Demonstratie Cancellara brengt 29 rovers aan kop

Demonstratie Cancellara brengt 29 rovers aan kop
 

Halverwege nog 5 secondes trager, aan de meet 18 secondes sneller. Fabian Cancellara heeft zijn belofte waargemaakt en de eerste etappe van de 96ste Tour de France gewonnen. Twee rovers mochten lang hopen op 20 punten…

Fabian is een fenomeen. Wat een man, wat een klasse! Halverwege de tijdrit, op de top van de Cote de Beausoleil, was hij nog vijf secondes trager dan Contador geweest, aan de meet 18 secondes sneller. Als een komeet is hij naar naar beneden gegaan. Als een ballerina door de moeilijkste bochten, als een kanonskogel over de lange rechte stukken. De motoren van de Franse televisie konden de Zwitser amper volgen met beperkt beeldmateriaal in de huiskamers als gevolg. In het zicht van de finish dook hij ineens op. De regie had hem bijna gemist, zo snel was hij gegaan. De secondes tikten weg, maar er was tijd genoeg om de laatste bochten te nemen, nog een keer te schakelen en de tijd van Andreas Kloden te verbeteren. De overwinning van Cancellara brengt 29 rovers aan de kop van onze ranglijst…

Het was vies spannend geweest. Twee rovers mochten serieus hopen op 20 punten. Gaston Badoux had met Kloden lange tijd goud in handen. De Duitser van de Astana-formatie was erg snel gegaan en had met voorsprong de snelste tijd laten noteren. De echte favorieten voor de dagzege moesten nog wel vertrekken, maar toch, de snelle tijd van Kloden was indrukwekkend. Daarnaast had Wim van der Male vooraf de spanning al flink opgevoerd door als enige rover voor Cadel Evans te kiezen. Winst van Evans was zo ook 20 punten waard. Een 20-puntenknaller scoren is natuurlijk mooi en misschien een doel op zich, maar zo vroeg in het spel niet goed voor de spanning in de vierde roverstocht naar de glazen bol.

Vooral daarom maakte Robbie van den Bos zich grote zorgen. “Als er direct 20 punten vallen, dan stop ik ermee”, liet hij per sms nerveus weten. Hij zat niet voor de buis naar wielrenners te kijken, maar genoot van onze hoofdstad in de avondzon. Rondvaartboten in de grachten, de terrassen met haar schone volk en de karakteristieke paarsbruin geverfde paaltjes zo ver je maar kijken kunt. Nu is de kans dat Cancellara een tijdrit niet wint net zo groot als dat Ron Zwerver wereldkampioen ijsdansen wordt, maar toch, je weet het nooit. Cadel Evans zal toch niet winnen? Nee, natuurlijk niet. Zoals 29 rovers voorspelden geschiedde, Cancellara won met overmacht de tijdrit en kreeg in Monaco de eerste gele trui om zijn schouders gehangen. In de Glazen Bol zijn er 29 ‘gele trui dragers’ die ongetwijfeld uitkijken naar aanstaande dinsdag. De ploegentijdrit staat dan op het programma. Astana, Team Columbia, Garmin of Team Saxo maken de beste kans om te winnen. Niet veel punten waard, maar in de beginfase telt iedere kruimel. Met dank aan Cancellara.

Gepubliceerd op 04/07/2009
Aangepast op 04/07/2009
Auteur: Roversnest
 
 
Ilja Flem
17 juli 2009 om 15:04:58
Wat? Uit de tour door een gebroken rechterpolsgewricht, vanwege een val in de straten van Vittel. Mijn troef Leipheimer had mij een voorsprong op kunnen leveren van 40 roverspunten. Mijn roversdroom is vandaag toch weer even in duigen gevallen.

Voor mij dus geen koele fles champagne, maar een lauwe fles met zuiverende water Vittel.
Karsten van der Kraaij
17 juli 2009 om 09:58:27
Sorry Ilja, maar hij zorgt vandaag al voor die verrassing door zijn koffers te pakken en richting huis te vliegen... Ah joh, nog zat vragen om verder te dromen. Mijn dromen spatten ook ieder jaar ook pas bij de laatste vraag uiteen.
Ilja Flem
16 juli 2009 om 22:36:12
Cadel maakt geen kans meer.
Leipheimer gaat over een paar dagen voor enorm grote verrassing zorgen....en dan sta ik weer 9 maanden bovenaan. Laat de Alpen maar komen.
Johan de Witte
14 juli 2009 om 12:34:14
Cadel wint wel!