De eerste 1000 Rovers Highland Games

De eerste 1000 Rovers Highland Games
 

Dichtbij Tilburg, in het woeste natuurgebied De Drijflanen, worden zondag 5 juni aanstaande de eerste 1000 Rovers Highland Games gehouden. Rover Jeroen Kloet heeft een zeer gevarieerd parcours uitgezet met verschillende krachtproeven. Aanvang 15:00 uur. Wie durft?

In het woeste natuurgebied De Drijflanen worden zondag 5 juni aanstaande de eerste 1000 Rovers Highland Games gehouden. Aan de rand van Tilburg, dichtbij het huis van rover Kloet gelegen, zullen ware krachtproeven het onderscheid moeten gaan maken tussen de verschillende rovers. Zeeuws basaltblok werpen, Tilburgs boomstam slepen, Tilburgs kabouter dragen, Fiat Cinquecento duwen, Sumo-worstelen en een traditioneel potje touwtrekken, een strijd der elementen om aan het eind van de dag de eerste heuse Highlandrover 2011 te mogen kronen. Schrijf je in via het forum onderaan dit artikel.

Volgens de overlevering werden de eerste Highland Games in de 11e eeuw gehouden. Het waren activiteiten tijdens de jaarlijkse clan bijeenkomsten. Na de Schotse opstand in 1745 werden de spelen tot 1781 door de Britse regering bij wet verboden. In het laatste deel van de 18e eeuw werd dit verbod ingetrokken en begonnen de maatschappijen van het hoogland zich te vormen. De eerste maatschappij bijeenkomst werd gehouden in Falkirk. Het werd een succes dat uiteindelijk leidde tot de bijeenkomsten van de clans en de Highland Games zoals die nu nog bestaan. De ‘moderne spelen’ zijn rond 1850 gemodelleerd aan de hand van beschrijvingen van sir Walter Scott. Herleid van deze officiële Highland Games van sir Walter Scott zullen dappere rovers elkaars krachten trotseren tijdens een aantal afgeleide krachtspelen.

Zeeuws basaltblok werpen

De oerkracht van de beukende zee op deze basaltblokken, massieve stenen, staan symbool voor de bekende Zeeuwse spreuk: ‘Luctor et emergo’, oftewel: ik worstel en kom boven! Iedere rover krijgt 3 pogingen de steen zover mogelijk weg te werpen. De rover met de verste worp wint.

Tilburgs boomstamslepen en kabouter dragen

Over de woeste vlakte en door het rulle zand dient een boomstam zo snel mogelijk over een parcours van punt A naar punt B te worden versleept. Aangekomen bij punt B zal een heuse Tilburgse kabouter wachten om weer terug naar punt A te worden gedragen. De rover met de snelste tijd wint.

Fiat Cinquecento duwen

“Ach, wa schôn”, zal de gemiddelde Brabander zeggen bij het zien van dit schattige wagentje. Twee Brabantse schonen, een achter het stuur en een op de stoel als bijrijdster, maken het geheel nog spannender. Hoe anders wordt het plaatje als dit geheel over een onverharde weg moet worden geduwd over een afstand van 50 meter. Opnieuw wint de rover met de snelste tijd.

Brabants worstelen

Rovers zullen elkaar te lijf gaan via de oude Sumo-tradities. De regels zijn simpel, er kan op twee manieren worden gewonnen: A) je tegenstander raakt binnen de cirkel de grond met een ander deel van zijn lichaam dan zijn voetzolen. Ook het haar geldt hierbij als lichaam. B) je tegenstander raakt de grond buiten de cirkel. De knock-out formule wordt gehanteerd: de verliezer is uitgeschakeld, de winnaar gaat naar de volgende ronde. De rover die uiteindelijk de finale wint, is de winnaar van dit onderdeel.

Laatste onderdeel: touwtrekken!

Door loting bepaalde teams zullen het tegen elkaar opnemen in een traditionele touwtrekcompetitie. Alle leden van het winnende team krijgen ieder een punt. Na iedere wedstrijd zullen opnieuw door loting de teams samengesteld worden waarna het ritueel zich herhaalt voor een nog nader te bepalen aantal keren. De rover met de meeste punten aan het eind van de competitie wint.

Moegestreden doch voldaan zullen de roverhelden de Drijflanen achter zich laten om zich vervolgens te begeven naar het huis van rover Kloet waar een barbecue op hen zal wachten. Met Bier und Bratwurst zullen echte mannen elkaar nog eens bestoken met de zojuist opgedane heldenverhalen. Terwijl epische verhalen en geroezemoes ronden doen rondom het vuur zal boven dit ‘volksgeneuzel’ echter één echte held opstaan. De Highland Rover 2011 zal onder tromgeroffel worden gehuldigd. Wie o wie, beste rovers, durft zich te meten in deze oerstrijd van menselijke krachten? Wie o wie zal gekroond worden tot de eerste Highland Rover 2011? Wie, beste mensen, wie durft het aan? Vervoer en BOB-ers zullen worden geregeld. Zorg voor kleding die een stootje kan hebben en dito schoenen en meld je aan via het forum onderaan dit artikel. Meer info over bijvoorbeeld vervoer volgt zodra het aantal deelnemers bekend is. Zondag 4 juni aanstaande, rond 15:00 uur zal het eerste basaltblok worden geworpen. Wilde roversvrouwen zijn ook van harte welkom. Inschrijven gaarne voor 31 mei aanstaande.

Tilburgs natuurlandschap De Drijflanen.

Gepubliceerd op 14/05/2011
Aangepast op 14/05/2011
Auteur: Roversnest
 
 
Jeroen Kloet
26 mei 2011 om 21:37:54
beste Rovers,

via deze weg wil ik jullie alvast uitnodigen om eind augustus de degens met mij te kruisen. Helaas was het lot mij ongunstig gezind afgelopen dinsdag. Het voelde als ware het een "zeeuws basaltblok dat tegen mijne bene werd geworpen" toen mijn hamstring het begaf. Een ultieme krachtsinspanning over een dikke week zit er dan ook niet in. Voor een ieder die zich al ingeschreven had : Wees erbij in augustus. De nieuwe datum volgt snel.
Ik reken op jullie !!!

groet
Rover Kloet
Rob Lenting
26 mei 2011 om 08:33:14
Jeroen Kloet heeft een blessure opgelopen. Zijn hamstring is geknapt en daarom kan de grondlegger van de eerste 1000 rovers high land games zelf niet meedoen.

Omdat het aantal deelnemers tot nu toe een beetje tegenvalt, slechts 6 rovers hebben toegezegd, heeft het roversnest besloten om het Brabantse spektakel tot nader order uit te stellen. Eind augustus zal een zaterdag worden uitgekozen om de krachten te meten.

Dan is Michiel Oosterhoff, meester van de scrum en goed worstelaar bovendien, tenminste ook van de partij. Wordt vervolgd.

Excuses richting ons meest dappere rovers Bart Govers, Rein van Leeuwen, Wim van der Male, Robbie van den Bos en Rombout Wesseling. Jullie staan in augustus natuurlijk weer in de basis.
Rombout Wesseling
24 mei 2011 om 22:50:31
Ik ben er bij op 4 juni !
Highland games in Tilburg........... daar moet je gewoon bij zijn ;-))
Robbie van den Bos
24 mei 2011 om 14:01:12
Ben er bij, totaal kansloos natuurlijk.

Maakt niet uit, heb er zin in. Laat mij ook graag meeslepen als kabouter maar dan wel als zo eentje als waar yevgueni over zingt, anders wordt het wat saai voor mij onderweg.

En praten met een dwerg
Achter in de tuin
Hij is van steen maar dat is niet erg
Juist daardoor durf ik hem alleen
Vertellen wat ik voel
Bart Govers
18 mei 2011 om 21:33:11
Ik doe mee!
Robbie van den Bos
18 mei 2011 om 09:42:59
Nounou, dat gaat tekeer daar in Brabant. Ik geef nog eens complimentje.
Jeroen Kloet
18 mei 2011 om 09:20:35
Geweldig vd Male ! Je bent van harte welkom. Tot binnenkort !
En vd Bos ? Ben jij ook van de partij ? Het is maar stil daar in Rotterdam....Ze zouden hier in Brabant zeggen : "Moedde poepen jonguh ? ", oftwel "loopt het al dun in de broek daar of zo ? "
Wim van der Male
18 mei 2011 om 08:32:31
je hebt gelijk jeroen, zeiken kunnen we allemaal
klasse dat je het regelt!

ik doe mee
Jeroen Kloet
17 mei 2011 om 23:45:49
Na vd Bos nu ook vd Male met een bijdehande opmerking. Maar bevestigen dat ze meedoen, ho maar !
Hoe zit dat mannen, durven jullie de strijd aan of blijft het bij krachtmetingen via het forum alhier ?
Ik kijk er eigenlijk al wel naar uit : vd Male met sumo worstelen eens goed te grazen nemen of vd Bos die de fiat Cinquecento exact 4 meter vooruit weet te duwen om vervolgens de witte vlag te hijsen ten teken van opgave *hehehehe*
Dus...wat gaat het worden mannen ? Meedoen of afhaken ?
Rein van Leeuwen
17 mei 2011 om 23:24:01
Jeroen, hij staat in mn agenda! Ik ben erbij. Prachtig programma.
gr Rein
Wim van der Male
17 mei 2011 om 20:49:34
gaan we ook kloetschieten?
oh nee, dat doen ze in de achterhoek
Jeroen Kloet
17 mei 2011 om 16:27:40
betekent dit ook dat je gaat komen vd Bos ???
Indien onze Brabantse kabouter verhinderd mocht zijn dan ben jij namelijk een prima alternatief !!!!
Robbie van den Bos
17 mei 2011 om 10:27:07
Kan er geen onderdeel bij wie het snelst een beleidsnotitie schrijft?

Maar voor het overige, prachtig programma! Complimenten.
Jeroen Kloet
15 mei 2011 om 14:33:05
Zo beste rovervrienden !!!!
Wie durft het aan ??? Ik garandeer jullie een leuk, amusant middagje in het Brabantse land. Daarnaast garandeer ik jullie ook bijzonder veel spierpijn op maandag 6 en dinsdag 7 juni !!!!
Ik hoop op een leuke opkomst..
Rover Kloet