Bengaals vuur kleurt de stad rood! Of blauw. Of groen.

Bengaals vuur kleurt de stad rood! Of blauw. Of groen.
 

Ieder seizoen moeten 2 wedstrijden worden gewonnen. Tegen de aartsrivaal. Vaak huist de vijand in dezelfde stad. De Glazen Bol heeft weer 3 mooie stadsderby’s uitgezocht. Bloed aan de paal.

Voor het derde seizoen op rij staan ze op onze kalender: de stadsderby’s. Een heel gepuzzel, want in welk weekeinde en in welke stad lopen de emoties het hoogste op? Dit jaar geen Madrids treffen, we zijn Atlelico-Real een beetje moe. Ook de derby in Manchester of Rome laten we lopen. Nee, nee, dit keer start onze Europese voetbalreis in de heksenketel van Istanbul om via de hoofdstad van Denemarken in het hete Athene te eindigen.

Leuke steden om met vrouw of vriendin te bezoeken. Lekker hand-in-hand slenteren langs de oevers van de Bosporus en een lamp of tapijt uitzoeken in de krochten van de Grand Bazaar. Of in de voetsporen van Sven Gaffelbaard, ook wel Knoet de Grote genoemd, door de straatjes van Kopenhagen wandelen om aan het einde van de middag een typisch Deens ijsje te likken. Een hoorntje met twee enorme bollen drop-ijs, daarop een dot softijs, een veeg roze guf (zoet opgeklopt eiwit) en helemaal bovenop een flødebolle, oftewel een negerzoen. In Denemarken nemen ze ijsjes serieus. Een week later laat je je onderdompelen in de Griekse oudheid tussen de ruïnes van de Akropolis. Athene, de oorsprong van de Olympische Spelen, beter lokaas bestaat er toch niet?

En dan zakt de zon en valt de avond. Politiepaarden tokkelen rustig door de straten rond het voetbalstadion, in de verte komt het gezang van de fanatiekste supporters steeds dichterbij. Bengaals vuur kleurt de binnenstad rood. Of blauw. Of groen. Voetbalshirts bepalen plots het straatbeeld. We gaan lekker voetbal kijken schat! “Huh”, fronst ze met haar wenkbrauwen vertwijfelend vragend, “gaat het?” Je legt uit dat de stadsderby een niet te missen onderdeel is van de reis. Kom eens uit je comfortzone. Vrouwen stiften de lippen in de kleuren van de club, mannen houden een sjaal boven het hoofd met de tekst ‘geen woorden maar daden’, maar dan in het Deens, Grieks of Turks. Stadionlampen gaan aan, laat de bal maar rollen. We lusten ze rauw de klootzakken uit het andere deel van de stad!

Galatasaray-Fenerbahçe
Brøndby IF-FC København
Olympiakos Piraeus-Panathinaikos.

Een 1, 2 of 3. Jij mag het zeggen. Deadline is as donderdag 1 november.

 

 

Gepubliceerd op 28/10/2018
Aangepast op 29/10/2018
Auteur: Roversnest