95 rovers, een record!

95 rovers, een record!
 

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Op zaterdag 7 augustus klonk het denkbeeldige startschot. Rond twee uur die middag kreeg het roversnest een knipoog van boven: het peloton is gezegend. 95 rovers staan in de startblokken voor een nieuwe jacht op de Glazen Bol. Een record!

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Op zaterdag 7 augustus klonk het denkbeeldige startschot. Rond twee uur die middag kreeg het roversnest een knipoog van boven: het peloton is gezegend. 95 rovers staan in de startblokken voor een nieuwe jacht op de Glazen Bol. Een record aantal deelnemers! Vier jaar geleden in 2006 begon het spel met 32 enthousiaste pioniers. Er was nog geen website, via de mail werden voorspellingen doorgegeven. Tot diep in de nacht, met enkel hulp van Excel, werden de antwoorden van de rovers in tabellen gezet. Een nieuwe tussenstand uitgerekend. In het eerste seizoen wel al 50 vragen, het was toen ook al erg moeilijk punten te halen en de winnaar werd ook gehuldigd op een eindfeest. ‘Het lachende Varken’ was het decor van lekker eten en een blije winnaar Martin Klijn. Onder het kopje ‘Rovers onder elkaar’ zijn de foto’s van toen nog te vinden.

Een jaar later in 2007 werd het aantal rovers uitgebreid naar 52. Mailtjes verzamelen en resultaten verwerken tot diep in de nacht was gelukkig verleden tijd. De website werd gelanceerd. Automatisch inzenden, de waarde van de inzendingen berekenen, wat een verademing! En naast de Glazen Bol kroop een tweede prijs het podium op: de Hoed. Net als de rover met de meeste punten kon nu ook de rover met de meeste goede antwoorden vol trots naar de ceremonie protocollair. Seizoen 2007-2008 was spannend tot de laatste meters. Ilja Flem leek de victorie te vieren, maar de Delftenaar zag Paul Steijger in het zicht van de haven voorbij komen. De Glazen Bol verhuisde van Almere naar Delfgauw. Bart Dorresteijn nam met een grote grijns als eerste de rovershoed in ontvangst.

Een jaar later schreven 82 rovers zich in voor de derde jacht. In 2008 was het Europees kampioenschap voetbal de leverancier van de eerste vijf vragen. De voetbal-les die het Nederlands elftal aan Frankrijk gaf, bleef niet zonder gevolgen. Michiel Oosterhoff had als enige rover 4-1 voor Nederland voorspeld en pakte direct 20 punten. Een enorme achterstand dwong het hele roverspeloton in een achtervolging zonder hoop. Toch kwam Aad van den Bos op de L’Alpe d’Huez nog even langzij, joeg Kees van den Burg bij de allerlaatste vraag met 20 punten behoorlijk schrik aan, maar Michiel hield stand. Hij werd gehuldigd tot onze derde opperrover en de Glazen Bol reisde van Delfgauw naar Bloemendaal. Karsten van der Kraaij veroverde de rovershoed.

De opperrover van 2010 moet nog worden gehuldigd. Na een ongelooflijk spannende finale, met drie rovers in de top, trok Ilja Flem de beste eindsprint. Gijs Boersma werd knap tweede en Bas Boschker eindigde als derde. Bart Dorresteijn baart opzien door voor de tweede keer de rovershoed te winnen. Op 4 september aanstaande is STROOM de hippe locatie waar op het dakterras de barbecue gloeit, de mooiste meiden de kelken vullen en de prijzen worden uitgereikt. Onze nieuwe rovers zijn uiteraard ook welkom op het feest. Alleen wel tegen kostprijs (40 euro p.p.), want het eindfeest wordt betaald van het budget van vorig jaar, en het geld is na het feest echt op. Het is voor de nieuwe rovers een uitgelezen gelegenheid om sfeer te proeven en de concurrentie te ontmoeten. De geduldige debutant wacht een jaar en ongeduld wordt beloond met slingers en bellen. Op het feest wordt de kalender gepresenteerd, de net-niet-verhalen van afgelopen seizoen worden verteld en er is natuurlijk de roversquiz. Telefoons uit, wikipedia verboden, de vragen zijn goed te doen. Heb je nog niet ingeschreven? En wil je als nog komen? Goed idee. Stuur een mail naar glazenbol@1000rovers.nl.

Terug naar de knipoog van boven. Het is een zegen op het roverspeloton op pad te mogen sturen. De voorbereidingen startten een maand geleden op een terras in de Oude Haven van Rotterdam. Het roversnest schrapte het ene voorstel, veranderde een ander in vraag met bonus en liet haar licht schijnen over de mondiale toernooien in eigen stad. Sumo worstelen wel of niet? Wat te doen met het groene jasje? De Indy 500, de paardjes van de Grand National, wel of geen dartpijlen? 50 vragen, niet meer en niet minder. Schrappen dus. Pas op, niet te veel kansen op 20 punten in het begin van het seizoen. Is de wereldkampioen wielrennen vragen dan niet te link? Dit jaar geen mondiaal voetbaltoernooi of Olympische Spelen, de Tour de France dan maar als finale-evenement? Er is geen proloog, wel een ploegentijdrit. Doen of niet? Allemaal dilemma’s, maar we zijn eruit. En we zijn trots op de kalender, 50 prachtige vragen. Dit seizoen twee nieuwe titels: de snelheidsrover en de wielerrover. Ook dit jaar een ludieke prijs voor de beste voetbalkenner. Het seizoen is begonnen, de beer is los, maar liefst 95 rovers gaan jagen. Allemaal veel succes gewenst, dat de beste tweede mag worden! Inzenden kan tot donderdagavond 19 augustus, 23:59 uur. En pas op, ingezonden is ingezonden. Een keuze veranderen is echt onmogelijk, vergissingen worden niet hersteld, ook al is de deadline nog niet verstreken.

Gepubliceerd op 08/08/2010
Aangepast op 08/08/2010
Auteur: Roversnest
 
 
Ilja Flem
20 augustus 2010 om 21:03:46
Nou rovers, ik heb ook weer ingezonden. Mijn gevoel zegt dat ik met deze eerste vier vragen alweer 10 punten in de pocket heb. Het zou toch wat zijn zeg .......... 2 jaren achter elkaar de glazen bol winnen. Gelukkig zijn er voor jullie nog leuke andere prijzen te winnen.

Heren van de directie, mijn complimenten voor het nieuwe mooie programma.
Robbie van den Bos
14 augustus 2010 om 23:14:19
Hoi Wilko, namens het Roversnest,

natuurlijk buigen wij ons ook over de opzet van het spel gezien de groei. Het principe dat een uniek antwoord meer punten scoort dan een veel gekozen antwoord is heilig, daar tornen we niet aan. Het is de kracht van het spel. Ook de 1000 punten die met de 50 vragen worden verdeeld blijft natuurlijk erg belangrijk voor de 1000 rovers met het 1000lingwekkende aardigheidje als hoofdprijs. En om meer dan 20 punten te gaan verdelen zet trouwens geen zoden aan de dijk omdat de ranglijst dan hetzelfde blijft. Het is inflatie, niets meer en niets minder. Ook was het vorig jaar met circa 70 rovers toch verdomd spannend met meerdere 10 of 20 punten die zijn uitgekeerd en zelfs 0 punten waar je kan spreken van een gemiste kans. Dus wij denken dat dit jaar ondanks de 95 Rovers het door de ingenieuze puntentelling en verrassende vragen tot de laatste vragen kan gebeuren dat je zomaar uit het niets weer volop meedoet om de hoofdprijs. En vergeet niet dat er dit jaar gewoon ook titels zijn te verdienen met de Rovershoed, Voetbalrover, Fietsrover en Snelheidsrover waar gewoon elk goed antwoord goed is voor 1 punt en de Rover met de meeste goede antwoorden ouderwets de winnaar is.
Wilko Smit
11 augustus 2010 om 22:59:09
95 spelers? Wauw!

Zeg, is het een idee om dit seizoen de te verdienen punten te verhogen? Wat me opvalt is dat als je twee keer een klapper maakt, het heel moeilijk wordt voor de anderen om het in te halen. Met 95 spelers zal je nu vaker maar 0,1 punt kunnen winnen.