Curling: balans, precisie en teamgeest

Curling: balans, precisie en teamgeest
 

Je hoort het de doorgewinterde rover zeggen: “Curling is toch geen sport? Curling is een spelletje!” Rovers Den Hartogh en Van der Kraaij gingen op onderzoek. Het staat op youtube!

Je hoort het de doorgewinterde rover zeggen: “Curling is geen sport, curling is een spelletje”. Niets is minder waar! De Nederlandse toppers doen wereldwijd in de kantlijn van het curlen een poging om aansluiting met de top te krijgen. Daarvoor trainen onze amateurs maar liefst 20 uur per week. Trainingen gericht op ultieme balans, precisie en teamgeest. Topsport! En dan hebben we het alleen nog maar over onze vaderlandse curlers. De wereldtop, dat is hele andere koek! Rovers Den Hartogh en Van der Kraaij gingen op onderzoek.

Op de Olympische Spelen in Sochi zullen onze landgenoten ontbreken. In 2018 een nieuwe kans. Het eremetaal in de Russische Kaukasus zal ten deel vallen aan een van de curlinggrootmachten. Denk aan de Scandinaviërs of de Noord-Amerikanen. In Canada is het schoolzwemmen vervangen door schoolcurlen en in Zweden bestaat de gemiddelde sportdag op de havø uit langlaufen, skivliegen en jawel, curling. Niet zo gek dus dat deze landen Olympisch goud nastreven bij zowel de mannen als de vrouwen. Maar hoe kun je als Hollandse jongen met liefde voor voetbal en wielrennen en in een gekke bui ook rugby of honkbal, in vredesnaam een weloverwogen keuze maken als het gaat om curling? Simpel! Je zorgt ervoor dat je iemand met curlingroots vindt. Iemand uit Noorwegen, Schotland of Canada. En als het even kan ook nog iemand die het zelf een beetje kan. Geen paniek waarde rovers, het roversnest biedt uitkomst.

De bondscoach van het Nederlands herenteam opgezocht in Zoetermeer, het curlingbolwerk van ons land. De Canadese Shari Leibbrandt, zelf ooit zeer verdienstelijk curler, was zo vriendelijk om het roversnest wat tekst en uitleg te geven over deze pittige sport. Ze was zelfs zo vriendelijk om de alerte rover een mee te geven. Wijsheid gewenst!

Gepubliceerd op 30/01/2014
Aangepast op 30/01/2014
Auteur: Roversnest
 
 
Jorn van der Bie
3 februari 2014 om 22:18:20
Mooi interview. En in welk team zit de mevrouw op bijgaande foto? Kan niet wachten om live te kijken.
Wim van der Male
2 februari 2014 om 13:29:45
prachtig diepte interview! wel een gemiste kans: ik had pieter en karsten graag in actie gezien, daar in zoetermeer...