42

 

Wie naar Spike Lee’s BlacKkKlansman is geweest, wordt weer subtiel herinnerd aan het verhaal van Jackie Robinson en de parallel die er is met Colin Kaepernick. Laat dat maar aan een “Spike Lee Joint” over.

Zoals op zoveel plekken in de USA was er vanaf 1880 ook bij de MLB een ‘gentlemen’s agreement’ om zwarte spelers niet mee te laten spelen. Met het risico om zijn baan te verliezen doorbrak Branch Rickey als voorzitter van de LA Dodgers deze afspraak door Jackie Robinson als eerste Afro-American in de MLB een contract aan te bieden. Robinson had een prachtige carrière, speelde 6 World Series, won met de Dodgers de World Series en werd zes keer verkozen als MVP. Door al deze successen zou je bijna vergeten hoe die eerste wedstrijden van Robinson in de MLB zijn geweest. Als eerste Afro-American het veld van Texas Rangers opstappen.  In het land van de rednecks. Uit respect voor zijn betekenis bij het bestrijden van racisme in het honkbal draagt geen enkele speler van de MLB meer 42, zijn rugnummer. Behalve op 15 april, de dag van zijn debuut en tegenwoordig Jackie Robinson Day. Dan dragen alle spelers van de MLB nummer 42. Equality.

Nu naar de NFL en Colin Kaepernick. Kaepernick was in 2016 de eerste sporter die knielde -in plaats van te staan- tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied als stil protest tegen het racisme in Amerika. Zijn actie leidde tot veel ophef, zelfs tot aan het Witte Huis toe. En onder die druk zijn de clubs in de NFL bezweken tot een nieuwe “gentlemen’s agreement”. Geen enkele club heeft Kaepernick, een gewaardeerde quarterback, voor het huidige seizoen een contract aangeboden. Nike, één van de grote sponsoren van de NFL (en van de Jacky Robinson Day), heeft stelling genomen en heeft van Kaepernick het gezicht gemaakt van de nieuwe campagne. De commercial komt binnen. En het is veel te makkelijk om dit weg te zetten als een slimme marketingtruc van Nike of van Kaepernick een oude man te maken voor de NFL. Nike begrijpt dat sport van zoveel meer betekenis is dan winst of verlies en knielt met Kaepernick mee. Bijna 80 jaar later, een nieuwe nummer 42 geboren, alleen nu zonder contract in de Amerikaanse sportwereld maar met een vet contract bij een multinational.

Nu naar de Roversvraag. Vanaf 2 oktober gaan zes kampioenen en vier teams met een wildcard strijden om de MLB World Series met een serie ‘best-of’ wedstrijden. Op dit moment zijn er vier kampioenen al bekend: Boston Red Sox, Cleveland Indians, Houston Astro’s en Atlanta Braves. Ook twee wildcards zijn bekend: New York Yankees en Oakland Athletics. Voor de laatste vier plekken strijden nog vijf teams:  Los Angeles Dodgers, Colorado Rockies, Chicago Cubs, Milwaukee Brewers en de St. Louis Cardinals. De komende dagen wordt bekend welke twee teams kampioen worden en welke twee teams een wildcard pakken. Ook dan is pas bekend hoe het wedstrijschema eruit ziet voor de playoffs. De World Series zelf is een ‘best-of-7’. Ik zou zeggen Red Sox als grote favoriet maar je gunt het de Dodgers, vanwege Jackie Robinson, en Colin Kaepernick, met een sweep.

Gepubliceerd op 26/09/2018
Aangepast op 26/09/2018
Auteur: Roversnest
 

2 Replies to “42”