100ste Tour de France: hopelijk gaat het spoken

100ste Tour de France: hopelijk gaat het spoken
 

De jacht op de Glazen Bol geraakt in beslissende fase. Michiel Oosterhoff heeft nog altijd een akelige voorsprong. Wimbledon, The Open en 7 vragen Tour de France kan dat nog veranderen. De 100ste editie van La Grande Boucle heeft potentie. Hopelijk gaat het spoken…

De jacht op de Glazen Bol geraakt in beslissende fase. Michiel Oosterhoff heeft nog altijd een akelige voorsprong. Wimbledon, The Open en 7 vragen Tour de France kan dat nog veranderen. Wimbledon begint aanstaande maandag al, vanaf 18 juli zijn de Murifield Golf Links in Gullane (Schotland) middelpunt van aandacht als het om 20 punten gaat. Maar nu eerst de Tour de France. Na een jaar afwezigheid staat de grootste wielerwedstrijd ter wereld weer fier op de kalender. Dit jaar als absolute finale, want na 3 weken koers is na de eindsprint op de Champs Elysees niet alleen de winnaar van de Tour de France bekend, maar ook de winnaar van de Glazen Bol. Zal knaapje Oosterhoff voor de tweede keer kunnen pronken met de sierlijke wisseltrofee? Hopelijk gaat het spoken. De 100ste editie van Le Grand Boucle heeft potentie genoeg om ons klassement nog eens flink op te schudden.

De gele trui is magisch. Daarom is de renner die de meeste etappes de trui in bezit heeft dit jaar punten waard. Het is een zogenaamde bonusvraag, het juiste aantal etappes die deze renner in het geel rijdt kan 10 bonuspunten opleveren. De gele trui is bijzonder. De oprichter van de Tour de France, Henri Desgrange (foto), zocht voortdurend naar prikkels om de sportieve strijd interessanter te maken. De Tour moest vechten voor erkenning, de populariteit voor het wielerevenement was in de beginjaren minimaal. Een van zijn ideeën betrof de invoering van een leiderstrui, een wielertrui om de leider van het algemeen klassement te herkennen. Omdat deze trui elke dag opnieuw feestelijk uitgereikt zou worden, verwachtte Desgrange meer aanvallen en spektakel. De eerste gele trui werd aangetrokken na afloop van de tiende etappe tijdens de ronde van 1919. Eugène Christophe was de eerste drager, Firmin Lambot werd dat jaar de eerste eindoverwinnaar die het geel naar Parijs bracht. De kleur geel werd gekozen omdat de organiserende krant, l’Auto, op geel papier werd gedrukt.

Er zijn inmiddels meer truien voor winnaars. De groene trui is de trui voor de sprinters. De beste sprinter is zonder twijfel Mark Cavendish, maar haalt hij genoeg punten in de ritten op heuvelachtig terrein? En haalt hij zonder kleerscheuren Parijs? Peter Sagan roept in alle kranten en op alle websites dat hij net als vorig jaar de groene trui wil winnen. Of is er nog een derde kanshebber aan te wijzen? De winnaar van de bolletjestrui, de beste klimmer, is lastiger te voorspellen. De grote mannen voor het klassement laten de bergprijs meestal links liggen, waardoor wel twee handen vol renners met klimmersbenen kans maken. Johnny Hoogerland (foto) is de laatste Nederlander die een paar dagen in de bergtrui door Frankrijk koerste. Dit jaar alleen punten voor de rover(s) die zowel de beste sprinter als beste klimmer juist weten te voorspellen. Daarom is deze vraag interessant. Brengen groen of misschien de rode bollen Michiel Oosterhoff in verlegenheid?

De Koninginnenrit in de Tour de France 2013 is dit jaar de 18de etappe van Gap naar Alpe d’Huez. Alpe d’Huez is 13,8 kilometer lang, telt 21 haarspeldbochten en een gemiddeld stijgingspercentage van 8,1 %. Naast de Alpe d’Huez, die zelfs 2x moet worden beklommen, staan de Col de Manse, de Rampe de Motty, de Col d’Ornon en de Col de Sarenne die dag op het programma. Het is een relatief korte etappe, 168 kilometer, waardoor de strijd waarschijnlijk vroeg zal losbarsten. Het aantal aanvallen zal ontelbaar zijn en daardoor de kans dat een outsider zal gaan winnen groot. Een mooie kans op 20 punten dus. De winnaar van de Koninginnenrit was al eens goed voor 20 punten. Carlos Sastre won in 2007 op Alpe d’Huez en zijn overwinning leverde Aad van den Bos destijds de volle buit op. In 2009 was de overwinning van Juan Manuel Garate (foto) op de Mont Ventoux 20 punten waard geweest, ware het niet dat de Spanjaard door geen enkele rover was gekozen.

De grootste wielerronde blijft een Frans feest. Voor een Fransman is La Grande Boucle de absolute hoogmis. Een klein succesje brengt een Franse wielrenner veel eer en glorie, een groot succes eeuwige roem. Vandaar dit jaar, net als in 2011, extra aandacht voor de Fransen. Welke Fransman wint als eerste een etappe? Een mooie vraag die rover Yuri Bouwman met Pierre Rolland al eens 20 punten opleverde. Er staan waarschijnlijk meer dan 40 coureurs aan het vertrek in Corsica die zijn geboren in het land van Brigitte Bardot (foto), Charles de Gaulle, Alexandre Dumas, Jean Paul Sartre, Rene Lacoste, Michel Platini, Bernard Hinault, Charles Aznavour en Napoleon. En allemaal willen ze een etappe winnen.

En als onze leider, onze opperrover Oosterhoff, daar niet zenuwachtig van wordt, dan is er nog het eindklassement. Zal de eindwinnaar op de Champs Elysees niet zo zeer veel punten opleveren, het complete podium is lastiger te voorspellen. Wie worden achter Christopher Froome of Alberto Contador (foto) tweede en derde? Volop kans op 10 bonuspunten. Saillant detail: in de geschiedenis van de Glazen Bol is het complete podium nog nooit juist voorspeld. Een vraag om goed over na te denken dus. Inzenden kan vanaf aanstaande weekend, want dan zullen na verwachting de meeste ploegen haar renners pas hebben geselecteerd. Deadline vrijdag 28 juni aanstaande. Klaar voor de jacht op de laatste 20 punten? Grijp die Oosterhoff bij zijn kladden voor het te laat is. Al liggen bij The Open, van 18 tot en met 21 juli, ook nog punten te rapen, maar je kunt ze maar vast hebben. Zo een lekkere 20-punter!

Gepubliceerd op 20/06/2013
Aangepast op 20/06/2013
Auteur: Roversnest
 
 
Robbie van den Bos
25 juni 2013 om 14:17:48
Elk jaar hetzelfde liedje, die ploegleiders zijn zo wispelturig als wat. het definitieve deelnemersveld is pas zaterdag bekend. ten opzichte van de huidige antwoordenlijst zijn al weer wijzigingen doorgevoerd. vooral bij de vraag over de eerste Fransman ziet onze lijst er wat anders uit dan de groep Fransen die uiteindelijk echt mee gaan doen. Maar het goede antwoord staat er hoe dan ook bij.

Namens het Roversnest,
Marco Bialy
25 juni 2013 om 13:01:44
Ook met een 20 punter sta ik nog niet bovenaan...., maar het is een goed begin :)
Michiel Oosterhoff
20 juni 2013 om 21:39:49
Hoogmoed voor de val: Ik gun ieder een mooie 20punter, Parijs is nog ver...