De Chinezen komen naar Rotterdam

De Chinezen komen naar Rotterdam
 

Uit alle hoeken van de wereld, je weet ze zitten overal. De meesters van de topspin, specialisten van het effect. Vanaf 8 mei stuiteren de pingpongballetjes in sportpaleis Ahoy’. Welke Hang, Wang, Wu, Li of Cheng wordt wereldkampioen tafeltennis? De beste bij de dames en heren wordt gevraagd…

De Chinezen komen naar Rotterdam. Uit alle hoeken van de wereld, je weet ze zitten overal. Chinezen, de meesters van de stuiterende pingpongballetjes, specialisten van de topspin en het contraeffect. Uiterst geconcentreerd zal de service worden ingeleid met een hoge worp of juist vanuit een korte snelle polsbeweging, het batje speels tussen duim en wijsvinger als Dim Sum tussen een paar stokjes tijdens de lunch. Vanaf 8 mei staan honderden pingpongtafels rijen dik opgesteld in het sportpaleis Ahoy’ voor het wereldkampioenschap tafeltennis. Ruim 700 spelers en speelsters uit 122 landen slapen de komende weken in Rotterdam en zullen tussen de wedstrijden door als toeristen over Erasmusbrug, Coolsingel of Kruiskade slenteren. Het merendeel luistert naar Chinees klinkende namen. Welke Hang, Wang, Zhang, Wu, Li, Yi of Cheng wordt wereldkampioen tafeltennis? De Glazen Bol vraagt om zowel de winnaar bij de mannen als de beste bij de vrouwen. Let op: dit keer geen bonusvraag, dus alleen beide kampioenen juist zijn voorspeld, levert het punten op.

Na het WK judo en WK turnen vorig jaar is Rotterdam opnieuw het middelpunt van een mondiale titelstrijd. Het WK tafeltennis is een tweejaarlijks evenement dat sinds jaar en dag wordt beheerst door de Chinezen. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen staan er zeven Chinezen op de deelnemerslijst en alle 14 maken kans op de titel. Zeker bij de vrouwen is de overmacht uit de volksrepubliek enorm, de nummers 1 tot en met 5 van de wereldranglijst wonen in China. De meeste tegenstand komt uit Japan, Singapore, Hongkong of Zuid-Korea, al voorspellen de erelijsten dat deze bedreiging slechts schijn is. Tafeltennis wordt overal gespeeld. Op de Filipijnen, in Indonesië, op de Faröer eilanden of de Seychellen, in India, Vietnam, in Kameroen, Congo, zelfs in Nicaragua, Guatemala, Haiti, Cuba en Peru. Ondanks de enorme tegenstand van over de hele wereld, zullen de finales op 15 mei geheel Chinees gekleurd zijn.

Of toch niet? In Göteborg (1993) werd voor het laatst geen van beide enkelspellen door een Chinees gewonnen. En maken Nederlanders een kans? Bij de vrouwen is Jiao Li als twaalfde geplaatst. De Chinese roots is duidelijk hoor- en zichtbaar, maar Li woont al sinds 2004 in Den Helder en ze is internationaal nooit voor haar geboorteland China uitgekomen. Het zou toch mooi zijn om de wereldtitel in Nederland te houden. Het zou voor het eerst zijn. Bettine Vriesekoop, vaderlands pingponggoeroe aller tijden, sportvrouw van het jaar in 1981 en 1985, heeft meer dan haar best gedaan om ze (de Chinezen) allemaal te verslaan. De vrouw met de mannelijke hoektanden, de rood gestifte lippen, grijs grauwe wallen onder haar in verbeten blik verstopte ogen, verhuisde zelfs naar China om aan de tafeltenniscultuur te snuiven, om iedere dag 7 dagen per week Chinees te trainen. Vriesekoop offerde haar jonge vrouwenleven op om 1 keertje wereldkampioen te worden. Het is haar niet gelukt. De stuiterende pingpongballetjes tikten haar zelfs bijna gek en zwaar gedesillusioneerd keerde Vriesekoop terug naar het polderland rijp voor opname in een kliniek. Ze schreef vier boeken over haar ervaringen, dit jaar is ‘Duizend dagen in China’ verschenen.

Bij de mannen is de Aziatische overheersing iets minder, maar nog altijd behoorlijk. De Chinese heren vrezen zelfs enige concurrentie uit Europa, uit Duitse hoek. Timo Boll doet het de afgelopen jaren op internationale toernooien meer dan behoorlijk. Boll is in Rotterdam als tweede geplaatst. Regerend wereldkampioen Hao Wang (foto) is favoriet, van Jike Zheng wordt ook veel verwacht, maar misschien let het rode leger even niet op en staat er na een volle week pingpongen een Duitser in ons sportpaleis met de bloemen te zwaaien. Wie het weet mag het zeggen. Deadline 7 mei aanstaande. En nogmaals: alleen punten wanneer zowel de winnaar bij de mannen als bij de vrouwen goed is voorspeld.

Gepubliceerd op 27/04/2011
Aangepast op 27/04/2011
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
15 mei 2011 om 17:30:16
De 23 jarige Jike Zhang heeft in Rotterdam de wereldtitel tafeltennis veroverd. In de finale versloeg hij regerend wereldkampioen Hao Wang met 4-2 (12-10, 11-7, 6-11, 9-11, 11-5, 13-11).

Bij de dames haalde Ning Ding op zaterdag al de hoogste eer in het tafeltennis.

3 rovers pakken een mooie bonus van 6,7 punten. Fred Vos, Roel Reisma en Bart Govers maken een sprongetje in het tussenklassement. Govers klimt zelfs naar de tweede plaats in de jacht op de Glazen Bol. Voor Reisma is het dubbel feest. De Amsterdammer zag zijn club Ajax op de laatste speeldag de landstitel grijpen en en passant Zhang voor twee jaar tot tafeltenniskoning worden gekroond.

De vraag is wel of Roel er bij heeft stil gestaan.

Rob Lenting
15 mei 2011 om 13:10:52
Ma Long heeft het niet gehaalt tegen Hao Wang. Het roverspeloton hield hem in de gaten, er hingen 20 punten en wisseling van de macht in de lucht, maar na 6 spannende sets en een 2-1 voorsprong boog Ma Long uiteindelijk voor de nummer 1 van de wereldranglijst (11-7. 9-11, 7-11, 12-10, 11-7, 11-6).

Wang speelt de finale tegen Jike Zhang. Zhang versloeg Timo Boll, de enige niet Aziaat bij de laatste 16 (heren en dames) in 5 sets. De Duitser, nummer 2 van de wereld, had geen schijn van kans en ging er zelfs twee keer met 11-3 af.

Wim van der Male zat er dichtbij, maar de felbegeerde 20 punten gaan in het zicht van de haven dus aan zijn neus voorbij. Koploper Steijger kan weer gerust adem halen. (Of zal Mads Junker er vandaag 3 inschieten?)

Nog 5 rovers maken nog wel kans op mooie punten. Wint Wang, dan incasseren rovers Jacques Nieuwlaat en Aad Bezemer 10 punten, een wereldtitel voor Zhang betekent 6,7 punten voor Fred Vos, Bart Govers en Roel Reisma.
Wim van der Male
15 mei 2011 om 09:43:44
ma long ! ma long !

gisteren de dubbel gewonnen, op zijn sloffen, samen met maatje xu xin
ma long is in bloedvorm: hao wang, maak je borst maar nat!
Rob Lenting
14 mei 2011 om 19:54:40
De pas 20-jarige Chinese Ding Ning is in het Rotterdams sportpaleis Ahoy wereldkampioene tafeltennis geworden. In de finale versloeg ze haar vijf jaar oudere landgenote, kampioene in 2007, in zes sets: 12-10, 13-11, 11-9, 8-11, 8-11, 11-7.

De wereldtitel van Ning Ding gaat enig stof doen op waaien in de Glazen Bol. Dat is zeker. Morgen is de finale bij de mannen, wie er ook wint, de minimale beloning zal 6,7 punten zijn. Een mooie vangst in de jacht op de absolute hoofdprijs.

Welke rovers maken nog kans op punten?

In huize Van der Male wordt het morgen nagelbijten. De als vijfde geplaatst Ma Long maakt nog kans en als hij wint gaat in Nieuwerkerk aan den IJssel op zeker de vlag uit: 20 punten!

Doet de als eerste geplaatste en tevens topfavoriet Hao Wang zijn plicht, dan is het feest in Delft. Darters Jacques Nieuwlaat en Aad Bezemer schrijven in dat geval 10 punten bij. Het zou Bezemer dicht aan kop helpen.

Wordt morgen de Duitser Timo Boll wereldkampioen, dan is de beloning voor Hugo Brants en Pieter den Hartogh ook mierzoet: beiden 10 puntjes.

Ten slotte maakt Jike Zheng het kwartet halve finalisten bij de mannen vol. Een titel voor Zheng levert Roel Reisma, Fred Vos en Bart Govers 6,7 punten op. Game on!
Wim van der Male
6 mei 2011 om 10:17:13
ni hao ma! het lijkt wel een menu-kaart, die keuze lijst voor het wk-tafeltennis
Rob Lenting
4 mei 2011 om 17:11:35
Ai, nu al gezakt naar 10 punten. Ik verdenk broertje Bouwman ervan dezelfde te hebben genomen. Toch een klap in het gezicht weer.

Wimpy, meer succes gewenst...
Rob Lenting
4 mei 2011 om 15:42:01
Dat is raar, ik hengel ze ook al binnen. Heb twee chinezen genomen die niet kunnen verliezen volgens de wet der regelmatigheid.
Wim van der Male
4 mei 2011 om 14:32:46
20 puntjes voor van der male, ik voel ze aankomen!
collega zhou chuanzi heeft even de chinese kranten voor me gescand, inside information. het kan niet meer stuk gaan...