wordt de eindklassering van Jan-Pieter Postma?

Pieter-Jan is een vrolijke Friese jongen van 1m89 en 94 kg schoon aan de haak. De 32-jarige Nederlandse zeiler vertegenwoordigde ons kikkerland tweemaal op de Olympische Spelen in de Finn-klasse. In Peking finishte Postma als 14de, in Londen strandde hij in het zicht van de haven net naast het podium. Een strafrondje in de laatste race hield hem van het brons. Dit jaar is Postma in bloedvorm. Hij won in april de wereldbekerrace in Hyeres, hij werd tweede in Medemblik tijdens de Delta Lloyd Regatte en hij stelde met een tiende plaats een beetje teleur tijdens de Olympische testrace afgelopen augustus in Rio. Op het EK in La Rochelle eindigde hij als 8ste. Voor meer info:

Waarom Pieter-Jan Postma? Omdat het een bikkel is. Hij doet dit jaar namelijk ook mee met de Volvo Ocean Race. Dit jaar voor het eerst op onze kalender. In een zeilboot de wereld rond, nou, dan ben je een held toch? Ze meren ook even aan in Den Haag. Maar nu eerst de eerste vraag Glazen Bol seizoen 2014-2015: wat wordt de eindklassering van Pieter-Jan Postma op het WK Zeilen in Santander? De wedstrijd gaat over 10 races en is dagelijks te volgen bij de NOS. Inzenden voor as zondag 23:59 uur.

Gepubliceerd op 02/09/2014
Aangepast op 02/09/2014
Auteur: Roversnest