Drie rovers aan kop bij Oranje toto 111

Drie rovers aan kop bij Oranje toto 111
 

Vladimir Stojokovic stopte afgelopen vrijdag de eerste penalty op het WK Voetbal. Gijs Boersma lachte hosanna en sms-te vanaf Terschelling ‘eindelijk woehoehoeeee!’ De gemiste strafschop is 20 punten waard. Het belooft spannend te worden. Een mini-interview met de drie rovers aan kop…

Siphiwe Tshabalala maakte het eerste doelpunt op het WK Voetbal. Een weergaloze goal, alweer ruim een week en 26 wedstrijden geleden. Geen rover had de middenvelder van Zuid-Afrika ingevuld als eerste vinder van ultiem geluk en genot. Geen punten dus, een gemiste kans. Niet getreurd, op naar de volgende vraag. Welke doelman stopt als eerste een stafschop? Keuze uit 32 landen, 96 doelmannen, het roverspeloton in opperste paraatheid in de jacht op 20 punten. De eerste drie penalty’s werden feilloos ingeschoten. Statistieken vertellen dat ruim 75% van de strafschoppen op een WK worden benut, de vierde of vijfde zou dus wel eens mis kunnen gaan. En inderdaad, de vierde ging mis. Vladimir Stojkovic koos in het Nelson Mandela Bay Stadium te Port Elizabeth de goede hoek en stopte de te zacht ingeschoten penalty van Lukas Podolski. Rover Gijs Boersma was de enige die de tot grootste held van Servië gekroonde keeper had gekozen. Gijs 20 punten rijker en met stip naar plaats 3. Het maakt de finale van het roversspel nog spannender. Ontwikkelingen die vragen om een reactie van onze drie huidige koplopers.

Het gevoel van de 20 punten, het is nog maar weinig rovers gegeven. “Vergelijkbaar met het gevoel dat je krijgt bij een bungee-jump. De adrenaline stijgt naar ongekende hoogte”, weet rover Ilja Flem, “eenmaal een 20 klapper binnen, dan kun je de hele wereld aan. Totdat andere rovers volgen. Bugger!” Bastiaan Boschker, de tweede rover die dit jaar de maximum score incasseerde, was op vakantie toen Martin Demichelis de eerste gele kaart in de CL-finale zag. “Pas terug in het hotel wist ik wat mijn voorspelling waard was. In een klap deed ik weer mee om de prijzen”, weet Bas nog, “toen had ik ineens moeite om in slaap te vallen.” Gijs had 20 punten helemaal niet verwacht. “Vladimir Stojkovic staat bekend als goed geïnformeerd, hij wist in welke hoek Podolski zou gaan schieten. Ik heb nooit gehoopt de enige rover te zijn die dat wist. Ik had verwacht dat een Algerijn in de eerste wedstrijd al zou missen, weinig ervaring en zo, maar dat een Duitser mist, dat is nog veel mooier.” Gijs bekent dat hij in eerste instantie de hoed wilde winnen. “De bol of de hoed, dat blijft een moeilijke vraag. Waar de hoeddrager een zekere sportkennis suggereert, toont de bolkijker lef, risico en geloof in het onverwachte. Mijn respect neigt eerlijk gezegd meer naar de hoed. Waar een roversaap de bol kan pakken zal er niet snel een chimpansee met een hoed op zijn kop van boom naar boom slingeren.”

De Oranje-toto. Als Nederland ook van Kameroen wint, dan wordt het krankzinnig spannend of volgt een bizar eindspel of allebei. Bas en Gijs scharrelen bij Oranje winst nog eens 0,6 punten bij, precies genoeg om het gaatje met Ilja te dichten. “Een unicum toch?” stelt Boschker, “ik verwacht ook dat Nederland van Kameroen wint, geen twijfel mogelijk, daarna pak ik punten met de scheidsrechter. De Italianen stellen teleur en vliegen er snel uit, de kans is groot dat de Roberto Rosetti de finale fluit.” Gijs denkt met Brazilië als wereldkampioen te scoren. “Ik hoop natuurlijk dat Nederland wint en pak dus liever de nodige punten in de finale. De eerste gele kaart, het eerste doelpunt, de eerste wissel, daar weet ik wel antwoord op.” Waarom is Ilja niet op zeker gegaan en en heeft hij bij de Oranje-toto drie keer veilig een 1 ingevuld? “Op zeker? De Denen hebben een goede kwalificatie gespeeld en ik vind Nederland veel te positief over eigen kwaliteiten. 3-1-3 is dan toch geen gekke toto? Ik ben sowieso niet van plan om anders in te gaan zenden nu ik aan kop sta. Ik speel om veel punten te pakken om nog verder uit te lopen. Gister zag ik de toto van Bas en die van Gijs, dat was wel schrikken. Het wordt nu wel erg spannend. Wat gebeurt er bij een gelijke eindstand?”

De Glazen Bol rondt niet af en volgt de decimalen. Mocht Nederland zijn laatste groepswedstrijd winnen dan is de tussenstand als volgt: 1. Ilja Flem 33,1402 punten, 2. Bas Boschker 33,1397 punten, 3. Gijs Boersma 33,0096 punten. Het reglement vertelt dat er zal worden doorgerekend achter de komma, is de stand dan nog gelijk, wint de rover met de meeste vragen goed. Is het dan nog gelijk, volgt een nader te bepalen tiebreak. Zo ver is het nog niet, Ilja staat er in decimalen het beste voor. “Ik ben hoe dan ook niet van plan de pot te delen”, stelt Ilja strijdbaar vast, “ik ga nog 18,67 punten binnenhalen. Howard Webb fluit de finale, Nederland schakelt Argentinië uit en we verliezen de finale van Duitsland. In de laatste minuut kopt Schweinsteiger de 2-1 binnen, 16 miljoen Nederlanders in diepe rauw, terwijl ik stiekem een feestje vier.” Boschker: “Ik zie de finale met vertrouwen tegemoet. De CL-finale ging ook erg goed. Gewoon in alle rust logisch redeneren. En mocht het toch gelijk eindigen, dan zou ik het wel willen uitvechten in een strafschoppenserie met Lenting op de goal.” Gijs gaat voor de dubbel. “Ik pak de Glazen Bolhoed! Al zou ik het aardigheidje direct willen inleveren als Nederland dan wereldkampioen wordt. Gelukkig werkt sport niet zo. Het aller belangrijkste is volgens mij verbroedering. In sport maar vooral in de glazen bol. Geen 010, geen 020, maar 0031!”

Gepubliceerd op 20/06/2010
Aangepast op 20/06/2010
Auteur: Roversnest