Wouter zag in Lombardijen 20 punten verdampen

Wouter zag in Lombardijen 20 punten verdampen
 

De magische 20 punten, die natte droom is maar weinig rovers gegeven. Als het een keer bijna lukt, dan lacht de Glazen Bol met enig sadisme vanaf zijn sokkel het roversvolk toe. Wouter van Dam was er in Lombardijen dichtbij. Heel dichtbij…

Het is alweer een week geleden dat de bladeren stierven in Lombardijen. Oliver Zaugg reed de dood of de gladiolen en vierde met beide armen in de lucht in de straten van het Noord-Italiaanse Lecco zijn eerste zege als professioneel wielrenner. De 30-jarige Zwitser had slechts 8 secondes voorsprong op Daniel Martin, die de sprint van een uitgedund achtervolgend groepje met overmacht won. Martin was in de Giro Lombardia de pion van rover Wouter van Dam. En belangrijker nog: de Ierse coureur van Team Garmin was bij winst 20 punten waard geweest. De maximale score in de jacht naar de Glazen Bol, de magie van het spel, een natte droom voor veel doorgewinterde rovers. Een sensatie die Wouter door de vingers glipte. Voor het Roversnest zelfs reden om aan onze jonge Delftenaar een paar vragen te stellen.

“Ja, een klasbakkie die Martin”, reageerde Van Dam op de vraag hoe hij de Ierse renner had gevonden, “ik zag hem in de Vuelta (red: Ronde van Spanje) in een sprintje Mollema kloppen na een zware bergrit, ik dacht: dat wordt mijn man. Toen hij me eergisteren belde om te vertellen dat hij zich goed voelde, was het niet moeilijk meer om te kiezen.” Zijn ogen fonkelden bij de gedachte alleen al. Wouter is bezig aan zijn vierde roversseizoen en hij is een kenner, dat valt niet te ontkennen. Zeker als het om wielrennen gaat. Al zit het tot nu toe nog niet mee: “Vorig jaar op het WK scheelde het niks met Breschel en nu hetzelfde laken en k#tpak.” Thor Hushovd sprintte naar de titel en Breschel werd tweede. Ook toen was de keuze van Wouter 20 punten waard, maar Breschel maakte geen kans. Dat was in Lombardijen wel anders. Niet-winnaarstype Zaugg demarreerde fel op de slotklim, hij pakte een voorsprong, maar het is ongewoon dat een renner met een blanco erelijst een grote klassieker als de Giro Lombardia wint. Zaugg zou zeker in de laatste kilometers in de kraag worden gevat. En dan zou Martin met gemak naar de winst spurten. Nou, niet dus.

Nibali had de favorieten op weg naar de Madonna del Ghisalo pijn gedaan, maar zijn kruit te vroeg verschoten. Het Italiaanse wonderkind leek geschiedenis te gaan schrijven door de laatste 80 kilometer solo op kop naar de finish te rijden. Nibali kwam echter de man met de hamer tegen, de moker raakte hem in de vallei op weg naar de slotklim vol op de kin, game over dus. De andere favorieten, onder wie Gilbert, Visconti, Paolini en Fuglzang, moesten op de eerste hellende meters van de Villa Vergano al snel passen. De onbekende Zaugg viel aan en hij had op de top een voorsprong van 12 seconden op 5 achtervolgers. In de afdaling werd de voorsprong 11, 10, 9, 8 seconden, maar dichter kwam het quintet niet. Bij een hergroepering had Daniel Martin zonder twijfel de beste papieren voor winst gehad. “Ja”, zuchtte Wouter, “ik weet het. Ik zag het gebeuren, zat erbij en keek er naar. Balen natuurlijk, maar snel accepteren en blijven bidden naar Vrouwe Fortuna.” Op de roverskalender prijken nog 4 wielerklassiekers, heeft Wouter al enig idee waar hij gaat toeslaan? “Op het feest!” riep hij resoluut.

20 punten, het is nog niet veel rovers gelukt ze te veroveren. Daarom is de jacht ernaar natuurlijk zo bijzonder. En je hebt ze nodig. De winnaar van de Glazen Bol incasseerde tot nu toe altijd minimaal een 20-punter. Kans maken op de maximale bonus, dat is voor veel rovers op zich al gelukzalige voorpret. En als je er dan dichtbij bent, dan doet falen extra pijn. Gjalt Gaastra maakt de komende dagen ook een goede kans op de volle mep. Wanneer de Saint Louis Cardinals de World Series Baseball met 4-3 winnen, dan is hij de eerste gelukkige dit seizoen. Ook onze vriend uit Friesland zat er vorig seizoen al een keer erg dichtbij. Mads Junker ging de laatste speelronde in als topscorer van de Eredivisie, maar zag Vleminckx in de laatste wedstrijd 3 keer scoren. Zowel Mads als Gjalt visten achter het net. Nu in de World Series voor hem een nieuwe kans. Teletekstpagina 633 mag de komende dagen in de gaten worden gehouden. Moet het gehele roverspeloton zich storten in een eindeloze achtervolging of winnen de Texas Rangers gewoon de World Series? We zullen zien.

Gepubliceerd op 23/10/2011
Aangepast op 23/10/2011
Auteur: Roversnest