42.195 Rotterdamse meters als peuleschil

42.195 Rotterdamse meters als peuleschil
 

De eindtijd, daar draait het om in Rotterdam. Maar, en daar weten de Rovers en Kalenjiners alles van, de natuur is onberekenbaar. Daardoor blijft de winnende eindtijd onvoorspelbaar. In de 2 uur en 5 minuten? Of toch 2 uur en 8 minuten? Zeg het maar!

Je bent natuurlijk een beetje gek als je de Marathon gaat lopen. Het kan zijn dat je in een midlifecrises zit, de motor onbetaalbaar is en het blonde jonge ding onbereikbaar. Dan kan de Marathon uitkomst bieden. 42,195 kilometer lang verlangen naar de finish en dan als een held ontvangen worden door vrouwlief met een bos rozen. Een tweede optie is een weddenschap, in een kroeg na 00:00 uur met te veel drank op. De waarheid is al verteld en de prooi gevlogen. Wedden dat ik de Marathon kan lopen? Wedden? Ook dan heb je iets te bewijzen. Een derde optie is dat je tot de Kalenjin stam behoort. Je groeit op in een golvend landschap in Kenia, de ene heuvel na de andere. Een perfect trainingsgebied voor het hardlopen op 2000 meter hoogte. De warme dagtemperaturen worden opgevolgd door koele nachten met een lage vochtigheidsgraad. Het is de ideale mix voor training en herstel. Je eet de hele dag ugal, een pap gemaakt van mais en je voorouders hadden als herder altijd al te maken met lange afstanden. De snelste lopers brachten het gestolen vee thuis, de langzamere werden gepakt en gedood. Dan is zo’n marathon een peuleschil, zeker op zeeniveau waar een rijker zuurstofniveau is.

Maar het zit ook iedere echte Rotterdammer een beetje in het bloed. Je ontkomt er niet aan, je kunt je er niet aan onttrekken. Of je doet zelf een keer mee of je kent wel iemand die eraan mee gaat doen. Je bent zeker een keer gaan kijken. Op de dag van de marathon is er bijna altijd een strakblauwe lucht, de Coolsingel is overladen met mensen in afwachting van het kanonschot. De themamelodie uit de film 388 squadron galmt door de binnenstad en duizenden paren benen zetten zich langzaam in beweging. Kippenvel! Als je zondag niks te doen hebt, het is een absolute aanrader. De stad Rotterdam is trots op haar Marathon, en terecht. Rotterdam geldt als een van de snelste parcours ter wereld. Vorig jaar stonden aan het einde van het seizoen in de top tien eindtijden maarliefst vier noteringen uit de Maasstad. Het modiale tijdpodium was zelfs volledig van Rotterdamse makelij. In 2009 liep de Duncan Kibet na een heroische strijd onder ideale weersomstandigheden een eindtijd van 2:04:47. Geen enkele Rover wist de juiste tijd bij benadering van 10 seconde te voorspellen. Geen uniek gegeven, want nog geen enkele jaargang konden roverspunten worden genoteerd na de finish van een Kalenjiner.

Belangrijk bij het voorspellen van de winnende eindtijd zijn twee factoren: het deelnemersveld en niet geheel onbelangrijk, het weer. Dit jaar heeft de organisatie een sterk groepje hardlopers weten te strikken. Maarliefst elf deelnemers hebben een persoonlijk record van onder de 2:09. James Kwambia heeft de beste pr van 2:04:27 achter zijn naam staan gevolgd door Kipruto met een snelste persoonlijke tijd van 2:05:47. Zij zullen met z’n tweeen waarschijnlijk vechten om de snelste tijd, maar de eindtijd ligt in handen van de weergoden. Voor de fanatieke Rovers onder ons is het dus wachten op de laatste berichten van het KNMI. Inzenden doe je eigenlijk dus pas zaterdagavond, zo laat mogelijk!

Gepubliceerd op 07/04/2010
Aangepast op 07/04/2010
Auteur: Roversnest
 
 
Gjalt Gaastra
12 april 2010 om 10:41:50
Ten eerste..bedankt voor de ondersteunende woorden, meneer Lenting.

Krijg ik toch net een sms van vriend en mede-rover Michiel met het heuglijke feit dat er iets is veranderd aan de marathon-uitslag,.....dacht even 1 seconde aan een flauwe grap, Maar dit is geen Oosterhoff-humor...dus meteen gecheckt, en ja hoor...
Zit hier nu flabbergasted achter mijn schermpje! en met een beter gevoel dan gister....

En Rob, tuurlijk stop ik niet.....Op naar de NBA en de rest....
Rob Lenting
11 april 2010 om 17:53:21
Gjalt, jij mag er zeker niet mee stoppen. Een fanatiek rover, een liefhebber van het spel. We hebben even gebeld met de organisatie en de situatie voorgelegd. Ze zijn onder de druk bezweken en hebben de winnende tijd met 1 seconde gecorrigeerd naar 2:08:48 (en niet de 2:08:47 die op de Coolsingel werd genoemd als winnende tijd en in eerste instantie ook was terug te lezen op teletekstpagina 607).

Ons reglement vertelt dat de uitslag op de officiele website van het evenement beslissend is, daar wordt 2:08:48 als winnende tijd genoemd. Er is zelfs met de finishfoto gerommeld om Gjalt in het roverspeloton te houden.

Vijf rovers winnen 4 punten, gefeliciteerd.

Gjalt Gaastra
11 april 2010 om 13:44:20
ben klaar met dit spel......op 1 seconde geen punten.......
Wouter van Dam
11 april 2010 om 13:29:30
Aiaiaia, eigenlijk dus 5 seconde marge ipv 10.....

Damn, kon die hufter niet twee seconden harder dan? Nou ja, wel ff staan juichen omdat ik dacht dat ik het goed had en dat pakken jullie me niet meer af vandaag :)

Een onthutste rover ;)

Rob Lenting
10 april 2010 om 14:54:18
De zogeheten natte bol temperatuur heeft de grootste invloed op de prestaties van marathonlopers. Dat vinden L.M. Trapasso en J.D. Cooper van de universiteit van Kentucky. Ze baseren hun uitspraken op een onderzoek naar de prestaties van de atleten tijdens de marathon van Boston, die sinds 1867 jaarlijks wordt gelopen op een ongewijzigd parcours.

De energie die een loper produceert, laat de lichaamstemperatuur met 0,2 graden per minuut stijgen. Een theoretische waarde, omdat de mens bij een lichaamstemperatuur van 43 graden buiten bewustzijn zou raken. Door het afvoeren van overtollige warmte, blijft de atleet in leven. Afvoeren van warmte gaat bij een natte boltemperatuur van 8 graden of minder het beste.

De natte boltemperatuur is de temperatuur die een thermometer aanwijst, als er om het kwikreservoir een natte lap is gewikkeld. Deze is lager dan de 'gewone' temperatuur. Het is te vergelijken met een bezweet lichaam in natte kleren.

De 31 snelste tijden in Boston werden onderzocht. Zowel de temperatuur (3-18 graden) als de relatieve vochtigheid (17-93%) liet een grote spreiding zien, maar de natte boltemperatuur was constant 7,5 graden. Verder was het in 25 van de 31 gevallen geheel bewolkt.

Het is maar dat je het weet.
Wim van der Male
9 april 2010 om 13:07:28
vanmorgen twee kenianen tegenkomen, heuveltje op bij het novotel
in een waanzinnig tempo, soepele loopstijl, ontspannen houding
twee bouwpakketen, nog magerder dan ikzelf, klein en met hele lange benen in verhouding met de rest van het lichaam
ik sprak ze aan: mbouta en nkwalele bleken ze te heten
ik vertelde ze over de rovers en ze bleken wild enthousiast
zelf waren er binnen de keniaanse kliek ook allerlei pooltjes opgestart, wereldrecord wordt een makkie, al is het de grote vraag of er onder 02:03:00 kon worden
zelf tipten ze tiger woods gewoon als winnaar van augusta
die gozer had in hun ogen eigenlijk niets verkeerd gedaan, eerder groot respect geoogst in afrika-oost en omstreken

maar goed, ik vertelde over de roverstriathlon en hun ogen begonnen te glimmen
zoiets gaafs zouden ze graag willen doen en nkwalele pakten gelijk mijn fiets om te demonstreren dat ie ook een aardig stukkie kon fietsen
we hebben er dus twee rovers erbij dan weet u dat

nu is het dus de vraag welke rover de snelste tijd neerzet bij de marathon, mbouta, nkwalele of toch die dekselse bart govers....
Robbie van den Bos
9 april 2010 om 10:19:45
Terechte vraag,

als je 02:05:18 invult zijn alle antwoorden goed tussen de 02:05:13 en 02:05:23. Dus 5 seconden sneller en 5 seconden langzamer dan de tijd die wordt ingevuld.

Namens het Roversnest,
Alexander van Verseveld
9 april 2010 om 08:10:17
Hoeveel marge wordt nu gerekend? Bij het invullen van het antwoord staat 5 seconden. Bij de info, rechts, staat 10 seconden. Dit om enige verwarring te voorkomen?
Ilja Flem
7 april 2010 om 21:24:01
Rover Bart Govers loopt zondag ook de mee. Hoeveel borden ugal zou hij al hebben gegeten?